miracolul vieţii

Papa Francisc: Salvarea bebelușilor este cea mai importantă componentă a păstrării mediului înconjurător

de Thaddeus Baklinski, LifeSiteNews.com

Vatican, 6 iunie 2013: Papa Francis a vorbit cu hotărâre despre respectul și grija pentru „ecologia omenească”. El a sugerat că așa numita „cultură a risipei” a condus la o mentalitate materialistă, tot mai răspândită, a renunțării cu ușurință nu doar la lucruri, ci și oameni.

Această cultură a risipei tinde să devină mentalitatea de zi cu zi care îi infectează pe toți. Viața oamenilor nu mai este percepută ca o valoare primară ce trebuie respectată și protejată, în special dacă este a săracilor sau bolnavilor, sau a celor nefolositori – precum copiii nenăscuți – sau a celor care nu mai sunt de folos – precum bătrânii”.

La audiența generală din Roma de pe 5 iunie, care a coincis cu Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, Papa Francis a spus că “papii au vorbit despre ecologia omenească, legând-o strâns de ecologia mediului înconjurător.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Trăim într-o vreme de criză”, a adăugat el. “Vedem asta în mediul înconjurător, dar, mai presus de toate, o vedem în omenire. Omul este în pericol. Acest lucru este sigur, omul este în pericol astăzi. Aceasta este urgența ecologiei umane: nu este doar o problemă de economie, ci de etică și antropologie.”

În semn de apreciere față de Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, Papa Francis a reamintit de primele pagini ale Bibliei, Geneza, care spun că Dumnezeu i-a pus pe bărbat și pe femeie pe pământ pentru a-l cultiva și a avea grijă de el. „Și așa îmi vine în minte o întrebare: Ce înseamnă să cultivi pământul și să ai grijă de el?”.

A răspuns la întrebare prin cuvintele Papei Benedict al XVI-lea, care a spus că trebuie „să prindem ritmul și logica creației” pentru a continua sarcina dată omenirii de către Dumnezeu Creatorul.

Dar suntem deseori conduși de mândria dominării, a posesiunii, manipulării și exploatării; nu ne „pasă” de ea (natură), nu o respectăm, nu o considerăm un dar gratuit de care trebuie să avem grijă. Ne pierdem atitudinea de admirație, contemplare, de a asculta creația… ne-am îndepărtat de Dumnezeu, nu Îi mai citim semnele.”

Omul nu mai conduce astăzi”, spune Papa Francis. „Banul este la conducere. Banul conduce. Dumnezeul nostru nu a dat banilor sarcina de a se îngriji de pământ, ci nouă, bărbaților și femeilor: noi avem această sarcină! În schimb, bărbații și femeile sunt sacrificați pentru idoli precum profitul și consumul. Este cultura risipei.”

Și totuși, lucrurile acestea devin normă. Că unii oameni fără adăpost mor din cauza frigului de pe străzi nu e o noutate. În schimb, o scădere cu 10 puncte la bursa unor orașe este o tragedie. O persoană murind nu e o noutate, dar dacă bursa scade cu 10 puncte, este o tragedie! Așadar se scapa de oameni ca și cum ar fi niște gunoaie.”

Traducător: Diana Lois


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button