Remus Tanasă, doctor în istorie: „Nu există mari deosebiri de comportament şi de bagaj intelectiv între revoluţionarii [comunişti] de tristă amintire şi oengiştii corecţi politic din zilele noastre”

Remus Tanasă, doctor în istorie al Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi şi absolvent de ştiinţe politice al Università degli Studi di Perugia, a postat de curând pe contul său de Facebook o reflecţie despre ideologizarea spaţiului public românesc – şi nu numai:

Filosoful și europarlamentarul polonez Ryszard Legutko face o descriere punctuală a asemănării dintre propagandistul comunist și activistul contemporan (ăla de se bate cu pumnul în piept că reprezintă societatea civilă și că apără drepturile unor minorități din capul lui, care cică ar fi oprimate de anumite majorități tot din capul lui), reliefând că nu există mari deosebiri de comportament și de bagaj intelectiv între revoluționarii de tristă amintire și oengiștii corecți politic din zilele noastre:

„Aceeași dogmatizare, aceeași predictibilitate absolută, același primitivism intelectual, aceleași silogisme, același exces de zel. Și la unii, și la alții avem aceeași unitate între teorie și practică – după cum o numeau marxiștii – adică subordonarea totală a gândirii în raport cu programul politic, subordonare care, în loc să fie un motiv de rușine, este ridicată cu mândrie la rangul de cucerire a noilor vremuri. Și pe unii și pe alții îi unește aversiunea la granița cu ura față de aceiași dușmani – Biserica și religia, poporul, metafizica clasică, conservatorismul moral, familia. Și pe unii și pe alții îi caracterizează aroganța față de tot ce nu este sancționat ideologic și pe care se străduiesc să îl elimine cu avânt revoluționar din spațiul public și privat, și unii și alții sunt monoideologici, extrem de plictisitori, fixați asupra unui singur lucru ce revine necontenit în toate contextele, fiind asociat cu orice. Și unii și alții doresc atât de mult o lume mai bună, încât pentru a o introduce doresc să controleze întreaga viață omenească, chiar și pe cea personală, familială sau intimă. Și unii și alții pot să se mândrească, de asemenea, cu succese politice, căci au reușit să preia puterea ideologică asupra instituțiilor, legii, ba chiar asupra a ceva atât de subtil cum e atmosfera politică. Ei – unii în țările comuniste, ceilalți în întreaga lume occidentală după căderea comunismului – au devenit, pe de o parte, obiect de ironie și dispreț, stârnind în același timp un sentiment de teamă, în orice caz convingerea pregnantă că a te afla cu ei în conflict este primejdios. Și unii și alții – ceea ce pare enigmatic – au dobândit cea mai mare putere în mediul intelectual și artistic, deși s-ar fi părut că tocmai acolo – din cauza primitivismului repugnabil și a grosolăniei intelectuale – ar fi trebuit să fie subiectul celui mai mare dispreț”.

(Ryszard Legutko, Triumful omului de rând, Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2017, pp. 170-171)

Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.