libertate de conștiință

Planul de Acțiune pentru Protejarea Familiei – un nou pachet de măsuri propus de guvernul conservator din Ungaria pentru încurajarea natalității

Premierul Viktor Orban a anunțat pe 10 februarie un Plan de Acțiune pentru Protejarea Familiei, în 7 puncte, menit să încurajeze căsătoriile și natalitatea. Planul include: scutire pe viață de impozitul pe venit pentru femeile care cresc mai mult de 4 copii, sprijin de stat pentru familiile numeroase care achiziționează autoturisme cu 7 locuri, rate avantajoase la creditele pentru locuințe pentru familiile cu cel puțin 2 copii, credite preferențiale pentru orice femeie sub 40 de ani după (prima) căsătorie, indemnizații pentru bunicii care au nepoți în îngrijire, alocări bugetare mai mari în sistemul de sănătate și crearea a peste 21.000 de noi locuri în creșe.

Noile măsuri se adaugă deja pachetului generos de sprijin din partea guvernului pentru familii cu scopul de a încuraja natalitatea, care include, printre altele, concediu de creștere a copilului plătit, reduceri și scutiri de taxe, indemnizații pentru locuințe, subvenționarea utilităților.

Ungaria a înregistrat în deceniul trecut o scădere constantă a indicatorilor natalității, ajungând în 2011 la un minim istoric de 1,23 rata fertilității (nr. mediu de copii născuți vii pe timpul vieții de o femeie) și 8,8 rata natalității (nr. copii născuți vii la 1000 de locuitori), unele din cele mai scăzute din UE.

În 2011 Ungaria adoptat noua Constituției pro-viață, care introduce un articol special dedicat familiei (art. L), prin care statul se angajează: să protejeze  căsătoria, definită ca uniunea voluntară dintre un bărbat și o femeie și familia, considerată baza supraviețuirii națiunii; să încurajeze responsabilitatea de a avea copii; să protejeze familia prin lege organică.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În baza noii constituții, guvernul conservator a elaborat și implementat pachetul de măsuri de sprijinire a familiei și încurajare a natalității, iar rezultatele se văd, rata fertilității ajungând în 2017 la 1,53, iar cea a natalității la 9,9. Guvernul va continua această politică și își propune ca rata fertilității să ajungă la 2,1 în 2030.

Politicile pro-viață și pro-familie ale guvernului conservator au dus și la scăderea numărului de avorturi cu 26,3 % în 2016 față de 2011.

Sursă: liveaction


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button