Petiţie: Medic polonez concediat pentru obiecţie de conştiinţă

Prezentacja orêdzia Ojca Œwiêtego Franciszka

Dr. Bogdan Chazan, directorul unui spital din Varşovia, a fost demis, deoarece a refuzat să îi facă unei femei trimitere pentru avort. Aceasta purta un copil care suferea de diformităţi grave. Medicul a făcut apel la obiecţia de conştiinţă şi  nu a trimis-o pe femeie la un altul, care ar fi putut să-i facă procedura. Dr. Chazan i-a sugerat femeii că micuţul putea fi îngrijit într-o instituţie medicală specializată.

În consecinţă, primarul Varşoviei, Hanna Gronkiewicz-Waltz, l-a concediat pe medic luna trecută.

Legea poloneză este una din cele mai restrictive din Europa: permite avortul până în a 25-a săptămână de sarcină, dar numai dacă viaţa mamei este pusă în primejdie, sau în cazuri de viol şi incest.

„Această decizie este începutul unui atac la conştiinţa medicilor”, a declarat dr. Chazan, citat de Bioedge.org. „Respectarea legilor naturii şi mai ales a legii care spune să nu ucizi o persoană va deveni probabil un motiv pentru a elimina aceşti oameni din poziţiile de conducere”, a mai adăugat acesta.

Reacţiile nu au întârziat, la CitizenGO.org fiind lansată o petiţie care a strâns deja aproape 80.000 de semnături prin care se cere oprirea hărţuirii medicilor pro-viaţă, mai ales că în Constituţia Poloniei există specificat concret dreptul la obiecţia de conştiinţă.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , ,


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.