familie

Senatorul Titus Corlățean cere PSD: nu pe repede înainte cu parteneriatele civile, ci dezbatere democratică

Senatorul Titus Corlățean a declarat pentru Stiripesurse.ro că e nevoie de o dezbatere democratică în interiorul partidului în privința parteneriatelor civile:

Am remarcat entuziasmul în ultimele zile din partea unor responsabili politici din cadrul coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, inclusiv colegi din Guvernul României, legat de promovarea rapidă a unei legi privind parteneriatul civil înregistrat. De asemenea, remarcasem mai demult o iniţiativă legislativă promovată de preşedintele CNCD, împreună cu un ONG pro-LGBT, fără ca preşedintele Asztalos, din câte cunosc eu, să aibă mandatul CNCD şi fără ca domnia sa să aibă drept de iniţiativă legislativă, chiar dacă a recurs la un subterfugiu, prin intermediul unor parlamentari.

Văd entuziasmul ăsta crescând şi vreau să aduc aminte faptul că noi deja am avut în Parlament, în mandatul anterior, cel puţin două iniaţiative legislative similare, promovate pe cale parlamentară, care au generat dezbateri şi în Camera Deputaţilor, şi în Senat. Parlamentul a decis cu o uriaşă majoritate respingerea acestor iniţiative legislative. Nu mi-am schimbat oprinia între timp. Asta în baza unor argumente de fond şi nu din cauza unor atitudini emoţionale sau iraţionale.

Cred că această grabă cu care se promovează iniţiativele legislative menţionate este una greşită şi îmi permit să atrag atenţia, cu cordialitate, responsabililor din Coaliţie care fac această promovare că este nevoie în primul rând de o dezbatere în partid pe această temă, înainte de a se lua o decizie cu privire la poziţionarea pe această chestiune.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

De asemenea, îmi îngădui, ca om care a avut contact direct cu electoratul în perioada asta de campanie pentru referendum, să remarc faptul că referendumul a eşuat nu pentru că o uriaşă majoritate a cetăţenilor români nu ar fi fost pentru definirea constituţională a căsătoriei dintre un bărbat şi o femeie, ci pentru că a existat o confuzie largă şi stimulată legată de formularea întrebării şi eventuale lucruri care s-ar ascunde în spatele ei.

Poziţia pe fond a societăţii româneşti pe acest subiect nu s-a schimbat. Astfel, această iniţiativă privind parteneriatul civil trebuie discutată foarte serios înainte de a se promova. Eu sunt interesat să avem o dezbatere în cadrul partidului pentru că sunt probabil colegi care, cu bună credinţă, într-un spirit pe care îl consideră de deschidere, promovează această chestiune fără să cunoasă anumite elemente de fond, inclusiv de natură juridică.

Cred că este bine ca lucrurile să nu fie grăbite în mod artificial şi să fim puşi în faţa unei situaţii de vot în care obiectorii de conştiinţă, care sunt destui în partid, se vor poziţiona împotriva acestei iniţiative. Să păstrăm un mecanism democratic de dezbatere în partid, pentru a nu intra într-o zonă de tensiune şi să fim obligaţi, dintr-un eventual comandament politic, pe care mulţi nu îl împărtăşesc, să fim puşi în situaţia unei alegeri. Ar fi dăunător partidului însuşi şi relaţiei cu electoratul.

Văzând şi practica din alte state, întotdeauna s-a folosit ca pretext situaţia legalizării unui parteneriat în viaţa de zi cu zi pentru persoanele heterosexuale pentru a ascunde de fapt adevăratul obiectiv: o formă de legalizare a cuplurilor LGBT. Chestiunea reglementării bunurilor patrimoniale, chestiuni legate de succesiuni şi aşa mai departe, se pot regla şi pentru culurile heterosexuale, şi pentru cuplurile de acelaşi sex prin acte juridice civile între ei. Nu există impedimente din punctul ăsta de vedere.

Adevărata miză este cea a legalizării într-o formă mascată a cuplurilor LGBT şi mai ales adopţiile de copii. Este de fapt o formulă mascată a instituţionalizării căsătoriei între cuplurile gay, pentru că, o spun ca jurist, un act juridic nu se califică prin titlul pe care îl poartă, ci prin conţinut.

Uitându-mă la una dintre iniţiativele legislative, cea promovată de preşedintele CNCD şi de Accept, conţinutul este cvasisimilar cu cel al instituţiei căsătoriei. Introduce în mod intenţionat şi cu rea-credinţă un element de distincţie între cuplurile heterosexuale şi homosexuale, primele având dreptul la adopţie, cele din urmă neavând dreptul la adopţie, ştiind că acest lucru ar fi o discriminare care, odată devenită subiect al unui atac într-o curte de justiţie românească sau europeană, ar genera condamnarea României şi obligarea la acordarea unui tratament egal, inclusiv adopţii de copii pentru cuplurile discriminate, adică LGBT.

Nu sunt naiv, înţeleg foarte bine modalitatea asta extrem de manipulatorie în care se lucrează. Legalizarea parteneriatului civil între cuplurile LGBT este de fapt un pas care asigură certitudine juridică pentru cel de-al doilea pas – legalizarea căsătoriilor propriu-zise şi pasul trei – adopţiile de copii. Lucrurile acestea trebuie discutate în partid, calm, cu argumente, altfel riscăm chiar să ne desprindem de aşteptările electoratului nostru şi riscăm să avem cam aceeaşi soartă ca partidele de stânga din Europa, care au intrat înaintea noastră în acest curent aşa-zis progresist: au devenit tot mai irelevante în peisajul electoral.

Suntem social-democraţi profund ataşaţi valorilor europene, dar nu înseamnă că suntem cu toţii la fel. Avem şi dreptul la specificul nostru naţional, de care ideologic nu avem cum să nu ţinem cont.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button