dizabilităţi fizicevalorile familiei

Poveste din Basarabia: Despre puterea familiei

de Cornelia Cozonac, Facebook

Vreau de mult timp sa scriu aceasta postare. E despre puterea Familiei mele. Sora mea, Dina, care astazi este omagiata, s-a nascut cu o problema de sanatate. Nu avea cerul gurii. Si, din aceasta cauza, atunci cand a inceput sa vobeasca, articula tare neinteles cuvintele.

De fapt noi, cei din familie, o intelegeam perfect si copiii cu care se juca ea si cei de la gradinita, la fel, nu aveau probleme de comunicare. Parintii, ambii în domeniul medicinii, insa erau ingrijorati si cautau solutii sa o trateze. Tatal, avand facultatea de Farmacie, a mai facut a doua facultate – Defectologia, la Creanga.

Pe la 3-4 ani surorii mele i s-a facut o interventie chirugicala, care a fost reusita, dar oricum ea vorbea la fel de neinteles. Parintii mei au lucrat foarte mult cu ea, ca sa-i dreseze vorbirea.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Cand trebuia sa mearga in clasa intai – o comisie specializata n-a admis-o in scoala generala, ci le-a dat parintilor o recomandare sa o duca la o scoala-internat din Tiraspol, cu copii cu acelas tip de dizabilitate.

Parintii au fost cei care s-au rugat peste tot sa n-o trimita la scoala respectiva si profesorii din scoala din sat, Balasesti (Sangerei), mai ales Eugenia Filipovna Lopotenco (pima invatatoare), care au acceptat-o în clasa 1.

Cu timpul si gratie eforturilor parintilor, dar și cu ajutorul profesorilor din scoala, Dina a depasit problema de vorbire și a ajuns să termine scoala cu media cea mai bună, la fel sa ia media cea mai mare la liceu, sa faca facultatea, să revină profesoară în satul natal, in aceeasi scoala care candva a adoptat-o in pofida deciziilor unei comisii specializate.

Are familie si trei copii minunati. Si acum nimeni nu-si mai aminteste ca ea candva era considerata de unii specialisti copil cu dizabilitate.

Nu stiu ce se intampla daca acel copil era scos din familie si dus la nu stiu care internat pentru copii cu dizabilitati. Nici nu vreau sa ma gandesc.

Stiu doar ca Familia are o putere foarte mare si orice copil se dezvolta bine si trece peste orice probleme daca este iubit si sustinut.

La Multi Ani, Dina. La Multi ani, mămică!


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button