Resurgenţa terorismului cultural de extremă stânga, un eşec al liberalismului american?

de Ştefania Armanca

În vara anului 2017, extremiştii americani de stânga dărâmă statui ale figurilor istorice şi ale descoperitorului Americii, Cristofor Columb, explicând că aceştia susţineau sclavagismul şi că doar aşa se poate contracara aşa-zisa „supremaţie a albilor” – fenomen ce renaşte recent, cel mai probabil datorită deceniilor de discriminare pozitivă a minorităţilor.

Cu toate acestea, un fost poliţist new-yorkez specializat în studierea extremismului din SUA a declarat, citat chiar de publicaţia de extremă stângă Vice,că, la un miting al „suprematiştilor albi”, s-a văzut nevoit să apere un astfel de „alb” de violenţa celor care se pretindeau anti-fascişti şi anti-extremişti, dar acţionau cu o violenţă extremă şi nejustificată!

Tot recent, ultimul raport Europol arată că şi în Europa atacurile extremiste, chiar dacă nu se soldează cu decese, ci doar cu răniri uşoare, vandalisme şi dezordine publică, se situează în prezent pe un trend crescător, fiind chiar de două ori mai numeroase decât cele al teroriştilor jihadişti (raportul atacurilor extremiste este de 27 faţă de 13 atacuri jihadiste în anul 2016).

Între timp, însă, renumitul cotidian Washington Post nu se sfieşte să gireze o organizație de extremă stângă, Antifa, care practică terorismul cultural, o formă de „poliţie cetăţenească a gândirii”. Aceasta se manifestă prin urmărirea persoanelor care exprimă „opinii greșite”, etichetarea lor ca „rasişti”, „fascişti” sau „nazişti”, urmată de amenințări şi violență, pe care adepţii Antifa le numesc „acțiune directă”.

Aceste acţiuni sunt explicate pe ton elogios de un autor de la Washington Post în articolul intitulat „Charlottesville showed that liberalism can’t defeat white supremacy. Only direct action can” („Incidentul de la Charlottesville a demonstrat că liberalismul nu poate învinge supremaţia albilor. Numai acţiunea directă poate”).

Probabil că nu este atât de importantul modul arbitrar în care Antifa „decide” cine e rasist ori fascist: important este că se trece la „acțiunea directă” împotriva oricărei opinii „incorecte politic”. Astfel, sunt vizaţi cei cu opinii anti-imigrație, cei pro-viaţă, cei care susţin căsătoria ca instituţie strict dedicată unirii dintre un bărbat și o femeie, sau cei care pun la îndoială efectele negative ale încălzirii globale.

Aceasta l-a determinat pe un român din diaspora să remarce cu amărăciune într-o postare pe Facebook că H.-R. Patapievici se înşelase când scrisese că „ura, ca sentiment politic public, a fost complet delegitimată de practica liberală occidentală”:

…Washington Post girează Antifa,…la (Universitatea) Berkeley sunt atacați invitații,… statuile sunt dărâmate,… portretele sunt îndepărtate în universități pentru că reprezintă albi,… președinți (n.red. – Trump) sunt pictați decapitați, în numele societății liberale…

Apelarea la o miliție paralelă este o renunțare la statul de drept… Girând violența și terorismul, pentru a-și masca neputința, unde crede liberalismul american că va ajunge?

Notă: Fotografia din deschiderea articolului este făcută la Cronulla, în Australia, la finele anului 2015. Antifaschistische Aktion era numele unei organizaţii anti-fasciste din Germania despre care se crede că îşi are originile în Partidul Comunist German, în 1932, şi ar fi fost dizolvată în 1933 de nazişti. A reapărut în anii 1980 în Europa, prezentându-se ca reacţie la apariţia grupurilor de extremă dreaptă. Azi acest grup de extemă stângă este transnaţional tşi poate fi văzut la protestele organizate cu ocazia summiturilor G20 şi la alte evenimente orficiale din Europa şi America. 

Citeşte şi Reacţii de la cititori legate de acţiunile de terorism cultural ale extremei stângi din SUA: dărâmarea statuii lui Columb, sub pretextul că simbolizează invazia capitalismului

Citeşte şi SUA: Mișcarea Black Lives Matter are o parte întunecată pe care creștinii nu o cunosc

Citeşte şi Le Figaro: „Donald Trump – cronica unui linșaj mediatic, intelectual și artistic” Cine sunt bizarii anti-fasciști cu metode fasciste?

Citeşte şi Suporter democrat împuşcă în mod deliberat un membru al majorităţii republicane din Congresul SUA. Extrema stângă, solidară cu atacatorul


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

No comments yet.

Lasă un răspuns