opinii

OPONENȚII AU MINȚIT. De ce inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează familiile monoparentale: Juridic, familia se întemeiază atât pe căsătorie, cât și pe filiație

de Cristina Popescu, Facebook

O bucureșteană preocupată de chestiunea referendumului pentru familie explică simplu și la obiect pe profilul personal dintr-o rețea de socializare de ce familiile monoparentale nu sunt afectate de inițiativa celor peste 3 milioane de români de a modifica Constituția pentru clarificarea noțiunii de căsătorie:

Pentru că văd că pe pagina #respect a fost reactivată, un pic mai ambiguu și diluat, vrăjeala potrivit căreia consacrarea prin Constituție a sexului opus al soților în căsătorie ar duce la „desființarea” familiei mono-parentale sau cea formată din părinții necăsătoriți și copil și la „atingerea” drepturilor acestora (ceea ce ne arată cât își respectă #respecții susținătorii când îi păcălesc cu astfel de gogoși), e cazul unui mic reminder:

Art. 48 alin. 1 din Constituție în varianta actuală spune că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

De unde rezultă (toată doctrina și practica juridică a considerat așa) că familia se întemeiază pe I) căsătorie și pe II) dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor, adică pe filiație.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ceea ce se dorește a se explicita prin revizuirea Constituției e doar noțiunea de soți, la care se referă teza I) (căsătoria), în timp ce partea de text II) ce se referă la filiație ca temei al familiei rămâne neschimbată. 

De unde se vede limpede că s-a încercat dezinformarea/manipularea cu bună știință a opiniei publice că, vezi Doamne, prin simplul fapt că se va spune „un bărbat și o femeie” în loc de „soți” -fără specificarea sexului și numărului- ar fi afectată familia mono-parentală, deși e clar că nu are sabia cu prefectura.

Cu ce ar fi mai protejată familia monoparentală, sau [adică] cea întemeiată pe filiație și nu pe căsătorie, dacă ar rămâne scris „soți” în loc de „un bărbat și o femeie”?

VIDEO: Ana-Corina Săcrieru, jurist
și responsabil comunicare la Coaliția pentru Familie

Despre diferența dintre definirea familiei și cea a căsătoriei: „Căsătoria este doar o categorie de raporturi din care decurg relațiile de familie”

Citește mai multe articole de Cristina Popescu


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button