Poetul Barbu Cioculescu s-a născut pentru că un medic francez i-a convins pe părinţii lui, care îşi făceau studiile la Paris, să nu renunţe la sarcină

barbu cioculescu si familia

Poetul Barbu Cioculescu (89 de ani) este fiul profesorului Şerban Cioculescu, un respectat critic literar din perioada interbelică, şi al profesoarei Maria Cioculescu (născută Manoilescu).

Într-un interviu publicat în ziarul Adevărul, poetul face o mărturisire unică referitoare la felul în care a venit pe lume la Paris, unde părinţii, profesori amândoi (foto sus: împreună cu fiul lor), plecaseră să studieze pentru a-şi face doctorate:

În timpul studiilor doctorale la Paris ale părinţilor mei, mama a rămas însărcinată. Iniţial, au vrut să scape de sarcină. Medicul, însă, i-a făcut să se răzgândească. Erau vremuri grele în Franţa, care suferea de depopulare masivă. „Sunteţi tineri!“, le-a zis. „De ce să nu-l păstraţi?“ Părinţii mei s-au emoţionat. Au rămas încă nouă luni acolo, până când m-am născut eu, dar niciunul dintre ei nu şi-a mai putut lua doctoratul. De la Paris s-au mutat direct la Găeşti, unde tata avea catedră.

Barbu Cioculescu a cunoscut pe propria piele şi beneficiile, şi tragismele mai multor regimuri politice şi sociale. De exemplu, el povesteşte că, atunci când a făcut febră tifoidă, în perioada de prigoană şi arestări masive de către comunişti, a avut următoarea conversaţie cu un profesor de la facultate:

După o tifoidă, m-am prezentat la examenele la facultate, ras în cap, foarte palid. M-am întâlnit cu profesorul de drept penal şi m-a întrebat: «Cât te-a ţinut?». «40 de zile.» «Ai scăpat uşor!» El a crezut că veneam de la puşcărie!

Întrebat ce îl bucură la împlinirea vârstei de 90 de ani, poetul a răspuns:

Întâi de toate, o căsătorie fericită îţi dă în viaţă un noroc extraordinar. Sunt recunoscător de a avea o soţie blândă, cu care mă înţeleg bine, care e ca mine, literată, un om cu caracter, care nu ţine la supărare. Apoi, faptul că am avut părinţi iubiţi, prieteni buni, oameni care au scris bine despre mine, uneori mult prea bine!, băiatul meu şi soţia lui, care sunt oameni buni şi veseli – toate lucrurile acestea contează enorm.

Şi sănătatea. N-atingi această vârstă dacă eşti otrăvit, dacă ai suferinţe morale şi nemulţumiri mari în existenţă. Sigur ar fi greu.

Citeşte povestea vieţii lui în interviul integral publicat aici.

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.