Sculptura Maternitate de Romul Ladea este Exponatul Lunii Martie la Muzeul de Artă – Complexul Muzeal Arad

Ladea_Maternitate

SCULPTURA ”MATERNITATE”
Rond-bosse, gips
Artist: Romul LADEA (1901-1970)

În luna martie, muzeul arădean prezintă publicului, sculptura ”Maternitate”, operă a artistului Romul LADEA (1901-1970). Lucrarea, aflată în colecția de artă a Complexului Muzeal Arad, a fost prezentată în premieră la Arad, în anul 1926, cu prilejul expoziției personale a artistului la Palatul Cultural, expoziție care a cuprins 19 sculpturi (portrete, nuduri, grup compozițional redate în marmură, alabastru, gips, lemn) și desene realizate la Paris. Din această expoziție, Palatul Cultural a achiziționat sculptura ronde-bosse (gips) intitulată Mama (Maternitate).

Sculptura ”Maternitate” este prezentată publicului până la sfârșitul lunii martie, la Muzeul de Artă Arad.

Adresa:
Muzeul de Artă Arad
Str. Gheorghe Popa 2-4, etaj II
Marți-Duminică: 09.00-17.00, Luni-închis

Romul Ladea (1901-1970) a creat această sculptură după o perioadă de studiu intens al artei la Paris, unde a ajuns cu ajutorul unei burse oferite de autorități și al unei colecte publice. Călătoria la Paris a făcut împreună cu soția, Maria Kiss, care ulterior i-a născut un fiu, pe Gheorghe.

Artistul i-a pierdut în mod pe tragic pe ambii membri ai familiei, ceea ce i-a inspirat această lucrare inițial intitulată Mama și expusă prima dată la Palatul Cultural din Arad în 1926. Istoricul Adriana Pantazi, de la Complexul Muzeal Arad, explică: „Evident influențat de conceptul spațial brâncușian, Ladea a dat ascensiune compoziției, accentul este pus pe esențializarea formei, sculptura fiind descărcată de banalitatea asemănării cu modelul”.

 

, ,

No comments yet.

Lasă un răspuns