Opinie de la un cititor: „Avem un elefant în problema demografiei. Se cheamă avortul. Alo, experţii în elefanţi, nu îl vedeţi?”

Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii documentul „Proiectarea populaţiei Românie în profil teritorial”. În afară de Vaslui, nici un alt judeţ nu atinge rata de înlocuire a populaţiei, de 2,1 copii născuţi vii de o femeie de vârstă fertilă. În 2060 România va avea doar 13 milioane de locuitori – sau cel mult 16, în funcţie de optimismul estimărilor.

Elefantul din aceste date şi din datele publicate în ultimii ani, care arătau clar direcţia, este că soluţiile pentru unele componente ale crizei sunt la îndemână. O parte din scăderea populaţiei se datorează avortului la cerere: români care există, dar care nu văd lumina zilei. Iar numărul lor, din 1958 până în iunie 2016, este aproape 23 de milioane.

Nu, nu cer interzicerea avorturilor, ci aş vrea ca oamenii politici să înţeleagă  că pot face mai mult pentru ca mamele acestor români să aleagă să îi nască.

Ce anume? De exemplu, să ofere indemnizaţia pentru creşterea copilului de 1 sau 2 ani şi femeilor care nasc, dar nu au fost angajate în ultimele 12 luni. Ce treabă are contribuţia lor la viitorul societăţii, prin naştere, cu faptul că au lucrat sau nu au lucrat? Teama că vor profita romii de asta ar trebui să nu îi mai intereseze pe politicienii noştri, că oricum domniile lor sunt extrem de politic corecţi.

Indemnizaţia celor care nu au lucrat poate fi  85% din salariul minim pe economie. Multe femei tinere rămân însărcinate fără să fi lucrat un an înainte şi fac avort pentru că ştiu că nu vor putea munci după naştere şi nici nu vor avea indemnizaţia după naştere.

Aş mai vrea ca oamenii noştri politici să fie realişti şi să îşi dea seama că toate facilităţile publicate pe hârtia Monitorului Oficial pentru analize din perioada sarcinii valorează 0 în realitatea spitalelor din România, unde TOATE femeile care sunt însărcinate dau bani în stânga şi în dreapta.

Politicienii noştri ar trebui să le acorde viitoarelor mame o sumă lunară din care să se descurce în mod real pe perioada sarcinii. Să promoveze importanţa naşterii fără teama că vor fi acuzaţi de discriminare faţă de femeile/cuplurile/familiile care nu au copii – când apreciezi ceva nu înseamnă obligatoriu  că discriminezi altceva.

Sunt multe alte lucruri care ar ajuta în mod real la creşterea natalităţii, nu fanteziile de genul „aducem migranţi” şi finanţarea ultra-costisitoarea a fertilizării in vitro.

De exemplu, o măsură uşor de introdus ar fi şi facilitarea şi promovarea publică a adopţiei în România, în loc de încercările de redeschide adopţiile internaţionale.

Destul de vizibil elefantul cauzelor şi soluţiilor, nu? Mai rămâne ca experţii în elefanţi să nu întoarcă capul în altă parte.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.


Citeşte şi Dacă din 2016 am fi avut o strategie care să le ajute pe toate româncele în criză de sarcină să nască, în 2017 populaţia României ar fi fost pe trend crescător prima dată după decenii


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191 – RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.