Săptămâna pentru viață – Expoziția „Familia” a artistei Silvia Radu

Până pe 8 aprilie, la Biblioteca Națională a României din București este deschisă expoziția „Familia”, cu desene, picturi și sculpturi ale artistei Silvia Radu.
Mărturisitoare creștină, artista este deținătoare, printre altele, a Premiului Uniunii Artiștilor Plastici, pentru lucrarea monumentală Legenda Meșterului Manole, amplasată în Parcul Herăstrău din Capitală, dar și a premiului Prometheus Opera Omnia, al Fundației Anonimul, pe care l-a primit împreună cu soțul ei, sculptorul Vasile Gorduz, în 2003.
Vernisajul expoziției „Familia” de la Biblioteca Națională a avut loc chiar pe 25 martie, de Buna Vestire, și a făcut parte din Săptămâna pentru Viață, care a început anul acesta cu Marșul pentru viață 2014 – „Adopția, o alegere nobilă” și concertul caritabil Artiști pentru viață, continuând cu proiecții de film, mese rotunde și conferințe care și-au propus să promoveze tema adopției în societatea românească.
La vernisaj, criticul de artă Doina Mândru a subliniat căldura, delicatețea și bucuria pe care o emană lucrările expuse de artistă, iar Elena Terziman, directoarea Bibliotecii Naționale, a declarat că se bucură să susțină acest eveniment umanitar: „Ceea ce se întâmplă astăzi, de Ziua Bunei Vestiri, la Biblioteca Națională a României, trebuie să devină normalitate”.
Discursul Silviei Radu a fost un impresionant apel la această normalitate: să fim femei, să ne întemeiem familii și să rămânem români în România, având privilegiul de a trăi într-o țară întemeiată pe multe jertfe. Iar jertfa fundamentală de la care putem porni, pentru a urma modelul strămoșilor, poate fi chiar simpla jertfa de zi cu zi a maternității.
„Ce poate fi mai minunat decât familia – acel «Fie mie după cuvântul tău», rostit de pururea Fecioara Maria? O familie fără copii e o familie tristă. De aceea, tinerii noștri, dacă Dumnezeu nu le dă copii, ei trebuie să adopte neapărat. Doamnelor, cea mai mare satisfacție a femeii și rostul ei pe Pământ este să nască copii. Nici cea mai grozavă carieră artistică, nici altceva nu poate împlini o femeie. Nu există bucurie, împlinire și jertfă mai mare decât aceasta. Mama este cea mai jertfelnică ființă din lume.
Asta ne roagă și părintele Sofian. Neamul acesta are nevoie de copiii noștri!”, a spus artista la deschiderea expoziției.
Faptul că tema adopției este un subiect sensibil și necesar în societate s-a confirmat încă o dată când un tânăr care studia o carte în apropierea locului vernisajului s-a alăturat spontan discuției, vorbind din experiență personală despre statutul copiilor adoptați din România, despre care a afirmat că sunt defavorizați din punct de vedere social.
A fost o seară impresionantă într-un loc pe care vi-l recomandăm ca popas când aveți de organizat un eveniment sau sunteți pur și simplu în trecere prin oraș și aveți ceva timp la dispoziție. Biblioteca Națională a României se găsește pe Bulevardul Unirii din București, la numărul 22.
2 Comments