adolescenţi

Narcisa Iorga, cazul Caracal: Ce nu se face și este strict necesar pentru viitor

de Narcisa Iorga, Facebook

Într-un stat adevărat, nu ar fi atâta liniște la nivel politic și al societății civile după ce s-a întâmplat la Caracal. Dincolo de a se uita la TV să vadă ce mai reușesc jurnaliștii să scoată la lumină din interiorul anchetei, oamenii politici, Academia Română, specialiștii reali din toate instituțiile publice sau din zona privată s-ar stânge laolaltă și ar spune: STOP! Am ajuns prea jos! Haideți să schimbăm totul, de la zero! Avem guvern îndărătnic? Președinte impasibil? Punem presiune pe ei, ne mișcăm în Parlament, căci avem în mod evident tot sprijinul populației terifiate de incompetența și complicitățile instituțiilor plătite să o apere.

Ați văzut vreo propunere concretă în sensul ăsta? Nu!

Păi, așa, după ce șeful poliției române a fost demis din funcție, fiind recompensat cu altă funcție de conducere, după ce probabil și semianalfabeții de la Caracal și Slatina vor fi mutați dintr-un loc în altul, ce-am rezolvat? Tot cu ei ne vom întâlni, în alte situații. Și ca ei sunt mulți în poliție, în STS, în parchete.

Ministerul de Interne e praf și pulbere. Am mai scris zilele astea, nu repet. Cineva cu carte trebuie să schimbe lucrurile, nu să așteptăm ceva de la Guvernul dovedit de atâtea ori sub orice competență sau de la noul instalat ministru, care în plină revoltă a întregii țări găsește de cuviință să-și numească o consilieră care nu are nicio legătură cu MAI, ci doar cu prieteniile sau datoriile sale private. Inadmisibil!

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Școlile de ofițeri și subofițeri

E nevoie ca școlarizarea MAI să revină la calitatea pe care o avea cu 20-25 de ani în urmă, înainte de a fi contaminată de Oprea și acoliții săi, care nu au urmărit decât deprofesionalizarea ofițerimii pentru a-și face ei loc prin funcții înalte și bine plătite, ba chiar și universitare, că dă bine la CV. Academia de Poliție trebuie readusă la structura de facultate de drept de patru ani, care să pregătească ofițerii, indiferent de specializarea ulterioară. Așa, probabil că polițiștii nu vor mai sta să se uite ca vițeii la poarta nouă dacă pot sau nu să salveze viața unui om, fără mandat. Academia de Poliție trebuie să aibă profesori de drept la catedre, cu reputație neștirbită, nu doctori făcuți de Oprea la Ordine Publică, absolvenți de facultăți obscure și aduși în MAI, de către toți miniștrii, pe criterii de nimeni știute. În 2 ani, școlile de subofițeri pot pregăti tineri cu bacalaureat admiși pe bază de concurs, adică să știe măcar să se exprime corect și coerent în limba română și să renunțe la selecția lor din surse externe, din prieteniile și combinațiile oamenilor politici din toate partidele și din toate județele. Cine predă la școlile de subofițeri, cine examinează acești viitori subofițeri? De asemenea, ar trebui foarte atent restructurate școlile.

Poliția de proximitate

E clar că nu funcționează. Polițiștii de proximitate sunt îngropați în hârtii, birocrația nemailăsându-le timp să-și cunoască teritoriul de care răspund. Poate ar fi cazul să renunțăm la acest sistem și să revenim la sectoriști. Desigur, ar însemna angajați mai mulți în sistem, dar trebuie să vedem ce alegem: să ne fie uciși copiii pentru că avem polițiști nepregătiți, puțini și indolenți care plimbă hârtii sau să plătim polițiști care să cunoască tot ce mișcă în zonele de care răspund? Poliția locală pe ce consumă bugete? Doar pe plimbări prin parcuri și pe uniforme? Poate că ar trebui folosiți și ei măcar să strângă informații, pe care apoi să le prelucreze unii cu carte.

Serviciul 112

Ar trebui să știm pe ce s-au dus banii mulți înghițiți până acum, cum au fost gândite procedurile și de ce nu funcționează. E, totuși, un serviciu public. Să nu se mai considere dl Arafat nemuritor și de neînlocuit la orice critică ce-i este adusă. După cazul de la Caracal, cred că este absolut obligatoriu să ni se spună dacă există prevăzut în proceduri ca operatorul să sune înapoi de 9 ori o victimă care anunță că este sechestrată, bătută și violată și care spune clar că nu mai poate vorbi pentru că bruta se întoarce. Ar trebui, de asemenea, decis ca în relația cu serviciul 112, indiferent că apelurile sunt direcționate către ambulanță, pompieri sau poliție, să fie stabilite doar anumite cadre, cu experiență de teren, cu studii superioare și cu pregătire psihologică, nu analfabeți funcțional, precum se dovedesc a fi polițiștii de la Olt. Vă amintesc și de apelurile 112 care ne-au îngrozit în cazul Colectiv, când pompierii cereau zeci de detalii cu privire la numărul victimelor, când apelanții 112, îngroziți, spuneau că sunt zeci de persoane în clubul în flăcări și că nu se poate estima numărul lor.

Dacă ne mulțumim cu a susține pe unii sau pe alții, că ne sunt nouă simpatici sau că nu vrem să părem că suntem de cealaltă parte a baricadei, nu rezolvăm nimic. Declarațiile politice valorează exact cât scuzele penibile ale autorităților că nu au dotări sau că nu au legi. Adică zero barat!

Sorin Ovidiu Bălan: Detaliile cazului Alexandra nu se leagă, cred că e vorba de o rețea de trafic de persoane

Cumpănașu, în lacrimi: „Avem mesaje că Alexandra a…

Protest la Caracal. Colegii Alexandrei: „Îmi pare rău…

Mărturie: „Criminalul din Caracal” obliga fetele să se prostitueze în Italia

Protest la Caracal. Colegii Alexandrei: „Îmi pare rău că am crezut în voi. De azi eu nu mai sun la 112”

Cumpănașu, în lacrimi: „Avem mesaje că Alexandra a fost luată de o rețea de trafic de persoane, dar dar nimeni nu le ia în seamă”

Alexandru Cumpănașu: „Sunt presiuni uriașe care se fac de a ceda, de a nu mai pune presiune pe vestitul Vasilcă. Unii apropiați au încercat să mă domolească”

Alexandru Cumpănașu: „Sunt și eu vinovat pentru ce s-a întâmplat. I-am ținut în brațe pe marii procurori, pe marile Servicii ale țării”

Mirel Palada: „A trebuit să moară o fată nevinovată ca să înțelegeți și voi, ticăloșilor, ce monstru ați creat”

Alexandra Nadane: „O ecuație fină între responsabilitatea clară a structurilor statului și ce putem face noi”

#alexandranuesingura: PRIMA ȘI ULTIMA DATĂ CÂND AM FĂCUT AUTOSTOPUL

Pentru ADOLESCENTE. Fă-ți Testul LOVERBOY. Află dacă ești VULNERABILĂ sau chiar ÎN PERICOL!

1999. RĂPIRE la Caracal: Tatăl tinerei îl PRINDE pe traficant, poliția îl eliberează. Fata e încă dispărută

Caracal, 2012: Minore traficate pentru sex cu soldații de la Deveselu și managerii austriecii din Olt

Ipoteza EXPLOZIVĂ a unui fost angajat STS: Individul de la Caracal, într-o rețea ce le furniza fete și americanilor de la Deveselu

RAPORT. Cele mai multe persoane traficate în UE provin din România. Copiii, un sfert din persoanele traficate

Fost angajat STS: Decizia CCR pe protocoale nu interzice colaborarea între Poliție și SRI

Narcisa Iorga: „Iohannis, trebuia să ceri demisii cu nume și prenume: șeful STS, procurorul de caz, șeful Parchetului Olt, șeful Poliției Române, șeful Parchetului General”

Iohannis a atacat la CCR legea care ar fi permis salvarea Alexandrei. Și PNL și USR s-au opus legii

STS este FĂCUT PRAF de Asociația europeană a numărului unic de urgență: Din 2015 încoace e reticent să folosească o tehnologie gratuită

Crima din Caracal. Un procuror #rezist (anti-SIIJ) i-a oprit pe polițiști să intre în casă. Judecătorul dăduse ordin să se intre la 06:00

Patriarhia Română: „Compasiune și solidaritate față de familia Alexandrei Măceșanu”

Alexandra Nadane: „Interveniți când cineva are nevoie de ajutor! Drama adolescentei din Olt dispărută după ce a fost luată la ocazie”

Emanuel Buta: „Privirea Alexandrei vine parcă să ne arate cum suntem, dar fără să ne judece”

Familia Șărămăt a fost la Caracal, să se roage pentru Alexandra Măceșanu, altă victimă a abuzurilor și nepăsării autorităților


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

2 Comments

  1. Am 25 de ani si un sentiment puternic de resemnare si neputinta. Sistemul de educatie batjocorit de ecaterina andronescu, care nu intelege nici in al 12-lea ceas ca nu are nicio calitate pt. functia pe care o ocupa, numirile politice si lipsa de verticalitate morala a oamenilor politici, antena 3, care prezinta informatii mincinoase asa incat sa favorizeze imaginea psd-ului, lipsa de implicare reala a presedintelui iohannis in problemele societatii, faptul ca dancila nu ar putea sa mature corect o strada, daramite sa guverneze o tara, toate ma fac sa nu mai am nicio speranta. Am 25 de ani si nu mai cred in schimbare. Sa traiesti in burta unei tari moarte e sufocant, urat mirositor si jignitor.

    1. Implicați-vă, faceți voluntariat, ajutați oameni, fabricați obiecte pentru a ajuta o asociatie sa faca strângere de fonduri, găsiți ce. Dacă vă puneți în minte aceasta, va apărea curând și ocazia de a concretiza un astfel de plan. Când o să reușiți să identificați schimbări mici în plan personal sau local, vi se va „optimiza” și viziunea generală. Asta ar trebui să facem cu toții! Sănătate și nădejde vă urăm! Și promitem că, după cazul Alexandra, vom încerca să venim și cu mai multe știri pozitive!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button