familie

Prof. univ. dr. Sergiu Octavian Stan: „Singurul care poate plăti pe viitor este copilul care se naște”/ Dezbaterea „Viitorul României și criza demografică a Europei”

Extrase din intervenția d-lui dr. Sergiu Octavian Stan, specialist în dezvoltare durabilă, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, susținută la dezbaterea „Viitorul României și criza demografică în Uniunea Europeană” organizată la București în data de 8 martie 2019 și la inițiativa europarlamentarului independent Cătălin Ivan.

  • Din punct de vedere economic, există o strânsă corelație între puterea demografică și ceea ce numim PIB. Cât credeți că din banii pentru pensii este alocat  în fonduri de investiții? Zero. Totul este consumat instantaneu.
  • Singurul care poate plăti pe viitor este copilul care se naște.
  • În post-liberalism lumea a rămas fără o poveste, o ideologie.
  • Se va merge pe industriile creative – trebuie să ai oameni capabili – asta înseamnă educație

VIDEO integral

LIVE – Viitorul Romaniei si criza demografica in Uniunea Europeana

Am vrut să numesc această dezbatere ”Ultimul veac de existență a poporului român. Sună foarte dur. Ne-am uitat pe cifre și am analizat cu cât a scăzut populați României în ultimii ani, dacă se va încetini sau accelera în viitor. Avem numai oficial aproape 500 de avorturi la 1000 de nașteri, dar e posibil ca numărul să fie mai mare. România pierde zilnic aproximativ 200 de locuitori având deja mai bine de jumătate din populația activă în afara granițelor țării. Numărul nașterilor în familiile de români sunt mai mari în Italia decât în România. În aceste condiții, majoritatea copiilor născuți în afara granițelor pierd orice contact cu limba și cultura românească încă din primii ani de viață. Vor fi cetățeni străini cu origini în România, vor veni la bunici în țară, cât vor mai fi bunici, apoi se vor înstrăina definitiv. Câtă vreme statul român nu are interesul să aducă România acolo unde se află românii, în Spania, în Italia, oriunde, tinerii aceștia vor fi pierduți. Vom ajunge ca românii să nu mai fie majoritari în România. Întrebarea este dacă ne complacem în a fi martori, nu cumva complici la dispariția poporului român sau gândim de acum politici să ținem legătura cu diaspora, să ținem aproape românii de țara lor, să readucem și să încurajăm viața în urbanul mic și în rural, să reconstruim România cu populație tânără. Eu cred că trebuie să ne unim eforturile. De aceea avem această dezbatere astăzi și sper să fie doar începutul.

Publicată de Catalin Ivan pe Joi, 7 martie 2019

Citește mai mult despre Dezbaterea „Viitorul României și criza demografică a Europei”

NOTĂ

Invitații prezenți la dezbaterea moderată de Ioana Picoș – moderator, activist pro-familie, au fost: 
Vladimir Alexandrescu – Consilier al președintelui Institutului Național de Statistică și purtător de cuvânt al Institutului Național de Statistică
Roxana – Andreea Marin – Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București
Prof.univ. Sergiu Octavian Stan – SNSPA București
• Lect. Univ. Dr. în Sociologie Corina Bistriceanu Pantelimon, Universitatea „Spiru Haret” – Bucureşti
• Preot Constantin Oprea, Biserica Ortodoxă Română
• Pastor Virgil Achihai – Președintele Bisericilor Creștine după Evanghelie din România
• Pastor Ștefan Tomoiagă – Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România
• Mirela Asman, Federația Comunităților Evreiești din România
• Pastor Dr. Viorel Iuga – Presedintele Uniuni Bisericilor Baptiste din Romania, Presedintele Alianței Evanghelice 
Eliza-Maria Cloțea – Președinte Studenți pentru Viață
• George Lăpădat – vicepreședinte ATOR Banatul de Munte
• Cristian Chesaru – student la Facultatea de Sociologie
• Ionuț Mirea, președinte Asociația Tinerilor Bucureșteni
Ai un comentariu despre acest articol? Adaugă-l mai jos în caseta „Lasă un răspuns”.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Taguri

Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button