avortsarcină

Moldova pentru viață discută cu angajații penitenciarelor despre cercul violenței și violența împotriva femeii însărcinate

de Redacția Stiripentruviata.ro

În Republica Moldova, în perioada 26-27 noiembrie 2019, a avut loc Campania națională împotriva violenței. În cadrul acesteia, asociația Moldova pentru viață informează că a susținut două activități cu angajații penitenciarelor din Bender și Goian.  

Aceștia se întâlnesc zilnic cu deținuții, mulți condamnați pentru acte de violență. Și deținuții, la rândul lor, sunt foste victime ale violenței în familie.

Violența naște violență, dacă nu este oprită, și cel mai bun mod de a opri un rău este să îl previi. Iar pentru a-l preveni trebuie să îl înțelegi. Iată de ce este firească preocuparea lucrătorilor în sistemul penitenciar pentru a înțelege mai bine o parte din rădăcinile comportamentelor violente, prin care unii oameni fac rău altora, dar își fac rău și lor, în același timp”, se spune în comunicatul asociației.

Nadejda Usatîi de la Moldova pentru viață le-a prezentat angajaților Ministerului de Justiție din Republica Moldova informații despre cercul vicios al violenței, precum și despre o formă de violență mai puțin incriminată legal și social: violența împotriva femeii însărcinate.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Generată adesea de conflictul dintre dorința femeii de a naște copilul și presiunea tatălui copilului pentru ca acesta să fie avortat, violența împotriva femei însărcinate a făcut ca omuciderea să fie prima sau a doua cauză de mortalitate pentru femeile însărcinate”, avertizează asociația de peste Prut.

Nu în toate cazurile se ajunge la crimă. Cel mai adesea femeia cedează în fața presiunii bărbatului. Dar prezența presiunii, a amenințărilor, reprezintă semnul clar al comportamentului violent pe termen lung.

Iată propunerea asociației Moldova pentru viață, care ar putea pune capăt cercului vicios al violenței:

„Este de dorit ca apropiații și societatea să conștientizeze existența și gravitatea violenței împotriva femeii însărcinate și să ia atitudine împotriva ei. Astfel, nu doar femeia va fi ferită de violență, ci și copilul va avea șansa să fie ferit de violență în prima perioadă a vieții sale.”

La finalul întâlnirilor, Nadejda Usatîi a oferit în dar tuturor colaboratorilor sistemului penitenciar reviste ,,Pentru viață”, numărul 8, Primăvara 2019 – ,,Unic din prima secundă”.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button