O bucureşteană pe Facebook: Organizaţiile pro-homosexualitate şi pretins pro-europene par să fi făcut fix jocul forţelor pe care pretind că le combat (cele ale lui Putin)

„Adevărul” a publicat de curând o analiză a centrului LARICS, care funcţionează sub egida Academiei Române, cu obiectivul de a studia „războiul informaţional şi comunicarea strategică”. Analiza pretinde că referendumul pentru căsătorie ar reprezenta o chestiune de securitate naţională. Dar nu pentru că fluidizarea noţiunii de căsătorie ar afecta major familia în România, ci din… motive „geostrategice”. Mai precis, din cauză că problema referendumului ar putea fi instrumentată de regimul Putin în favoarea consolidării influenţei acestuia în România.

Pe profilul personal  de Facebook, o bucureşteană face o „disecţie” de o limpezime nemiloasă a acestei abordări. Redăm în continuare extrase din postarea ei.

Mai întâi, autoarea prezintă materialul la care se referă şi ideile sale principale:

Îmi propusesem alaltăieri să nu mai postez o vreme despre referendum, dar văd că îmi ies în faţă tot felul de experţi care mă provoacă; azi, Tatiana Cojocari, care face o analiză pentru LARICS (Laborator pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică), publicată pe site-ul Adevărul sub titlul „Creştini versus europeni , cu privire la consecinţele eventualului referendum pentru modificarea Constituţiei.

Analiza sugerează că “referendumul ar putea induce în societatea românească o dispută axiologică fără precedent, ideologizând la maximum o polemică între diverse tabere din societatea românească şi generând un potenţial de intervenţie pentru actori din afara României cu interese/scopuri destabilizatoare. Din perspectiva securităţii societale, referendumul poate deveni o sursă de false tensiuni şi conflicte, fără precedent în România: creştini versus europeni şi invers.”

Potrivit autoarei, “referendumul poate constitui, cu voie sau fără voie, acel canal prin care Federaţia Rusă să aibă acces în România, să influenţeze agenda publică, să se insereze, concomitent, printre instigatorii şi contestatarii referendumului, cu scopul de a amplifica scandalul, disputa, de a polariza pe linia creştinism versus Europa (Occident) etc.”

Autoarea nu spune că referendumul ar fi fost iniţiat din zone de interes rusesc, ci că Rusia ar putea profita de el; “scopul celor care pescuiesc în ape tulburi este să promoveze şi perpetueze scandalul, tensiunile, disputa. Nu are nicio importanţă cine va câştiga la referendum, principalul e să se creeze cât mai multe tensiuni în societate. Consecinţa va fi că românii (majoritar creştini şi pro-europeni) vor fi obligaţi pentru prima dată să facă această falsă alegere, între religie şi Europa.”

Ţintele sunt, de aceea, în viziunea autoarei, multiple:
“- asocierea strictă a Europei cu „păcatul”, cu minorităţile sexuale, în general portretizarea Europei şi a lumii occidentale în general ca necreştină, chiar anticreştină, în ochii românilor;
– în oglindă, prezentarea Rusiei ca singurul bastion al credinţei, al Ortodoxiei pure şi dure, cum o declară de fiecare dată însuşi preşedintele Vladimir Putin;
– compromiterea Bisericii Ortodoxe Române în ochii politicienilor români, a credincioşilor şi a Europei, prin subminarea poziţiei acesteia şi ideea că BOR intră în politică, devine factor legislativ. Scopul Rusiei este clar aici: BOR – singura biserică ortodoxă latină – este biserica a doua ca şi forţă şi consistenţă în lumea Ortodoxă, deci „concurentul” principal al Bisericii Ortodoxe Ruse;
– crearea de tensiuni în societatea românească pe o axă de polarizare fără precedent: creştinism versus Europa.”

Concluzionează autoarea că “miza principală este distincţia între a fi creştin şi a fi european şi că se creează ideea falsă că a fi european înseamnă a nu avea o familie tradiţională şi a fi credincios/tradiţional înseamnă a nu fi nicidecum pro-european.”

După prezentarea articolului, bucureşteana trece la disecarea argumentelor promovate de acesta:

toate cele patru ţinte presupus vizate de “actorii” din afara României (adică Rusia) se suprapun perfect cu liniile de atac ale organizaţiilor progresiste, pro-gay, conturate din primăvară.

Care au fost mesajele progresiştilor?

au asociat Europa şi europenismul cu deschiderea spre gay-marriage, pretinzând că cele două ar fi în mod necesar legate
au căutat să identifice iniţiativa pentru revizuirea constituţiei şi a Coaliţiei pentru Familie şi susţinătorilor săi cu putinismul şi cu interesele lui Putin
au atacat Biserica Ortodoxă Română (concurent al Bisericii Ruse) pentru o presupusă impunere a temelor sale în politică şi pentru un pretins amestec al clerului în statul secular.
au provocat societatea prin insulte (familia tradiţională fiind echivalată cu violenţa şi alcoolul), minciuni (“taxa pe celibat”) şi scandal (tăvăleala actriţei de la Cluj la mitingul Noii Drepte)

Prin urmare, mai degrabă din prostie decât cu intenţie, dar sigur cu o doză de rea-credinţă, organizaţiile pro-gay şi pretins pro-europene par să fi făcut, dacă luăm ca reper ţintele identificate de autoare, fix jocul forţelor pe care pretind că le combat (cele ale lui Putin).

…zarurile au fost aruncate iar tema este deja în dezbatere publică, polemica şi “polarizarea” societăţii fiind deja în curs, nepunându-se problema de a ne întoarce în timp….

Aş observa şi că, foarte probabil, tabăra pro-gay şi auto-numită “europenistă”…este foarte micuţă ca pondere, deci nu există riscul unui clivaj real între două tabere cu pondere substanţială în societate; greutatea taberei pro-gay devine semnificativă doar la nivel vocal, de prezenţă în dezbatere, riscurile vin exclusiv din modul în care e gestionată percepţia asupra felului în care este administrată dezbaterea şi condus procesul revizuirii; societatea românească nu este, însă, în mod real ruptă pe linia gay marriage.

…pentru a răspunde neliniştilor tactico-strategice ale gânditorilor LARICS, voi da aici şi soluţia pe care o văd eu pentru acestea:

În primul rând, procesul revizuirii şi referendumul nu (mai) trebuie întârziate şi amânate. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Tocmai pentru ipoteza în care actorul extern temut va încerca să profite de dezbatere pentru a crea falii în societate şi a ostiliza, eventual, electoratul faţă de Occident, e preferabil ca referendumul şi procesul revizuirii să se desfăşoare şi să se încheie cât mai repede.
O prelungire inutilă a procesului revizuirii nu ar face, în cazul unei intervenţii discrete în dezbatere a “actorului” extern, decât să îi dea acestuia timp berechet la dispoziţie să-şi promoveze mesajul cu potenţial dăunător.
Deci, prima grijă ar trebui să fie grăbirea referendumului.
Odată încheiat referendumul, se încheie, de facto, şi dezbaterea care constituie terenul propice propagandei.

În al doilea şi cel mai important rând, tocmai pornind de la premisa că, la fel ca şi autoarea, cred şi eu că este absolut falsă ideea că “a fi european înseamnă a nu avea o familie tradiţională” şi tot falsă e şi ideea că “a fi credincios/tradiţional înseamnă a nu fi (…) pro-european”, avem acum ocazia (şi trebuie) ca electoratului, poporului, societăţii româneşti să i se demonstreze că asocierile de mai sus sunt false şi să i se dea, prin urmare, posibilitatea de a-şi defini căsătoria aşa cum doreşte şi de a vedea că alegerea sa pentru modelul natural de căsătorie este acceptată ca europeană.

Propaganda falsă a oricărui actor extern rău-intenţionat cum că Europa ar fi echivalentă “păcatului” iar Rusia putinistă ar fi echivalentă valorilor tradiţiei şi credinţei poate fi cel mai simplu demontată prin a lăsa electoratului să se exprime liber, prin a nu împiedica sau descuraja în niciun fel referendumul şi prin a-i accepta -fără îndrumări ameninţătoare sau invocarea de presupuse represalii europene- inclusiv probabila sa opţiune pentru “tradiţie”, mai ales că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a lăsat la latitudinea fiecărui stat definiţia căsătoriei.

Dimpotrivă, a pune beţe în roată referendumului, a cataloga ca anti-europene demersul şi opţiunea majorităţii ar însemna a da apă la moară fix propagandei pe care pretidem că o combatem.

La urma urmei, dacă Europa ne va respecta fără piedici şi ameninţări libertatea şi dreptul de a defini căsătoria şi ne va accepta opţiunea pentru căsătoria naturală, cine îi va mai putea reproşa că vrea să ne impună “decadenţa”?

Iar dacă Europa, dimpotrivă, va încerca să blocheze sau să influenţeze prin pârghiile sale demersul de revizuire constituţională, ce legitimitate va mai avea să reproşeze Rusiei încercările de a-şi amesteca temele şi propaganda în dezbatere?

Aşadar: câtă vreme Tratatul de Aderare şi Convenţia Drepturilor Omului nu condiţionează apartenenţa la UE de căsătoria cuplurilor de acelaşi sex, orice tentativă de descurajare instituţională sau nu a unui referendum iniţiat de trei milioane de cetăţeni şi recursul la calificative de genul “anti-european” va alimenta tocmai propaganda pe care autoarea afirmă că o combate; a nu împiedica referendumul, a lăsa electoratul să îşi exprime liber opţiunea şi a o accepta este forma cea mai bună de a contracara orice propagandă rusă în sensul temelor mai sus enumerate.

Electoratul va putea constata, astfel, că Europa îi respectă alegerea.

Şi că, parafrazând titlul analizei LARICS, creştinii nu sunt în război cu europenii, pentru că şi creştinii sunt europeni.

Sursa: Cristina Popescu

Citeşte comentariile despre analiza LARICS postate de cititori la adevarul.ro


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

, , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns