Rusia propune amendarea legii, pentru a interzice orice propagandă de natură sexuală în rândurile minorilor

Russian_Orthodox-240x256

de Hilary White, LifeSiteNews, 28 ianuarie 2014

Oponenţii din zona lobbyului LGBT au fost furioşi când guvernul rus a adoptat legea care interzicea promovarea „stilului de viaţă homosexual”. Acum, guvernul rus i-a luat prin surprindere, câştigând un avantaj tactic prin amendarea legii pentru a include interzicerea oricărei propagande de natură sexuală în rândul copiilor – în afară de conceptul căsătoriei tradiţionale. Legea existentă deja consideră ca infracţiune promovarea relaţiilor homosexuale „non-tradiţionale” în rândul copiilor şi tinerilor de până în 18 ani.

Schimbările propuse la lege, trimise în Duma (Parlament) pe 24 ianuarie 2014, propun scoaterea termenului de „non-tradiţional” din caracterizarea relaţiilor sexuale şi schimbarea exprimării pentru a interzice propaganda sexuală de orice fel în rândul minorilor, cu scopul de a combate ideea „priorităţii relaţiilor sexuale” în mintea acestora, relatează agenţia Itar-Tass.

Proiectul de lege aduce ca argument creşterea activităţii sexuale în rândul adolescenţilor şi nevoia de a proteja copiii de informaţia care „prejudiciază valorile vieţii de familie şi dezvoltarea spirituală şi intelectuală a minorilor”.

Pe ultima sută de metri înaintea Olimpiadei de Iarnă de la Soci, care are loc între 7 şi 23 februarie, Rusia a fost bombardată în presa occidentală în legătură cu această lege. De curând, BBC l-a intervievat pe primarul oraşului Soci, Anatolîi Pahomov, care a spus că oricine e binevenit, cu condiţia să „respecte legile Federaţiei Ruse” şi să nu încerce „să-şi impună propriile obiceiuri – şi propria voinţă – altora”. John Sweeny de la BBC citează „critici” (pe care însă nu-i numeşte) care au calificat legea drept „draconică” şi s-au plâns că „pur şi simplu scoate în afara legii protestele pentru drepturile persoanelor gay”.

În mod semnificativ, multe din articolele de presă care au preluat informaţia despre interviul de la emisiunea Panorma a postului BBC au eliminat din citarea lui Pahomov observaţia cu impunerea „propriei voinţe asupra altora”. La secţiunea de ştiri sportive de pe Yahoo, citatul primarului din Soci este reprodus astfel: „Ospitalitatea noastră se adresează tuturor celor care respectă legile Federaţiei Ruse şi nu-şi impun altora obiceiurile”. Această versiune editată a citatului a fost preluată de alte servicii de ştiri şi canale sportive.

Adevărul este că problema „impunerii propriei voinţe” de către lobbyul homosexual asupra restului populaţiei este esenţială în dezbaterea pe această temă. Suporterii legii ruse au subliniat că presiunea tot mai mare exercitată asupra dreptului la liberă exprimare în multe ţări din Europa Occidentală este cheia de boltă a întregii activităţi duse de mişcarea homosexualilor.

Ca răspuns la şarja de atacuri venite din partea activiştilor pentru drepturile LGBT şi a suporterilor lor din presă şi politică, Federaţia Rusă a trimis la începutul anului un raport către UE prin care critică puternic politicile acesteia, despre care spune că au rezultat într-o cultură a oprimării celor care se opun noilor moravuri sexuale şi – tocmai prin aceasta – au alimentat creşterea mişcărilor ultra-naţionaliste şi neonaziste.

Raportul mai acuză UE şi de „diseminarea unor valori neoliberale prezentate ca stil de viaţă  universal pentru toţi membrii comunităţii internaţionale”.

„Aceasta se observă în mod special din promovarea agresivă a drepturilor minorităţilor sexuale”, se mai spune în raport. „S-a încercat impunerea în alte ţări a unei viziuni diferite despre homosexualitate şi căsătoria între persoane de acelaşi sex, care sunt prezentate ca normă de viaţă şi ca fenomen social natural, care merită sprijinit la nivel statal.”

În timp ce mass-media din Occident, cu BBC în frunte, colportează pe un ton sumbru ştirea despre „persecuţia” homosexualilor din Rusia, guvernul rus şi oficialii din Comitetul Olimpic au declarat în mod repetat că vizitatorii dornici să se bucure de Jocurile Olimpice sunt bineveniţi, indiferent de „orientarea” lor.

Svetlana Jurova, fostă campioană olimpică la patinaj, membru al Parlamentului Rus, şi „primar” onorific al Satului Olimpic, a spus într-o conferinţă de presă: „Sigur că la Olimpiadă regula este că nu se permite discriminarea, aşadar de ce noi, ca ţară-gazdă, am încălca Carta Jocurilor Olimpice?”

Jurova, care a votat în favoarea legii, a mai spus: „Totul va fi în regulă şi paşnic. Niciodată la Jocurile Olimpice persoanele gay sau fetele (lesbiene) nu au avut probleme, aşa că nu vor avea nici de această dată”.

Konstantin Dolgov, de la ministerul rus de externe, a declarat într-un interviu pentru Vocea Rusiei: „Nu există ca atare nicio discriminare a comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi trans-sexuali) în Rusia. În mod clar există incidente, dar incidente apar pretutindeni.”

La o conferinţă de presă de la sediul UE, acesta a mai spus că la Jocurile Olimpice sportul este rege, nu politica sau ingineriile sociale: „Dacă un patinator vrea să participe ca membru al unei echipe olimpice, cu scopul nu de a concura, ci de a lupta împotriva unei legi din ţara-gazdă, va fi foarte rău. Înseamnă că acel patinator nu respectă principiile olimpice.”

Între timp, activiştii pentru drepturile homosexualilor continuă să agite apele, organizând demonstraţii la Bruxelles prin care denunţă Rusia şi cer ca, până când respectiva lege rusă este abrogată, UE să stopeze procesul de negociere pentru acordarea de vize cetăţenilor ruşi.


 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.