familie

Medici britanici decid că moartea este în interesul unei fetițe de 5 ani aflată în comă, în pofida opoziției părinților. Cazul se judecă astăzi la tribunal

Părinții unei fetițe de 5 ani din Marea Britanie, aflată în comă în urma unui atac cerebral, se luptă pentru viața acesteia cu medicii care vor să o deconecteze de la aparate ceea ce i-ar cauza automat moartea.

Tafida Raqeeb se află în Spitalul King’s College din Londra după ce a suferit un atac cerebral în luna februarie a acestui an. Testele au arătat că fetița nu este în moarte cerebrală, dar cu toate acestea medicii consideră că Tafida nu își va mai reveni niciodată și că ar fi în interesul ei să fie lăsată să moară.

Deoarece părinții se opun, medicii s-au adresat tribunalului pentru a obține o hotărâre judecătorească prin care să o eutanasieze practic pe fetiță. Părinții fetiței cred în șansele ca aceasta să își revină și au găsit și un spital dispus să o primească și să o trateze, spitalul Pediatric Gaslini din Genova (Italia).

Medicii britanici nu numai că refuză să o mai trateze pe Tafida, dar se opun și transferului ei în Italia, nelăsându-i nicio șansă, pentru că așa cred că este în interesul fetiței, să moară, indiferent ce crede micuța care nu poate evident vorbi sau ce simt părinții care i-au dat viață.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Cazul se va judeca astăzi la Departamentul pentru Familie de la Curtea Supremă. Din păcate există deja două precedente, cazurile Alfie Evans și Charlie Gard, similare cu cel al Tafidei, când tribunalul a susținut decizia medicilor de a-i lăsa pe micuți să moară, în pofida opoziției părinților care găsiseră și spitale din afara Marii Britanii dispuse să-i trateze pe copii.

Mama fetiței spune că medicii i-au sugerat încă de la început opțiunea de a o lăsa pe Tafida să moară. Aceștia au operat-o abia după 5 ore după ce a fost adusă la spital și în loc să-i încurajeze pe părinți le tot spuneau acestora că fetița o să moară. Tafida a supraviețuit operației, iar apoi a dat și mici semne care i-au încurajat pe părinți, dar și pe medici, deschizând ochii și mișcând membrele.

În luna aprilie medicii au vrut să-i facă trahectomie, spunând că în câteva luni după operație Tafida va putea fi externată, însă au renunțat după ce starea ei s-a înrăutățit în urma deconectării de la aparatul de respirat. Medicii au constatat că fetița are apă la creier (hidrocefalie) și au supus-o la două intervenții chirurgicale pentru înlăturarea lichidului.

Pe 19 iunie părinții au fost informați de către un medic că spitalul va întrerupe tratamentul fetiței, iar dacă aceștia nu vor fi de acord, se va obține un ordin judecătoresc. Părinților li s-a dat vestea sec, cinic, fără nicio discuție pregătitoare. După 4 zile un alt medic le-a confirmat decizia de întrerupere a tratamentului și i-a întrebat unde preferă să le moară fetița: acasă, la spital sau la azil. Pe 27 iunie același medic le-a spus că pe 1 iulie vor fi anunțați în ce zi va fi întrerupt tratamentul.

Mama fetiței a cerut încă o săptămână să mai petreacă timp cu Tafida, în special pentru fratele ei care avea examene în acea săptămână. Replica medicului, femeie, a fost de-a dreptul cinică. Aceasta a spus că „este medic și nu mămică, iar băiatul poate să își de examenele la spital”.

„În ultimele 5 luni ni s-a spus în mod repetat că Tafida moare. Cu toate acestea ea a continuat să lupte pentru viața ei. A supraviețuit perioadei critice de la început, atunci când medicii spuneau că va muri. Apoi a supraviețuit celor 3 intervenții chirurgicale și continuă să lupte. Este corect să i se dea o șansă să își revină.” Așa sună apelul disperat al mamei fetiței către medici și autorități publicat în Daily Mail.

Din păcate reprezentantul spitalului a declarat că în urma consultării dintre experții lor cu experți de la alte spitale au ajuns la concluzia că orice tratament medical invaziv este inutil și de aceea propunerea lor este să fie oprit tratamentul de susținere a vieții, care să fie înlocuit cu îngrijirea paliativă.

A fost lansată o petiție pentru aprobarea transferării fetiței la spitalul din Italia care s-a oferit să o trateze. Până acum 7.000 de persoane au semnat petiția.

Sursă: lifesitenews.com


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button