Peste 25.000 de manifestanţi la Marşul pentru Viaţă de la Zagreb şi Split, în Croaţia. Legea comunistă a avortului, declarată neconstituţională

Croatia_March_for_Life_2017_1_810_500_55_s_c1

LifeSiteNews.com, 23 mai 2017

Peste 25.000 de croaţi au ieşit în stradă pe 20 mai 2017 la Zagreb, capitala Croaţiei, şi Split, o localitate croată de pe coasta de sud a ţării. Lor li s-a alăturat, împreună cu familia, Davor Stier, Vicepremier şi Ministru pentru Afaceri Europene al Croaţiei. Acesta a supărat în curusl anului Comisia Europeană, declarând în mod oficial că ţara sa nu include avortul pe lista aşa-ziselor „drepturi reproductive”.

La marş au mai participat europarlamentarul croat Marijana Petir şi Bruna Esih, candidată la primăria Zagrebului.

Acţiunea a fost însoţită de o campanie naţională care a strâns mii de semnături la o petiţie pentru susţinerea vieţii pruncilor nenăscuţi şi sprijinirea mamelor însărcinate, desfăşurată pe platforma online prolife.hr.

În prima parte a anului 2017, Curtea Constituţională a Croaţiei a decis că legea avortului introdusă de regimul comunist este neconstituţională şi a cerut schimbarea acesteia.

Până la schimbările cerute de forul constituţional local, în Croaţia legea permite avortul până la limita de 10 săptămâni de sarcină.

Croaţia are 4,2 milioane de locuitori şi este pe locul 17 în lume ca număr de avorturi raportat la populaţia actuală, alături de multe alte state foste comuniste.

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.