O mărturie emoţionantă: „Fratele meu Sasha, bucuria vieţii mele”

 © Hélène Benard

O mărturie emoţionantă despre extraordinara legătură dintre Florent şi Sasha, doi fraţi, dintre care ultimul suferind de autism, și modul în care acesta i-a schimbat lui Florent viziunea asupra lumii.

Copii fiind, ne petreceam viața împreună, împărtășind pasiunea timpurie pentru fotbal. Sasha fiind portar, cu reflexe uimitoare, eu atacant. Când alții ni se alăturau, el punea mănușile jos și îngenunchia să mănânce iarba de pe gazon, fără să-i pese de privirea adversarilor noştri. Obsedat de pachetul său cu imagini de carton ale jucătorilor din echipa Paris Saint-Germain, Sasha îi privea unul după altul, legănându-se înainte și înapoi ore întregi… Ar fi putut, de asemenea, să privească la aceleași videoclipuri, acelaşi meciuri încontinuu, fără să se plictisească. Cu privirea hipnotizată de micul ecran, el bătea din palme şi sărea până în tavan, deranjând întreaga clădire!

Felul lui diferit de a fi îi incomoda

În afară de fotbal, încercam să-l învăţ jocurile mele, dar el prefera, fără îndoială, mașina de spălat. Se aşeza în faţa mașinii, urmărind cu privirea vârtejul  de îmbrăcăminte amestecat, fără a se mişca un centimetru, până la imobilizarea totală a tamburului. Ce putea să vadă în acest dans violent și repetitiv altceva decât reflectarea propriilor neliniști? Ar trebui să-i vedeţi corpul imens cu brațe lungi pe care şi le agita frenetic! A scrie, a înota, a practica ciclism… toate activităţile din copilărie îi erau imposibile. Foarte curând, chiar şi școala îl va izola într-un spital de profil. Eu personal nu vedeam deosebirea lui faţă de restul lumii. Era fratele meu. Împărtăşeam râsetele,  mingea rotundă, o colaborare permanentă.

Cu părul lui buclat, ochii verzi și fața pătrăţoasă, el era ciudat și frumos în același timp. Făceam o echipă amuzantă: eu – slab, blond, agil și tăcut; el – crescut prea repede, şaten, vorbăreț și agitat. În stradă, oamenii râdeau de el, fiind sarcastici cu el. Dar care era vina lui? Sasha nu insulta trecătorii. El era doar purtătorul unei răni pe care ei nu doreau să o vadă: deosebirea lui de restul lumii.

O relație specială

În adolescenţă, Sasha avea o pasiune pentru Van Gogh. Şi-a atârnat o reproducere a autoportretului acestuia în camera sa, şi, într-un mod ciudat, acest portret îi seamănă: expresia facială tensionată, duritatea ridurilor, teama din ochii lui, vârtejul vântului din aer – ca gândurile sale care nu se opreau niciodată … Totul îmi era  familiar. În identificarea sa cu Vincent (Van Gogh), el îmi atribuise imediat rolul lui Theo (fratele lui Van Gogh), bunul şi credinciosul său prieten, iar atunci când mă striga „Theo” mă umpleam de bucurie: am un loc aparte în viața lui. Dar, dar asemenea, asta mă responsabiliza: imposibil să ţi-l imaginezi pe Theo (Van Gogh) fără Vincent (Van Gogh). Lui Sasha îi plăcea să lege destinele noastre pentru totdeauna.

Cu bacalaureatul în buzunar, am avut nevoie să mă eliberez puţin. După atâția ani în simbioză cu Sasha, am descoperit bucuria libertăţii: a mă desprinde de el, a mă îndepărta de suferințele lui, a ieşi din acest borcan prea strâmt … Nu îl mai întâlneam decât  foarte rar. El nu îmi spunea nimic, dar privirea lui exprima nelinişte. Mă simțeam zdrobit. Separarea noastră a fost prea brutală. În timp ce eu mă distram, el rămânea singur în camera lui. Îmi imaginam nopțile lui lungi, mohorâte, împovărate de greutatea deosebirii sale. L-am trădat. Ca doi alpiniști urcând pe munte împreună din copilărie, tocmai l-am lăsat de mână la câțiva metri înainte de vârf. Atunci mi-am dat seama că Sasha era cea mai mare bogăţie pe care o aveam.

Primăvara următoare, mi-am făcut noi prieteni. Din fericire, şi ei iubeau fotbalul, aşa că le-am făcut cunoştinţă cu Sasha. A înflorit treptat în contact cu ei, venind regulat să se joace cu noi duminica. Ce bucurie de a-l vedea cum „făcea avionul” atunci când înscria un gol! Uneori încercam să îl las să se descurce fără mine iar atunci bunătatea, curiozitatea și entuziasmul lui se manifestau. Văzându-l cum prinde avânt mă simţeam mândru și fericit.

Viața simplă și plină de bun gust

Cu ocazia împlinirii a douăzeci și cinci ani, i-am organizat o surpriză la aniversare. Când a deschis ușa salonului în care toți prietenii noștri erau împreună, el a rămas nemișcat, copleşit de emoție. A îmbrățișat pe toată lumea, unul câte unul, și a sărit până în tavan la  descoperirea darului sau: un abonament la „Parc des Princes” (Stadionul oficial al echipei de fotbal Paris Saint-Germain)! Pe parcursul orelor care au urmat, mi-a tot repetat că a fost una dintre cele mai fericite zile din viața lui. Aş fi putut spune același lucru.

Dacă acțiunile, gândurile și sentimentele lui Sasha rămân pentru mine un mister, o certitudine e ca atunci când sunt cu el, mă simt bine. Cele mai simple lucruri devin pline de bun gust deoarece are o inimă curată. Azi îi datorez cele mai mari bucurii ale mele  – cele care îmi dau o inimă nouă când mă gândesc la ele -,și durerile mele cele mai chinuitoare – cele care încă mă ard -.

Niciodată el nu va putea măsura tot ce m-a învățat.

Niciodată nu-i voi putea mulțumi îndeajuns pentru tot ceea ce mi-a dat.

El este fratele meu veşnic, cea mai mare bogăţie, secretul meu.

Florent

 

Traducere: David MarcusToma

********************************************************************************************************

De la lansarea lui acum un an şi până în prezent, stiripentruviata.ro a publicat mai mult de 1.200 de articole.
Deşi comunicarea pe internet este ieftină, realizarea unor materiale de calitate nu este ieftină. O parte din articolele noastre sunt traduse de voluntari, cărora le mulţumim si pe aceasta cale, dar avem şi multe interviuri şi reportaje realizate de echipa noastră, atât în limba română cât şi în engleză.
Pentru a ne putea continua activitatea avem nevoie de ajutor financiar.
Considerați că materialele de pe stiripentruviata.ro pot sprijini salvarea a măcar unei căsnicii de la divorț, pot sprijini întemeierea măcar a unei familii funcționale, pot sprijini creșterea și educarea măcar a unui copil, pot salva viaţa măcar a unui copil nenăscut, pot salva viaţa unui copil cu sinfrom Down pe care mama lui vrea să îl avorteze, pot aduce măcar unui copil orfan o familie adoptivă? Dacă da, vă rugăm să ne sprijiniți în demersul nostru.
Între 26 noiembrie și 6 decembrie se desfăşoară Campania de iarnă 2014 de finanțare a stiripentruviata.ro.
Donaţiile se pot face în conturile:
Asociaţia Pro Valori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246- EUR

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com

 

 

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.