avort

Schimbare uriașă la ONU: UE rămâne singura susținătoare a avortului la ONU, după ce SUA devine pro-viață!

Nikki_Haley

 

Neincluderea avortului între „drepturile sexuale și reproductive” și afirmarea importanței rolului femeii care se dedică familiei reprezintă două succese majore orchestrate de noua delegație a SUA la Națiunile Unite.

Alegerea președintelui Trump în Statele Unite începe să-și arate roadele și la ONU. După ce vreme de 8 ani imensa influență politică și financiară a administrației Obama a fost folosită pentru a transforma Organizația Națiunilor Unite în cel mai radical suporter al avortului, noua delegație americană, sub conducerea ambasadoarei Nikki Haley (foto), ia poziție clară în favoarea protejării adevăratelor drepturi ale omului, în primul rând a dreptului la viață.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Reuniunea Comisiei Națiunilor Unite privind Statutul Femeilor, care a avut ca temă „Economic empowerment of women in the workplace” („Mai multă putere pentru femei în câmpul muncii”) și s-a desfășurat între 13 și 24 martie la New York.

SUA a afirmat, prin d-na Haley, o poziție publică pro-viață cât se poate de clară: consensul internațional asupra politicilor ONU privind „sănătatea sexuală și reproductivă” nu „creează… un drept la avort”, se arată în punctul de vedere al Statelor Unite.

Aceasta a determinat ca acordul final să omită referința la „avortul sigur și legal” care apărea consecvent în ultimii ani în astfel de documente ONU. Mai mult chiar, a fost exclus conceptul și formularea de „drept la avort” din toate referințele la „sănătatea sexuală și reproductivă” și „drepturile reproductive”.

Aceasta a reprezentat efectiv un nou angajament al națiunilor de a evita avortul și de a refuza să-l considere ca metodă de „planificare familială”.

Criticilor noii „politici de la Mexico City”, prin care președintele Donald Trump a sistat finanțarea grupurilor internaționale care promovează avortul sau oferă servicii de avort în afara SUA, li s-a răspuns că Statele Unite

nu sprijină [includerea] avortul[ui] în asistența pentru sănătatea reproductivă

și că Statele Unite

reprezintă cel mai mare donator bilateral de asistență maternală, pentru nou născuți și copii și planificare familială.

Nikki Haley a solicitat statelor membre ale ONU să „își amintească ceea ce stă la baza drepturilor femeilor” adică asigurarea de securitate, resurse, oportunități și dreptul de a avea reprezentare. „Acestea sunt problemele despre care ar trebui să discutăm” a declarat Haley într-o serie de remarci centrate pe propria sa experiență de fiică a unor imigranți indieni.

Grupul statelor UE promovează la ONU avortul și „educația sexuală completă”, prin care copiilor le sunt prezentate în mod egal și explicit toate tipurile de act sexual.

Statele UE au fost nemulțumite și de faptul că documentul final menționează că în chestiunea avortului trebuie să primeze politicile decise la nivel național, cu toate că politicile UE stipulează clar că avortul este o chestiune lăsată la latitudinea țărilor membre UE pentru a fi reglementată.

Statele UE s-au arătat de asemenea „preocupate de limbajul care reîntărește rolurile stereotipale ale femeilor și fetelor”, deoarece multe țări au susținut la ONU de curând un document care cere recunoașterea socială a muncii femeilor și mamelor care aleg să se implice mai mult în familie decât în carieră.

Un stat european cu o poziție diferită de restul statelor membre UE a fost Polonia, al cărei delegat a atras atenția:

fraza „drepturi sexuale și reproductive este lipsită de o definiție internațională recunoscută”.

Nu avem niciun detaliu despre comportamentul delegației românești pe acest subiect dar cel mai probabil că țara noastră a votat alături de UE pentru a promova avortul, împotrivindu-se astfel la poziția americană.

Cu Canada și Noua Zeelandă dezamăgite dar tăcute, cu un Vatican (extrem de influent, ca de obicei) vocal și poziții clare de la țările africane și majoritatea statelor latino-americane, Uniunea Europeană se regăsește în prezent mai degrabă izolată în efortul său de a conferi avortului o recunoaștere internațională ca „drept al omului”.

Sursa: Culturavietii.ro

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button