Schimbările de dispoziţie – mai mult decât un simplu sindrom premenstrual?

Contraceptive-Pill-014

 

Alice Roberts, profesor la Universitatea Birmingham, din Marea Britanie, scrie în The Guardian despre schimbările bruşte şi violente de dispoziţie care i-au afectat căsnicia până când s-a decis să întrerupă administrarea pilulei contraceptive combinate, cu estrogen şi progestogen.

Autoarea arată că una din 12 femei suferă de un sindrom premenstrual grav, denumit PMDD (tulburare disforică premenstruală), cu adevărate episoade de mânie şi neagră depresie, cu lipsă de concentrare şi de energie. Astfel de schimbări extreme de dispoziţie afectează în mod cert viaţa personală şi cariera lor.

Adesea, aceste femei sunt diagnosticate ca suferind de depresie sau tulburări bipolare şi primesc medicaţia pentru astfel de tulburări, care desigur că se dovedeşte ineficientă. Însă s-a descoperit că un plasture care eliberează constant estrogen face minuni în cazul lor.

Vorbind cu dr. Peter Greenhouse, consultant pe probleme de sănătate sexuală din Bristol, Marea Britanie, acesta i-a spus lui prof. Roberts că, la unele femei, pilula contraceptivă poate avea un efect dezastruos. Şi alţi medici i-au confirmat că  nici nu prescriu tipul de pilulă combinată (estrogen şi porgestogen) pe care şi prof. Roberts îl folosea – este vorba de formula unor contraceptive precum Microgynon, Ovranette sau Levest.

Din păcate, acest efect secundar constatat de mulţi medici nu este suficient cercetat şi cunoscut – nici la nivel mai larg în branşa medicală şi cu atât mai puţin de către femeile care iau aceste pilule. El nu este prezentat nici în prospectul acestor produse.

Traducere și prelucrare: Suzana Georgescu

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie şi de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteţi afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

,

No comments yet.

Lasă un răspuns