familiereligie

Mitropolitul Nicolae al Americii, cuvinte despre familie

de Redacția Stiripentruviata.ro

IPS Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, a fost prezent la Mănăstirea Putna în perioada 15–16 februarie, unde a participat la mai multe slujbe bisericești, informează mănăstirea pe pagina sa de Facebook.

Una dintre aceste slujbe a fost una de mulțumire la împlinirea a 30 de ani de căsnicie a scriitorului Adrian Alui Gheorghe și a soției acestuia, Carolina. Cu această ocazie, IPS Nicolae a vorbit despre importanța familiei și necesitatea de a exista modele pentru tineri, care să le arate frumusețea și binecuvântarea familiei: „România nu va supraviețui dacă familiile nu vor naște copii. De la dumneavoastră, de la preoți se așteaptă sfat și exemplu. Numai așa se va salva România. În istoria omenirii vedem că popoarele s-au salvat prin jertfă și prin înțelegerea acestui lucru: că binecuvântarea lui Dumnezeu care se revarsă peste o familie se cuvine înmulțită prin naștere de prunci și prin exemplu.”

În Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, IPS Nicolae a slujit Sfânta Liturghie în biserica voievodală a Mănăstirii Putna. În cuvântul său de învățătură, a vorbit despre nevoia spirituală a marii familii a românilor din diaspora: „Suntem cu toții părinți și trebuie să zidim o casă duhovnicească pentru copiii noștri. Să îi aducem la biserică și să le dăm o educație creștină. Ce s-ar fi întâmplat cu fiul [risipitor] dacă nu ar fi avut o casă și nu și-ar fi amintit de dragostea tatălui? Continua să se rătăcească în lume pentru că nu avea o casă unde să se întoarcă. Dacă nu zidim o casă duhovnicească pentru copiii noștri, atunci când copiii noștri vor ajunge în situația fiului risipitor nu vor ști unde să se întoarcă și vor rătăci.

Încercăm să le clădim acolo o casă duhovnicească unde să se întoarcă românii plecați în America. Încercăm să avem grijă de copiii lor, să nu se rătăcească plecând din România în țări străine și să rămână în rătăcire. Mulți români își caută așezare sufletească și materială. Dacă nu o găsesc și pe cea sufletească, nu sunt mulțumiți doar cu cea materială.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Noi am plecat ca păstori după turmă. Am plecat să zidim biserici și comunități pentru acești români plecați din România și mai ales pentru copiii lor. Mai ales tinerii sunt supuși multor presiuni.

Îndemnul pentru toți părinții, și pentru dumneavoastră cei care sunteți în România, și pentru cei care au plecat din România, este de a zidi o casă duhovnicească pentru părinți și pentru copiii lor.

Trebuie să avem grijă de copii și de tineri. Trebuie să le transmitem un lucru fundamental, că biserica în care se roagă acum, la vârsta lor, este biserica lor, nu este doar biserica părinților, pe care să o părăsească când vor pleca la școală sau când își vor rândui familii. Este biserica lor și trebuie să fie responsabili față de ea. Ei trebuie să fie cei care vor continua să se roage în ea. (…)

De aceea, trebuie să înțelegem cum să ne creștem copiii, cum să le zidim o casă duhovnicească, cum să avem grijă de viitorul lor, ca să nu se rătăcească în lumea aceasta.

Continuăm să fim o familie, dumneavoastră cei din țară și noi cei plecați. Avem responsabilitatea să ne rugăm unii pentru alții, să rămânem o familie.”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button