Românii, printre campionii europeni la consumul abuziv de alcool. Peste jumătate dintre alcoolici sunt intelectuali

alcc

de Claudia Spiridon

România ocupă locul trei în Europa în privinţa consumului abuziv de alcool, înaintea noastră situându-se ţări precum Cehia şi Suedia. Românii consumă nouă litri de alcool pur pe cap de locuitor pe an, atrag atenţia specialiştii. Aceştia susţin că, din punct de vedere al sănătăţii publice, problema alcoolului este cu mult mai gravă decât cea a drogurilor ilegale.

„Alcoolul este o mare problemă nerezolvată, vorbim de un adevărat flagel, mai ales că este un drog legal, din care statul încasează sume uriaşe. Pe de altă parte, cheltuim zeci de miliarde de lei. Asta se traduce în costuri directe cum sunt complicaţiile, dar şi în costuri indirecte, adică pensionările înainte de vreme, anii de productivitate care se pierd sau traumele cu care rămân familiile abuzate”, a explicat profesorul Dan Prelipceanu, psihiatru şi preşedinte onorific al Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT).

Alcoolul – un prilej de a dezvolta afaceri Potrivit acestuia, aproximativ două milioane de persoane au tulburări legate de alcool, însă 500.000 de români se confruntă cu probleme severe cauzate de alcoolism. Mai precis, pentru un alcoolic suferă alte şapte persoane, arată cele mai recente date furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). „Consumul de alcool există în toate statele europene, este un drog legal şi este un foarte bun prilej de a dezvolta afaceri pe urma lui. În schimb, la noi consumul este mai accentuat decât în celelalte ţări. Trebuie să reţinem că există şi persoane care au o predispoziţie genetică spre a deveni alcoolici”, a completat profesorul Prelipceanu. Cei mai mulţi alcoolici au între 25 şi 54 de ani Tocmai pentru a le veni în întâmpinare celor care se confruntă cu astfel de probleme, ALIAT a pus bazele a două centre de tratament integrat, unul în Bucureşi şi altul în Târgovişte. În trei ani, nu mai puţin de 1.200 de pacienţi au beneficiat de servicii oferite de specialiştii ALIAT, cei mai mulţi făcând parte din categoria de vârstă 25 – 54 de ani. Totuşi, inclusiv tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani au venit la terapie pentru a-şi rezolva problemele de sănătate.

Citeşte restul articolului pe adevărul.ro

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , , , , ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.