Medicul care a convins peste 700 de femei să renunţe la avort. Mama unor gemeni salvaţi de chiuretaj: „E minunat. Suntem atat de fericiţi. Nu e greu deloc“

Peste 700 de copii care nedoriţi iniţial s-au născut datorită medicului Cristina Valea FOTO Daniel Dancea

de Dani Dancea, adevarul.ro

Medicul Cristina Valea (47 de ani), din Timişoara, a consiliat, în 17 ani, peste 9.000 de femei care doreau să facă întrerupere de sarcină, iar pe 700 dintre acestea le-a şi convins să păstreze pruncii. Prin fundaţia pe care a înfiinţat-o, medicul nu le oferă doar consiliere femeilor, ci şi sprijin pentru îngrijirea copilului.

O studentă rămâne însărcinată şi se trezeşte singură pentru că tatăl copilului a părăsit-o. O mamă are acasă doi copii, iar venirea celui de-al treilea prunc este de neînchipuit. O femeie de carieră pentru care bebeluşul nu face parte din „business plan“ sau o mamă care îşi doreşte copilul, dar partenerul nici nu vrea să audă. Sunt adevărate drame pe care unele femei le „rezolvă simplu“, prin avort, crezând că dacă scapă de sarcină, problemele lor vor dispărea imediat. Acestea sunt situaţii frecvent întâlnite de medicul timişorean Cristina Valea (47 de ani), care le oferă femeilor confruntate cu drama unei sarcini nedorite o rază de speranţă, le ajută să vadă într-un copil nu o povară, ci o bucurie şi o împlinire. Sub deviza „fiecare viaţă este preţioasă“, Cristina Valea, prin Fundaţia Pro Vita Medica, pe care a înfiinţat-o şi pe care o conduce, a oferit consiliere în cei aproape 17 ani de activitate unui număr de 9.755 de paciente. Dintre acestea, peste 700 de femei au profitat de şansa primită şi au ales să aducă pe lume un copil care a bătut la uşa vieţii lor când nu se aşteptau. Acum, datorită medicului Cristina Valea şi echipei de la Pro Vita Medica, 735 de copii spun „mama“, făcând fericite tot atâtea familii.

 „Copilul meu este norocos că l-am născut”

Medicul specialist de familie, dr. Cristina Valea şi-a început activitatea de sprijinire a femeilor gravide aflate în dificultate după Revoluţie. „Având acces la literatură de specialitate despre sarcină, despre dezvoltarea fătului, despre avort şi riscurile lui, m-am gândit cât de norocos este copilul meu că l-am născut eu şi nu a fost în burtica altei femei care nu l-ar fi vrut şi l-ar fi avortat. Atunci m-am decis să fac tot ce ţine de mine pentru a le ajuta pe aceste femei cu sarcină nedorită să-şi ducă la capăt sarcina şi să nască copilul”, povesteşte medicul timişorean. Cristina Valea a renunţat la medicina de familie, iar în 1998 a înfiinţat Fundaţia Pro Vita Medica.

Clic aici pentru consiliere în criza de sarcină

„În toamna lui 1998 am deschis primul cabinet de consiliere înainte de avort, în colaborare cu conducerea Spitalului „Dr. Dumitru Popescu” şi cu sprijinul domnului Conf. Dr. Dan Păscuţ, care a înţeles importanţa informării pacientelor. În prezent ne desfăşurăm activitatea în cadrul Clinicii Universitare „Bega”. Scopul nostru este de a informa pacientele astfel încât decizia, care le aparţine în exclusivitate, să fie luată în cunoştinţă de cauză”,  a arătat medicul.  În cadrul discuţiei de câteva minute cu pacienta sunt explicate riscurile unui avort la cerere: riscurile medicale imediate, pe termen lung şi consecinţele psihologice. „Foarte multe femei după întreruperea de sarcină au probleme psihologice: vinovăţie, mustrări de conştiinţă, depresie, coşmaruri. Aproape toate din cele care au mai avut avorturi, ne spun că au avut regrete, păreri de rău, coşmaruri”, a declarat medicul.

Căruciorul – cadou la naştere

În cadrul şedinţei de consiliere, pacientele oferă câteva date despre sarcină, dar şi despre intenţia partenerului în privinţa păstrării copilului. Totul este confidenţial. „Sunt multe cazuri în care partenerul le lasă pe ele să decidă.  Sunt însă şi cazuri dificile în care paretnerul le constrânge şi ele ar vrea să păstreze copilul. Sunt situaţii în care gazda la care stau în chirie le spune că nu au ce să caute acolo cu copil. Unele paciente spun chiar că îşi pierd locul de muncă. Multe femei ar vrea să ţină copilul dacă ar avea o locuinţă, o stabilitate”, a explicat Cristina Valea. Potrivit medicului în multe cazuri, femeile care apelează la avort au deja un copil sau doi şi nu mai vor să aibă unul, în special din cauza greutăţilor cu care se confruntă. Iar partea cea mai frumoasă de abia aici începe. Pentru mamele care decid să păstreze copilul, Fundaţia Pro Vita Medica oferă sprijinul de care este nevoie, începând de la supravegherea sarcinii în colaborare cu medicii specialişti obstetricieni, până la unui cărucior, a laptelui praf, a scutecelor şi a altor lucruri necesare creşterii copilului. Sunt cadouri, pe care alte mămici le donează fundaţiei Pro Vita Medica.

„Ele se bucură foarte mult că le întreabă cineva de starea lor. În cazul în care ele decid să păstreze copilul, noi le preluăm şi le ajutăm. Când află că cineva chiar vrea să le fie aproape sunt foarte bucuroase să discute. Chiar dacă în urma consilierii ele fac avort, ne mulţumesc pentru informaţiile primite. Noi le informăm, dar decizia este a lor. Obiectivul nostru este să le informăm, ca ele să ia această decizie în cunoştinţă de cauză”, a mai declarat Cristina Valea. Pe lângă sprijinul material oferit de Pro Vita Medica,fundaţia organizează întâlniri de suport cu viitoarele mame care se hotărăsc să păstreze copilul. „Asta este frumuseţea pe care eu am văzut-o în aceşti ani. Venind aici se înâlnesc, se împrietenesc şi se ajută una pe alta în viitor. De asemenea, mamele noastre aduc alte gravide în dificultate. Primul pas îl fac ele aducând aceste noi mămici”, a mai declarat Cristina Valea. Pentru a reuşi să le susţină pe mamele aflate în dificultate, medicul timişorean a reuşit să creeze un grup de suport format din donatori, „oameni care simt cu noi, care ne cunosc şi care cred în ceea ce facem noi”. Chiar şi aşa, nevoile fundaţiei sunt mari, iar cei care doresc să se implice o pot face. Detalii pot fi obţinute de pe site-ul www.provitamedica.com.

Transformarea mamei care renunţă la avort

Una din cele mai mari bucurii ale echipei de la Pro Vita Medica este să vadă cum femeile au reuşit să depăşească momentul de criză, să asculte de glasul inimii lor şi să decidă să păstreze sarcina, în ciuda problemelor cu care se confruntă. Încă înainte de a ajunge să nască, mamele care iniţial vroiau să întrerupă sarcina văzând avortul ca unica soluţie, dar au hotărât să păstreze copilul, sunt acum foarte preocupate de sănătatea copilului şi abia aşteaptă să îl ţină în braţe. „Nicio mamă de-a noastră nu şi-a abandonat copilul. Venind aici de la 2-3 luni, insistăm să discutăm şi cu partenerul şi apare relaţia între tată şi copil. Se realizează o relaţie deosebită şi nici nu se pune vreodată problema să renunţe la acel copil”, a mai spus Cristina Valea. Din punct de vedere al profilului femeii care intenţionează să recugă la avort, în ultima perioadă foarte puţine dintre femeile care vor să avorteze sunt căsătorite, trăind în concubinaj. Media de vârstă este între 21 şi 25 de ani, dar sunt şi tinere de 18-19 ani. În plus, cele mai multe dintre pacientele consiliate de Pro Vita Medica au trecut deja prin cel puţin un avort, media fiind de 2-3 chiuretaje. Au fost însă şi cazuri de femei cu 15 sau 21 de avorturi care „nu au nicio remuşcare nici acum”.

Citeşte restul articolului pe adevarul.ro

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.