ONU cere legalizarea avortului la cerere în Chile şi Peru

LifeSiteNews, 1 august 2014

Comisia ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a cerut printr-un raport legalizarea avortului terapeutic şi a avortului în caz de viol sau incest în Chile, una din puţinele ţări în care avortul este complet interzis, fără excepţii.

Preşedintele Michele Bachelet a promis în campania electorală că va face o prioritate din acest deziderat. Raportul ONU mai recomandă şi „asigurarea de servicii de sănătate reproductivă accesibile tuturor femeilor şi adolescentelor”.

Unul din argumentele UNHRC sunt „date oficiale” conform cărora în Chile au loc 150.000 de avorturi clandestine pe an. Dar umflarea acestor cifre este o practică veche a promotorilor avortului, după cum a recunoscut un celebru abortionist american „pocăit”, dr. Bernard Nathanson. De altfel, publicaţia Chile B estimează această cifră undeva, între 8.270 şi 20.675.

în plus, un studiu arată că Chile este dovada vie că interzicerea avortului reduce rata mortalităţii materne.

Tot ONU, prin Comitetul de Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor (CEDAW), cere legalizarea avortului în caz de viol şi de anomalii grave ale copilului în Peru. Comitetul cere anularea legislaţiei care pedepseşte femeile care fac avort în Peru şi adoptarea „urgentă” a unei legi care să combată violenţa împotriva femeii. Această noţiune este adesea folosită ca eufemism pentru legalizarea avortului.

În Peru există un puternic curent anti-avort. Un sondaj recent arată că 79% din peruani sprijină poziţia Biserici Catolice faţă de avort.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.