avort

Medicii avorționiști își schimbă limbajul: „Nu mai considerați avortul ca fiind o alegere dificilă”

alegere
foto: www.freedigitalphotos.net

Sursă: Religion Libertad

De ceva timp, medicii avorționiști cred că una din luptele lor este o cauză pierdută: considerarea nenăscutului ca „non-uman”.

„Da, este un copil și, da, o să îl omorâm”

Așa trebuie să i se transmită mamei, în opinia unei lucrătoare de la un centru de avort, tocmai pentru ca negarea adevărului să nu conducă la o atitudine pro-viață.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În realitate, nimeni nu s-a îndoit vreodată de ideea că încă din momentul concepției există o ființă nouă și diferită de femeia care o poartă în pântece. Dar, înainte de existența Internetului, datorită puternicului lobby pro-avort, ziarele și televiziunile nu puteau să distribuie ca mărturie imagini cu fetuși torturați și uciși. Internet-ul și lupta persistentă a instituțiilor și organizațiilor pro-viață au anihilat acea impunere ideologică și neștiințifică. Celor care susțin că femeia este cea care „ia decizia”, le este dificil să justifice ideea că cineva poate să „decidă” să omoare pe cineva (mai cu seamă pe cineva neajutorat și, cu atât mai mult, pe propriul copil), astfel încât prezintă situația ca fiind un drept al omului.

Nici vorbă de „decizie dificilă”

Aceasta este o situație atât de delicată, încât acum se desfășoară o campanie al cărui scop evident este acela de a înlătura noțiunea de umanitate și personalitate a fătului, dar și de a elimina orice valență morală atunci când este vine vorba de avort. Nu mai vorbiți despre avort ca despre „o decizie dificilă”, solicita Janet Harris pe 15 august, în paginile publicației Washington Post. Dar nu cerea acest lucru susținătorilor vieții, ci propriilor colegi de breaslă adepți ai culturii morții, de la Plannet Parenthood (imperiul industrial al avortului).

„Atunci când comunitatea pro-alegere susține că avortul este o decizie dificilă, asta înseamnă că femeile au nevoie de ajutor pentru a lua o decizie, ceea ce deschide o poartă către legislația parentală în ceea ce privește consimțământul informat, condamnând avortul și pe femeile care au nevoie de el”, afirmă aceasta. Și adaugă, rece: „De cele mai multe ori, avortul nu este o decizie dificilă. În ceea ce mă privește, vă asigur că nu a fost vorba de așa ceva. “

Ea explică faptul că a rămas însărcinată cu prietenul ei la vârsta de 18 ani, la mijlocul anilor 80, și un lucru îi era foarte clar: „O sarcină nedorită mi-ar fi dat peste cap tot viitorul, complicând terminarea școlii și obținerea vieții independente și productive pe care mi-o doream”.

Așadar, nici vorbă de ceva „dificil”. Janet Harris înțelege că activiștii pro-viață folosesc acest adjectiv pentru a sensibiliza femeia care a comis o „crimă”. Dar ea critică faptul că cei care susțin avortul folosesc acest cuvânt: „Este o recunoaștere tacită a ideii că întreruperea unei sarcini este o problemă morală, care necesită o dezbatere etică. A afirma faptul că avortul este ´o decizie dificilă´ implică o dezbatere asupra întrebării <Fătul ar trebui să trăiască?>, ceea ce îi oferă statutul de ființă vie, punându-se astfel accentul pe făt, mai mult decât pe mamă.” Problema este mult mai simplă, concluzionează ea: „Pentru multe femei este o alegere simplă și, de cele mai multe ori, singura soluție practică.”

Viață umană și „entitatea non-autonomă”

Acesta este și motivul pentru care în ultimii ani s-a introdus cu ajutorul ONU ideea de „drepturi reproductive ale femeii” și, așa cum subliniază Wesley J. Smith în revista culturii conservatoare și pro-viață First Things, strategia legală a susținătorilor avorturilor avortiste se concentrează asupra lor și asupra garanției lor de către state, dat fiind faptul că orice măsură de protecție a copilului nenăscut, oricât de minimă ar fi, dacă este eficientă, are ca efect închiderea centrelor de avort din cauza lipsei de rentabilitate, ceea ce se întâmplă la ora actuală în Statele Unite.

De aceea, altă susținătoare a avortului, Mary Elizabeth Williams, cronicar de top al portalului informativ Salon.com, a putut afirma liniștită într-un articol intitulat „Și ce se întâmplă dacă avortul pune capăt unei vieți?”, publicat la începutul anului 2013: „Cred că viața începe cu concepția. Și asta nu m-a împiedicat să fiu pro-alegere”.

Williams începe explicând cât de greu este pentru cei ce susțin avortul („pro-alegere”) să se așeze în fața celor pro-viață, pentru că nimănui nu îi convine să fie în partea dușmanilor vieții. Dar problema este că (afirmă după ce readuce dezbaterea în termeni de drepturi reproductive): „Aici este vorba despre realitatea dură în care trăim; nu toate viețile sunt egale… Un făt poate să fie o viață umană fără să aibă aceleași drepturi ca ale vieții mamei în al cărei corp trăiește. Ea deține controlul. Viața ei și ceea ce ea consideră a fi corect pentru împrejurările și sănătatea ei sunt în mod clar mult mai importante decât drepturile entității non-autonome care există în interiorul ei.”

Mai mult decât atât. Ea critică femeile care se contrazic atunci când se referă la „mulțimea de celule” pe care o avortează, dar după aceea vorbesc de „copiii” pe care îi au. Pentru cel mai distins activist anti-avort, Williams argumentează faptul că „un fetus nu poate fi catalogat drept o viață umană, decât atunci când este lăsat să se nască… Ești o ființă umană doar atunci când te naști? Sau doar când ești viu în afara uterului?”

Dar, desigur, viziunea sa este distinctă de cea a unui susținător pro-viață: trebuie să se accepte avortul cu înțelegerea și conștiința ideii că se elimină o ființă umană: „Și asta nu ar trebui să ne mai supere pe noi, cei care apărăm o libertate reproductivă fără limite”.

Traducere: Diana Stroe

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button