Prof. univ. Adrian Papahagi: „De ce vor «corectitudine» politică cei ce neagă orice normă naturală și tradițională? Păi, dacă nu există normă, nu poate exista nici corectitudine”

Foto: Fundaţia Creştin-Democrată

Adrian Papahagi, absolvent al Universităţii Sorbona din Paris, scriitor şi profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, a postat de curând pe pagina de Facebook o reflecţie pe marginea conceptului de „corectitudine” politică şi a celor care îl propun.

Scriitorului i se pare o contradicţie faptul că promotorii acestui concept relativ recent se pronunţă în general împotriva oricăror norme şi normativizări – mai ales împotriva celor tradiţionale şi agreate de milenii în toate societăţile. Redăm în continuare scurta sa postare.

De ce vor „corectitudine” politică cei ce neagă orice normă naturală și tradițională? Păi, dacă nu există normă, nu poate exista nici corectitudine.

Nu poți avea corectitudine politică într-o lume postmodernă, relativistă, deconstructivistă, unde totul e narațiune personală, autodefinire, transgresare, subversiune.

Corectitudinea e impunerea de norme moarte și autoritare unei realități vii și multi-, ceea ce contravine gândirii progresiste (de fapt, regresiste, fiindcă vrea să ne întoarcem la „bunul sălbatic”, adică la utopia eliberării de civilizație și convențiile ei constrângătoare, înguste, egoiste, habotnice, burgheze).

Dacă există ceva corect, care trebuie promovat, în chip dialectic există și ceva incorect, care trebuie reprimat, nu?

Păi nu scriau mentorii voștri în 1968 pe zidurile Sorbonei că e interzis să interzici? Un pic de coerență, tovarăși!

Sau, de fapt, nu e vorba despre eliberarea de constrângeri, nonconformism, autodefinire, ci doar despre vechea, binecunoscuta luptă pentru putere, pentru ocuparea centrului normativ și eliminarea concurenței?

 


DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.