Marşul pentru Viaţă

Reprezentantul Papei Francisc: Marșul pentru Viață de pe Coasta Vestică a SUA – mărturie „profetică” pentru nenăscuți

imag
Reprezentanții Campaniei de Conștientizare „Silent No More” („Rupem tăcerea”) își mărturisesc propriile experiențe la Marșul pentru Viață de pe Coasta de Vest a SUA pe 25 ianuarie 2014.

de Johanna Dasteel, LifeSiteNews, 28 ianuarie 2014

Boicotul surselor centrale de informare nu a putut împiedica mari mase de oameni să se alăture Marșului pentru Viață de pe Coasta de Vest a SUA, care a atras cei mai numeroși participanți pe care orașul San Francisco i-a văzut vreodată. Beneficiind de binecuvântarea Papei Francisc, Marșul s-a axat pe mărturia plină de regret a unor femei care au făcut avort, a unor activiști laici pentru viață cărora știința le-a demonstrat că avortul este o crimă și a unor mame care au promovat virtuțile adopției.

La demonstrație s-a anunțat succesul campaniei „End the Media Blackout” („Punem capăt boicotului presei”), condusă pe rețelele de socializare online. Hashtagul #WalkForLife a ajuns pe locul doi pe Twitter, dar acesta a închis contul. Atunci a fost creat un nou hashtag: #WFL.

Organizatorii au estimat o participare de 50-60.000 de oameni din toată zona de vest a SUA.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Femei care regretă avortul

Înainte de începerea marșului, o mulțime tăcută s-a adunat în jurul scenei Campaniei de Conștientizare „Silent No More” („Rupem tăcerea”).

Acolo, una după alta, câteva femei care făcuseră avort și-au spus poveștile de pierdere, suferință și vindecare, ce au stors lacrimi din ochii roșii pe care unii participanți încercau să și-i ascundă în spatele ochelarilor de soare. Fiecare mărturie a fost întâmpinată cu aplauze de susținere.

Pr. Frank Pavone de la organizația Priests for Life (Preoți pentru Viață) a prezentat femeile, spunând: „Bărbații și femeile care fac parte din această campanie… știu că avortul nu rezolvă nicio problemă, ci doar creează altele. … Ei știu că uciderea nu este niciodată o soluție pentru o problemă omenească”.

„Ei mai știu și că speranța poate lua locul deznădejdii”, a mai spus acesta.

Femei care au avortat

Una dintre femeile care au vorbit despre avort, Julie Simpson, a povestit despre experiența pe care a avut-o când, aflând că are o sarcină neplanificată, s-a dus la sediul organizației Planned Parenthood pentru consiliere. Înaintea respectivei întrevederi, se hotărâse deja să păstreze copilul, dar cei de la Planned Parenthood au convins-o până la urmă să facă avort.

„Când m-am trezit, plângeam. Nu bănuiam că o luasem deja pe o cale spre autodistrugere care avea să-mi răpească zece ani din viață. Mi-am îngropat suferința în alcool, sex și droguri. Mi s-au pus numeroase diagnosticuri, m-am internat la dezintoxicare și am luat ani în șir anti-depresive. Dar, până la urmă, mi-am pus viața în mâinile lui Iisus Hristos. Și m-am vindecat participând la programul Forgiven and Set Free („Iertați și Eliberați”). Acum le consiliez pe alte femei în suferință, ceea ce mi se pare o binecuvântare”.

Marșul

Înainte de începerea marșului, organizatorii i-au făcut o surpriză lui Georgette Forney, principala inițiatoare a campaniei Silent No More și membră a organizației Anglicans for Life, oferindu-i Premiul „St. Gianna Molla”.

Și Georgette Forney a făcut avort. La 16 ani. De aceea, s-a numărat printre membrii fondatori ai Campaniei Silent No More („Rupem tăcerea”), pentru a informa opinia publică despre efectul devastator al avortului asupra ambilor părinți care iau această decizie.

„Accept cu profundă recunoștință acest premiu… în numele tuturor femeilor și bărbaților care rup tăcerea”, a declarat ea emoționată.

Părintele iezuit Joseph Fessio, noul preot al Marșului, a spus: „În cei 41 de ani care s-au scurs de la intrarea în vigoare a deciziei în cazul Roe vs. Wade, oamenii s-au rugat, au lucrat și au mărșăluit pentru a obține protecția legii pentru viața umană. Nu am reușit. Dar, dacă e nevoie de alți 40 de ani petrecuți în deșertul spiritului, nu vom da înapoi. Și dacă trebuie să petrecem 400 de ani, de zece ori mai mult decât vechii evrei, în acest deșert spiritual, încercând să întoarcem inima lui Faraon către copii, o vom face”.

Adopția ca alternativă

Ca și Marșul pentru viață din Washington, D.C., și cel din San Francisco a promovat adopția. A fost prezentată povestea lui Shari Rigby Wiedman, o actriță care a avortat, iar apoi a jucat în October Baby, un film despre adopție.

Aceasta a povestit că, atunci când a citit prima dată scenariul filmului, a ieșit la suprafață toată suferința pe care o ascunsese după avort, iar filmul a ajutat-o să treacă peste ea.

„Trebuie să transmitem un mesaj de speranță în primul rând, un mesaj de iertare”, a mai spus ea.

Vorbind pe aceeași temă, Grace Dulaney directoarea maternității Lamb of God („Mielul lui Dumnezeu”), a explicat că, spre deosebire de avort, adopția este „singura opțiune care împacă conștiințele tuturor”.

Maternitatea Lamb of God din Escondido, California, se adresează femeilor care vor să-și dea copiii spre adopție. Acest cămin a ajutat până acum nouă femei: șase din ele au născut deja, iar în acel moment altele trei mai aveau până la termen și locuiau acolo. „Dacă suntem cu adevărat pro-viață, trebuie să favorizăm adopția. Avortul rănește femeile, dar adopția le vindecă”, a mai spus directoarea maternității.

Ea a dărâmat câteva prejudecăți despre adopție, în principal acuzația că mamele care își dau copiii spre adopție sunt egoiste.

Ea însăși a născut cândva un copil pe care l-a dat spre adopție, deoarece a simțit că „merita cel mai bun start în viață posibil, cu o mamă și un tată. Eu nu îi puteam oferi aceasta, dar am auzit că cea mai bună formă de a fi părinte este să poți alege persoanele potrivite care să-i ofere copilului aceasta”.

Când adopția funcționează, a explicat ea, mama biologică și părinții adoptivi lucrează împreună, după caz. „Cea mai bună parte a adopției deschise este că elimină incertitudinea și întrebările care înconjurau procedura în trecut.”

În consecință, copiii „înțeleg că au fost pe deplin iubiți și li se explică motivul ce a determinat-o pe mama lor să îi încredințeze altor părinți”.

„Noi suntem cu adevărat în favoarea puterii femeii de a decide, noi suntem așa-zișii pro-choice, nu cei care ni se opun autonumindu-se astfel”, a declarat Grace Dulaney pentru LifeSiteNews.com. Mișcarea pro-adopție îi lasă femeii opțiunea de alege adopția, nu îi oferă soluția avortului ca unică alternativă, așa cum procedează cei de Planned Parenthood, a mai spus Dulaney, care a arătat că centrele Planned Parenthood nu permit prezența unor juriști specializați în adopții și nici a unor mediatori care să promoveze adopția la sediile lor.

Dreptul la viață nu este o chestiune religioasă

Clerici ai diverselor culte creștine au urcat pe scenă, dar și o reprezentantă a laicatului, Monica Snyder, de la Secular Pro-life, care a făcut un apel pasionat pentru o poziție pro-life bazată pe date științifice, nu pe convingeri religioase: „Secular Pro-life – simpla menționare a numelui îi face pe apărătorii avortului să o ia razna, pentru că îi privăm de principalul lor argument: prejudecățile anti-religiose”.

Într-un crescendo plin de convingere și pasiune, Monica Snyder a mai arătat: „Le demonstrăm că mișcarea în favoarea vieții nu are neapărat legătură cu religia. Are legătură cu drepturile omului, cu știința. Iar știința demonstrează că avortul ucide oameni!”

Binecuvântare de la Papa Francisc

Arhiepiscopul Salvatore Joseph Cordileone a citit o scrisoare de la Nunțiul Apostolic, Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, care a participat la ediția de anul trecut a marșului. Prin scrisoare, Nunțiul Apostolic a dorit să transmită un mesaj personal „multelor mii de participanți, tineri și bătrâni, cele mai calde salutări și apropierea în duh a Sanctității Sale, Papa Francisc”.

„Sfântul Părinte vă este realmente foarte recunoscător pentru disponibilitatea de a vă arăta solidaritatea cu cei mai nevinovați și vulnerabili membri ai familiei umane. Dați expresie profetică celor mai profunde convingeri ale noastre despre demnitatea inviolabilă și drepturile pe care le are orice persoană umană, începând cu dreptul la viață”, se mai spune în scrisoare.

Arhiepiscopul Viganò a citat în mesajul său epistolar și cea mai recentă pastorală a Papei, Evangelii Gaudium (lat. – Evanghelia Bucuriei): „Așa cum a insistat Papa Francisc, «Dacă această convingere dispare, odată cu ea vor dispărea și temeliile trainice și nepieritoare care apără drepturile omului, iar înțelesul acestora va începe să se supună curentelor și modelor vremii și capriciilor puterii politice”.

Marș pentru Viață

La ora unu după amiază, mulțimea s-a îndreptat spre Market Street, pornind într-o plimbare de aproximativ 3 kilometri până la Justin Herman Plaza. Market Street este o arteră care trece prin inima orașului San Francisco, ceea ce a făcut marșul foarte vizibil atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

Zeci de mii de persoane au parcurs traseul, care trecea pe sub 50 de bannere agățate între stâlpii de iluminat stradal și pe care scria: „Avortul le face rău femeilor“. Bannerele, expuse încă din decembrie, au fost etichetate drept „instigare la ură” de grupările care promovează avortul. Câțiva membri ai consiliului primăriei chiar înaintaseră, fără succes, o rezoluție pentru îndepărtarea lor.

Mulți trecători s-au oprit pentru a privi marșul, unii au ovaționat, alții chiar au improvizat pancarte artizanale.
Cassandra, o femeie care lucrează la un restaurant local, și-a luat o pauză pentru a face câteva fotografii cu participanții la marș. „Am 24 de ani și mă entuziasmează să-mi văd generația în stradă, vorbind despre ceea ce o pasionează”, a spus ea.
Întregul eveniment a rămas pașnic, în ciuda opoziției feroce a marxiștilor.

Membrii Partidului Revoluționar Comunist s-au opus Marșului pentru Viață

Stop Patriarchy („Opriți patriarhatul!“), organizație-paravan a Partidului Revoluționar Comunist din SUA, a organizat o contra-manifestație la care au participat vreo 100 de oameni. La început, au mers preț de vreo 50 de metri în fața coloanei Marșului pentru Viață. Însă poliția i-a escortat înapoi pe trotuar.

Un polițist a declarat pentru LifeSiteNews.com că aceasta s-a făcut deoarece Marșul pentru Viață avea aprobare, în timp ce contra-manifestanții nu.

De pe trotuar, aceștia le-au arătat celor din marș pancarte pe care scria, printre altele: „Viața începe când te opui fasciștilor creștini” sau „Avort la cerere și fără scuze”. Aceștia au strigat: „Nu biserica, nu statul, ci femeia-și decide soarta!” și „Acest marș urăște femeile!”

Dr. Ellen Shaffer, co-director al campaniei Trust Women Silver Women a participat și ea la contra-protest, declarând pentru LifeSiteNews.com: „Ne propunem să creștem vocea și vizibilitatea majorității pro-choice din SUA”. Despre participanții la marș a spus că aceștia „nu le acordă femeilor încrederea de a lua propriile decizii legate de drepturile lor reproductive”.

Kristan Hawkins, de la Students for Life of America (Studenți Americani pentru Viață), a reacționat stând în fața contra-manifestanților și dirijând activiștii din organizația studențească, în timp ce aceștia intonau: „Suntem generația pentru viață”.

Plini de energie de la marș, toți cei care erau pentru viață s-au alăturat cântând imnuri, ovaționând și scandând: „Pro-life!” („Pentru viață!”). Market Street s-a transformat într-o mare de pancarte colorate și bannere care promovau mesaje precum: „Aboliți avortul” sau „Femeile merită mai mult decât un avort”.

Marșul s-a încheiat în jurul orei 4 după-amiază în piața Justin Herman Plaza. Aceasta s-a umplut cu cetățeni care, în cel mai liberal și libertin oraș al Americii, s-au ridicat în apărarea drepturilor nenăscuților.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button