criza de sarcinăfamilie

Misiunea Socială Diaconia a organizat Telemaratonul naţional „În braţele mamei”. Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de susţinere

Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a organizat în 17 decembrie, la Chişinău, Telemaratonul naţional În braţele mamei. Evenimentul s-a desfăşurat în direct la Televiziunea publică Moldova 1 şi Moldova 2. Patriarhul Daniel a transmis cu acest prilej un mesaj de susţinere.

Telemaratonul reprezintă cea mai importantă acţiune din cele îndreptate în această perioadă a Crăciunului spre mamele minore, orfane şi din alte categorii de risc ajutate să-şi păstreze pruncii alături.

Pe parcursul a patru ore, în direct, a fost organizat un atelier de confecţionare a jucăriilor de brad cu participarea donatorilor şi partenerilor Diaconiei, unii artişti au susţinut recitaluri de colinde şi muzică uşoară, dar a fost organizată o licitaţie de caritate. De asemenea, au fost preluate şi interviuri cu beneficiari, donatori şi experţi în domeniul protecţiei copilului şi au avut intervenţii reprezentanţi ai asociaţiilor culturale din diasporă.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pr. Cons. Patriarhal Ciprian Ion Ioniţă, Preşedintele Federaţiei Filantropia, delegatul Patriarhului Daniel la acest eveniment, a dat citire mesajului Preafericirii Sale intitulat Îndemn la ajutorarea familiilor nevoiaşe.

Patriarhul i-a îndemnat pe privitorii din faţa televizorului să se alăture demersului, din încredinţarea că implicarea lor

va contribui la o viaţă mai bună pentru cât mai multe persoane care se află în situaţii dificile. Prin astfel de fapte de ajutorare se reafirmă demnitatea fiinţei umane, importanţa familiei creştine şi susţinerea misiunii Bisericii în societatea de azi.

Pr. Cons. Ciprian Ion Ioniţă a precizat în expunerea sa că Biserica are o grijă constantă pentru pruncul născut şi nenăscut şi a vorbit despre programele sociale similare în Patriarhia Română care sunt exemple concrete de proiecte pentru prevenirea abandonului copiilor şi asistenţa familiilor în situaţie de vulnerabilitate. În acest sens, sunt ajutaţi aproximativ 30.000 de copii sărmani din întreg cuprinsul Patriarhiei Române, printre care şi copiii din programul «În braţele mamei».

Un mesaj de încurajare a transmis şi IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, care a menţionat: 

Copilul din braţele mamei – aceasta este bucuria şi viitorul neamului nostru. În Ajunul Sfintelor Sărbători îndemnăm toţi creştinii să sprijine aceşti copii ajunşi în dificultate şi asistaţi de Diaconia.

Igor Belei, directorul Misiunii Sociale Diaconia, a evidenţiat că darul vieţii este unul sacru:

Apariția unui copil este o bucurie, indiferent în ce condiții și în ce perioadă se întâmplă acest lucru.

Din păcate sunt situații în care această bucurie este umbrită de ignoranță, sărăcie și prejudecăți. Anume, în această situație au ajuns tinerele din Centrul Maternal, fiind lăsate de toți cei care firesc ar trebui să fie alături, parteneri de viață sau familie. Asemeni pruncului Iisus, care a avut la naștere doar ieslea săracă, acești copii au în principiu tot de ce are nevoie un prunc, dragostea maternă.

În 2016, graţie implicării zecilor de donatori, în cadrul campaniei  au fost colectaţi peste 5.000 de euro şi bunuri pentru mamele şi copiii lor aflaţi în dificultate.

Programul În braţele mamei reprezintă unul dintre cele mai mari programe dezvoltat de Diaconia, în sprijinul familiilor aflate în criză. În cadrul programului activează din 2011 în Chişinău un Centru Maternal. Acesta este un serviciu model cu  o capacitate de 10 locuri pentru 10 cupluri mamă-copil.

Centrul oferă asistenţă complexă (asistenţă rezidenţială pe o perioadă determinată, asistenţă juridică, socială, psihologică, sprirituală) mamelor cu risc de abandon sau avort al copilului (mame minore, orfane, solitare, alte categorii de risc). Până în prezent, aproape 100 de copii au fost ajutaţi să rămână împreună cu mamele lor.

La fel, în cadrul programului activează Centrul de consultanţă. Acesta realizează asistarea în comunitate a cuplurilor mamă‑copil și familiilor aflate în situație de criză temporară. Familiilor li se oferă asistență psihologică, socială, juridică, spirituală și susținere materială lunară (pachete alimentare, produse de igienă, medicamente etc.).

În anul 2015, în cadrul aceluiaşi program a fost deschis un Centrul de găzduire secundară Casa Maria, cu 3 garsoniere, pentru cuplurile mamă-copil asistate anterior în Centrul Maternal, dar care au un mare potenţial de dezvoltare personală.

Sursa: Basilica.ro

Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191 – RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button