Marşul pentru Viaţă

Pastorala Mitropolitului Tihon la Duminica pentru Sfințenia Vieții în Biserica Ortodoxă a Americii (OCA) / 24 ianuarie 2021

de Redacția Stiripentruviata.ro

În fiecare an, Biserica Ortodoxă a Americii marchează prin slujbe și rugăciuni speciale Duminica pentru Sfințenia Vieții. Aceasta este duminica dinaintea Marșului pentru viață de la Washington. Redăm mai jos pastorala Primatului Bisericii Ortodoxe a Americii (OCA) transmisă cu ocazia acestei zile.

Biserica Ortodoxă a Americii (OCA) a creat un text de slujbă pentru victimele avortului și a publicat o serie de cântări bisericești pe care le recomandă în contextul Marșului pentru viață.


Distinsului cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini ai Bisericii Ortodoxe a Americii

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În cursul anului care a trecut, creștinii ortodocși au conștientizat de urgență nevoia de a-i proteja pe cei mai vulnerabili membri ai societății. Confruntată cu pandemia, lumea și chiar Biserica au fost nevoite să ia măsuri extraordinare pentru a proteja viața și sănătatea vârstnicilor, infirmilor, a celor lipsiți de apărare și a celor vulnerabili. Făcând aceasta, ne rugăm, pentru harul de a împlini cuvântul profetic, porunca evanghelică și îndemnul apostolic de a arăta milă nu doar unul altuia, dar de a apăra și binele tuturor membrilor Bisericii și al tuturor oamenilor din lume.

În acest duh, ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe a Americii, profit de această Duminică pe care Biserica a dedicat-o proclamării valorii sacre a vieții umane, pentru a reafirma cu claritate angajamentul nostru în apărarea celor lipsiți de apărare și protejarea celor mai vulnerabili, iar prin aceasta opoziția noastră față de practica avortului. Ca și creștini, nici nu avem altă cale. Prin toată Sfânta Scriptură, Domnul ne-a învățat să fim milostivi așa cum și El este milostiv, să ne purtăm poverile unul altuia și astfel să împlinim legea Lui, să apărăm văduvele și orfanii, să primim străinul și călătorul și să ne iubim unul pe celălalt așa cum și El ne-a iubit pe noi. Acest mesaj esențial, care se regăsește în întreaga Scriptură, trebuie să fie atotcuprinzător, incluzând și prețioasele vieți nenăscute din pântecele femeilor. Dacă trebuie să-i iubim până și pe vrăjmași, după cum El ne-a poruncit, cu siguranță trebuie să iubim, să apărăm și să ne străduim să protejăm prețioasele vieți care cresc în pântecele mamelor.

Iubiți copii ai Domnului, după exemplul reacției noastre în fața pandemiei, putem căuta moduri concrete prin care să împlinim ceea ce Domnul ne-a poruncit să facem. Cu alte cuvinte, învățătura Domnului ar trebui să ne inspire să căutăm modalități prin care să oferim sprijinul necesar mamelor și familiilor care altfel ar putea să se gândească la avort. Eu și membrii Sfântului Sinod îndemnăm clericii și credincioșii să caute diverse moduri în care pot sluji și ajuta femeile însărcinate, în special la nivelul fiecărei comunități. În acest scop, ar trebui să le întindem o mână de ajutor acestor mame și acestor familii, să le furnizăm sprijin material la nevoie și să le asistăm în îngrijirea copiilor pe care îi vor naște. Mai presus de orice, cred că ar trebui să demonstrăm în fața lumii – tuturor celor care se gândesc la avort, tuturor celor care direcționează femeile să facă avort, sau oricui sprijină practica avortului – lecțiile învățate de la Stăpânul nostru: calea milei, compasiunii și iubirii. Făcând aceasta, mă rog să le aprindem inima și mintea către schimbare, pentru ca și ei să învețe să pășească pe această cale și să fie mișcați către a-i proteja și apăra pe cei mai vulnerabili dintre noi.

Fie ca Domnul nostru Iisus Hristos să ne inspire să rămânem credincioși perspectivei asupra vieții ca dar sfânt, în timp ce ne reangajăm să apărăm viețile copiilor nenăscuți, să facem milă și bunătate cu mamele singure și cu familiile în dificultate, și să ne rugăm pentru mântuirea întregii umanități. 

Al vostru întru Hristos, 

† Tihon
Arhiepiscop de Washington
Mitropolit al Întregii Americi și al Canadei

Marșul pentru viață de la Washington, DC este organizat anual din 1973, în preajma datei la care a fost legalizat avortul la cerere în SUA. Marșul pentru viață cere protecția prin lege a vieții copiilor nenăscuți. Între timp, mișcarea s-a internaționalizat, marșul fiind organizat în numeroase țări, din America de Sud și până în Japonia.

În SUA, avortul este permis din orice motiv și în orice stadiu al sarcinii, până înainte de naștere. Mișcarea civică pro-viață din SUA a înființat numeroase centre de sprijin pentru femeile care se gândesc să apeleze la avort din lipsă de sprijin pentru nașterea și creșterea copilului. Centrele de sprijin în criza de sarcină sunt de cel puțin trei ori mai numeroase decât centrele celei mai mari rețele americane de clinici de avort – Planned Parenthood.

Anul acesta, Marșul pentru viață are tema „Together Strong: Life Unites” („Puternici împreună. Viața unește”) și este organizat exclusiv online.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button