Regele Mihai despre mama sa, Regina Elena, şi valorile familiei moştenite de la bunicii materni. Despre nobleţe şi regalitate ca stări de spirit

În volumul Convorbiri cu Mihai I al României de Mircea Ciobanu găsim un capitol dedicat memoriei Reginei Elena, mama Regelui Mihai, căreia Majestatea Sa îi face un portret emoţionant. Regele vorbeşte şi despre valorile morale şi familiale moştenite de la Familia Regală a Greciei, bunicii Săi materni. Redăm câteva extrase din acest capitol memorabil, care ne aminteşte că liderii şi cei care fac istorie sunt destoinici datorită mamelor care i-au născut şi i-au crescut.

Era probabil duminică, la Patriarhie, nu în biserica principală, ci în capelă, acolo unde mama mă ducea cu ea mereu – şi în ziua asta, ţin minte foarte precis, pentru că imaginea mi-a rămas în memorie nealterată, am întors capul şi m-am uitat deodată la ea, şi am văzut-o plângând. Mai târziu, n-am îndrăznit să o întreb de ce plângea. Ştiam, mai mult sau mai puţin despre ce e vorba…

Asta este, cred, cea mai veche amintire a mea despre mama. Era în anii în care mă duceam în fiecare seară în dormitorul ei să-mi fac rugăciunea. Ori de câte ori veneam lângă ea, îmi aduceam aminte că am văzut-o plângând la icoane. De aceea nici nu mi s-a şters din memorie imaginea aceasta.

În anii când a lipsit din ţară n-am stat mult timp cu ea. Îmi este greu să fac socoteli acum, dar dacă se pun cap la cap acele săptămâni de vacanţă, nu ies prea multe luni de şedere la Florenţa. Şi totuşi, aceste săptămâni de şedere împreună cu mama au contat mai mult decât orice altă formă de educaţie morală. N-a vorbit pe nimeni de rău niciodată. Găsea despre fiecare ceva bun de spus. De la ea am primit învăţătura că fiinţa fiecărui om se întemeiază pe bine – mult, puţin, doar acest bine îl ţine în viaţă.

Rudele mamei se gândeau mai mult decât toţi oamenii pe care i-am cunoscut la Dumnezeu. Nu ştiu cum să spun mai bine, ei erau legaţi de viaţă, dar nu prin bunuri materiale, ci prin credinţa lor. Mama luase de la ei această parte bună, ca şi un fel de blândeţe care nu excludea fermitatea în raport cu oamenii.

Avea gust pentru sobrietate, nu-i plăceau înfloriturile inutile, lucrurile care trimit mintea la bogăţie. Căuta să se înconjoare de obiecte simple, fără prea multă strălucire.

Fiicele mele i-au căutat apropierea, iar ea s-a ocupat de educaţia lor. Principesa Margareta a locuit mai mult cu ea, la Florenţa. Şi ei i-a dat din lumina ei, a ajutat-o să-şi dobândească un punct de vedere propriu asupra vieţii. O vreme, şi celelalte fiice ale mele au mers la Florenţa, au stat împreună cu ea. Mama le-a iubit. Mai mult decât atât, le-a desluşit în amănunţime cine sunt şi ce reprezintă ele pentru lumea românească.

Prezenţa multor români la înmormântare mi-a arătat că mama a însemnat pentru ei, înainte de toate, legătura cu ţara; a fost mai degrabă o adunare în jurul unui simbol. (…) Şi în afară de români, mulţi membri ai familiei noastre, pe urmă elveţieni şi englezi pe care mama îi cunoscuse foarte bine. Familiile domnitoare au trimis o mulţime de flori. Printre participanţii la ceremonie am văzut rude pe care nu le întâlnisem niciodată.

Sunt pierderi pe care nu poate să le evalueze nimeni, nici măcar cei care au astfel de pierderi. Ele aparţin unei alte puteri de evaluare, nepământene.

M-am gândit adeseori că împrejurările vieţii au  făcut ca mama să trăiască în felul unei făpturi obişnuite. Dar dacă a trăit astfel, ea nu a încetat niciodată să gândească în felul unei regine.

Citeşte şi 10 gânduri despre credinţă de la Regele Mihai

Citeşte şi Regele Mihai: „Amuzamente, frivolităţi – acestea erau pentru alţii, nu pentru noi, care veneam din mijlocul unui popor suferind. Acest gând ne-a dictat comportamentul”

Citeşte şi Cuvinte ale Regelui Mihai: „Mi-am recăpătat liniştea, înţelegând că istoria se află în mâna lui Dumnezeu, nu în mâna muritorilor”

Citeşte şi Trei minuni în viaţa Regelui Mihai

Citeşte şi Regele Mihai despre poporul român


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , ,


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.