sindrom Down

A refuzat avortul când a aflat că bebelușul va avea Sindrom Down

tombachofner2

de Sarah Zagorsky, Life News

În 2010, Tom și Karen Bachofner au aflat că vor avea cel de al treilea copil. La acel moment, Karen avea 39 de ani și a decis să facă testul de depistare Bart, care poate indica dacă un copil ar putea avea Sindrom Down. După o săptămână, li s-a comunicat că bebelușul lor nenăscut are șansa de 1 la 12 de a avea această boală.

Tom a vorbit cu ziariștii de la publicația Mirror Online despre această experiență: „În Marea Britanie, 1 din 200 de copii este clasat ca fiind cu mare risc, astfel încât 1 la 12 era aproape inevitabil. Când Karen a fost chemată pentru rezultate, m-am grăbit să-i fiu alături”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Consiliere pro-avort, în loc de sfaturi medicale pentru creșterea unui copil cu Sindrom Down

După testul inițial, spitalul a oferit cuplului un test de amniocenteză și, peste șase zile, doctorii au confirmat că bebelușul lor ar putea avea Sindrom Down. Apoi i-au întrebat dacă doresc un avort, însă ei au refuzat.

Tom a spus: „Karen și cu mine doream să păstrăm sarcina – nici măcar nu am considerat o alternativă, astfel încât, când întrebarea a venit din partea personalului medical, am refuzat. Păreau surprinși, pentru că un procent șocant de 90% din sarcinile din Marea Britanie depistate cu Sindrom Down sunt întrerupte”.

Tom a mai declarat că a fost foarte deranjat de modul în care medicii au încercat să conducă discuția spre subiectul avortului: „Ceea ce m-a deranjat a fost modul în care conversația cu consultantul și asistenta a fost înclinată spre avort. Nu s-a spus un singur cuvânt despre ceea ce viitorul ar putea reprezenta pentru un copil cu Sindrom Down. I-am întrebat dacă au literatură de specialitate pentru a o studia. Ei au murmurat nervos, înainte de a ne da a bucată ruptă de hârtie cu o adresă web. Niciun pliant, nimic. Am fost aruncați în confuzie și furie. Privind în urmă, pot spune sincer că astfel de profesioniști din sistemul medical (nu vorbesc despre toți) ar putea cu ușurință să convingă un cuplu să ia o decizie pe care apoi să o regrete pentru tot restul vieții”.

Din păcate, mai târziu, testele au arătat că mai exista o problemă medicală. Copilul avea o gaură în inimă. Acest lucru este foarte obișnuit la copiii cu Sindrom Down și mulți nou-născuți cu această condiție au nevoie și de operație pe cord imediat după naștere. Aceste intervenții chirurgicale le permit de obicei acestor copii să continue cu succes să crească la fel ca orice altă persoană cu Sindrom Down.

La câteva săptămâni după diagnostic, au aflat că aveau o fetiță

Tom povestește: „La câteva săptămâni după rezultatul amniocentezei, am venit acasă de la serviciu, iar Karen mi-a spus zâmbind din pragul ușii că avem o fetiță. Am căzut în genunchi, cu lacrimi de bucurie și ușurare. Întotdeauna îmi dorisem o fiică și în acel moment am început să accept ceea ce se întâmplă. Aveam o fiică de protejat”.

La 15 martie 2011, s-a născut fiica lor, Rosie, care, la șase luni, a avut și intervenția chirurgicală pentru a-i fi reparată gaura din inimă. Tom spune: „Tot ce am vrut a fost să ajungă fetița mea acasă în siguranță. Din fericire, operația a fost un succes și am dus-o acasă după opt zile. Rosie are acum 3 ani și jumătate. Face terapie de vorbire și limbaj – se joacă și de-a terapeutul – și tocmai a început să meargă la grădinița locală. Frații ei o îndrăgesc foarte mult și se vede că va fi protejată pe măsură ce va crește. Am toate motivele să cred că va duce o viață deplină și independentă”.

tombachofner

Fericitul tată a concluzionat: „Copiii cu Sindrom Down sunt oameni. Ei au mai multe în comun cu părinții și frații lor decât ceilalți… Noi nu am schimba nimic la ea. La urma urmei, nu Sindromul Down o definește ca persoană, sindromul e doar o parte din ea”.

tombachofner3

Traducere: Corina Manuc

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button