O tânără se întreabă: România Mare ne-a costat un milion de vieţi. Mai credem în ea?

Foto: Depunere de coroane la mausoleul de la Mărăşti, unde au început bătăliile care au redat România românilor; Facebook.com/cultuleroilor.viilor


Pornind de la documentarul video realizat de un elev de 12 ani din Focşani despre Măriuca Zaharia, „eroina din nuc”, Alexandra Nadane, o studentă din Bucureşti, a postat pe blogul ei, AlexandraNadane.ro, un articol emoţionant despre jertfa românilor din Primul Război Mondial, pe care s-a clădit România Mare. Acesta i-a prilejuit şi o meditaţie amară despre visul – azi parţial destrămat de istorie – al unei Românii a tuturor românilor şi despre cât de mult mai este dispusă generaţia de astăzi să mai creadă într-un astfel de vis – sau măcar într-o viaţă dusă între graniţele ţării. Redăm în continuare scurtul articol.


Acum 3 ani, Mihail Pătrășcanu, un elev de 12 ani de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” din Focșani, a realizat un clip despre Măriuca Zaharia, fetița de 12 ani care a murit dorind „să facă ceva pentru țară”. Au trecut 100 de ani de la jertfa ei. De Schimbarea la Față este pomenită ea și toți cei căzuți acolo.

După încheierea bătăliei de la Mărășești, Generalul Eremia Grigorescu le-a spus ostașilor:

Timp de aproape două luni, prin rezistența îndârjită ce ați opus cu piepturile voastre la Mărășești și Muncelu năvălirii dușmanului cotropitor, ați făcut să se întunece visurile de cucerire ușoară a părții ce ne-a mai rămas din scumpa noastră țară […] Ați făcut să reînvie în mintea tuturor amintirea glorioasă a străbunilor noștri. Ați atras admirația lumii întregi. Din sângele vostru se va ridica, curat și măreț, o țară românească a tuturor românilor.

Țara românească a tuturor românilor s-a destrămat după al Doilea Război Mondial. Câteva decenii mai târziu, după căderea comunismului, din România, Republica Moldova și din nordul Bucovinei au plecat milioane de români în alte țări.

Mă întreb ce va face elevul care acum câțiva ani a făcut acest clip emoționant despre Măriuca Zaharia și jertfa ei pentru o țară curată și măreață. Va trăi, va munci, se va bucura, se va ruga, își va face o familie în țara părinților și strămoșilor săi sau va pleca în altă țară, din cauza condițiilor economice?

Sper ca cei un milion de români care au murit în Primul Război Mondial pentru a se realiza Unirea din 1918 să mai realizeze o unire la 100 de ani de la jertfa lor.


Filmul realizat de Mihail Pătrășcanu, un elev de 12 ani de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” din Focșani,
despre Măriuca Zaharia, „eroina din nuc”

 


DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

No comments yet.

Lasă un răspuns