Român din diaspora: „Cât de progresistă este Casa Regală Suedeză?”

Foto: Proclamarea ca Rege a lui Carl Gustav al XVI-lea al Suediei, în 1973 (Pressens Bild AB)

După funeraliile Regelui Mihai, la care a participat şi actualul Rege al Suediei, Carl Gustav al XVI-lea, un român stabilit în Suedia a scris pe o reţea de socializare despre cum se împacă o ţară percepută ca foarte progresistă cu o formă de guvernământ ca monarhia. Redăm în continuare postarea sa.

Sâmbătă, românii i-au văzut în prim plan pe suveranul Suediei M.S. Regele Carl XVI-lea Gustav și Regina Silvia. Întrebarea pe care o pun mulți este cum de e posibil ca o țară atât de progresistă să aibă în frunte o monarhie ereditară în locul unui șef de stat, ales democratic.

Pe site-ul Casei Regale Suedeze scrie că monarhia suedeză se fundamentează pe tradiție și este cea mai veche instituție a Suediei, având o mie de ani.

Monarhia suedeză a cedat treptat din putere, începând cu Regele Gustav III-lea în secolul XVIII, din ce în ce mai multe prerogative fiind date Parlamentului și Guvernului. În 1971, a avut loc compromisul Torekov, patru partide parlamentare votand pentru a lua Monarhului orice putere de decizie, lasandu-i doar putere de reprezentare și de simbol al statului.

Teoreticienii fundamentează monarhia suedeză pe două elemente: consecvențialismul (Regele reprezintă poporul suedez și este echidistant de luptele politice) și eticheta (Regele este educat ca să fie rege, nu se poate căsători cu cine dorește fără aprobare, nu isi poate alege religia, nu isi poate educa copiii așa cum dorește, prinții nu au voie să se mute în altă țară, toate acestea fiind sancționate prin pierderea prerogativelor monarhice sau princiare).

Observatia mea, ca răsăritean, este ca un alt element care menține monarhia suedeză este charisma. In Rasarit, prin ungere, monarhii capata hieratism, sunt Unșii lui Dumnezeu si răspund cu sufletul pentru modul în care conduc poporul. Hieratismul monarhic este atat de puternic intrat in constiinta popoarelor ortodoxe, încât, in ciuda atâtor decenii de comunism, toate popoarele ortodoxe tânjesc într-un fel sau altul, dupa monarhie.

Hieratismul este lipsit de sens in occident pentru a explica charisma. Dar, într-o lume a showului de media, a vedetelor, actorilor și actrițelor și cantaretilor de pop, regii, reginele, printii și printesele, se străduiesc să strălucească prin aspect, frumusețe, decență, purtări, rochii și bijuterii. Regele Suediei nu este atât de arătos, dar Prințesa Moștenitoare Victoria, prin charisma ei, a crescut popularitatea monarhiei, încât doar 17% din populație are o parere defavorabilă față de Casa Regală.

Pe lângă etichetele rigide, regalitatea suedeză mai contrastează în comparație cu societatea și prin alte elemente. Aristocrația familiei regale este în opoziție cu năzuințele de egalitarism, rolurile regelui si ale reginei sunt bine definite, familiile princiare sunt modele de familii tradiționale, albe, bine educate și creștine și, nu în ultimul rând, ținutele lor sunt clasice, printesele epatând de feminitate, iar printii de masculinitate. Toate acestea vin în contradicție flagrantă cu ideologia dominantă, în mod obișnuit astfel de atitudini fiind etichetate cu „conservatism, bigotism, fascism”. De aceea, desi lipsita de puteri, Casa Regală Suedeză este ultimul bastion al civilizației europene în Suedia, nepervertite ideologic.

Sursa: Facebook

Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191 – RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.