Marşul pentru Viaţă

Marșul pentru viață 2014 la București – „Adopția, o alegere nobilă”

b01

de Știri pentru viață, 23 martie 2014

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În Capitală, Marșul pentru viață 2014 a avut parte de o zi însorită, numai bună pentru o plimbare în familie. Și așa s-a ieșit: mămici și tătici deopotrivă împingeau cărucioare cu copii mici, alții aveau pancarte, alții țineau ridicate ghirlandele de baloane colorate, inscripționate cu logoul Marșului: „Adopția, o alegere nobilă”.

b1a

Pe pancarte scria: „Viața este primul drept al omului”, „Pro viață, pro adopție”, „Iubește-i pe amândoi!”, „Adopția înseamnă dragoste”, „Noi suntem generația pentru viață”, „Ești mai puternică de cât crezi”, „Pentru femeie, pentru copil, pentru viață”, „Orice copil merită o zi de naștere”.

b10

Puțin după ora 14.00, oamenii adunați în Parcul Unirii au plecat pe la poalele Dealului Patriarhiei, au intrat pe Str. Bibescu Vodă și de acolo au continuat pe B-dul Dimitrie Cantemir până la Parcul Tineretului – intrarea din dreptul Liceului Șincai.

Marșul s-a desfășurat în liniște și fără incidente, grupul colorat de aproximativ 1.000 de oameni (conform estimărilor Jandarmeriei) atrăgând atenția ca o pată de culoare pe străzile din centru.

b2

În Parcul Tineretului, pe participanți i-a întâmpinat actrița Ioana Picoș, de pe scena care urma să găzduiască recitalurile artiștilor care participă la concertul de susținere a marșului: Vlad Miriță, Alexandra Ușurelu, Bogdan Vlădău, Anthony Icuagu (Vocea României), Vlad Stoia (Vocea României), Beatrice Vlădan (Vocea României), Caitlyn și prezentatoarea întregului spectacol.

Ioana Picoș a spart gheața citind din revista evenimentului, Pentru viață, nr. 2, două mărturii calde și emoționante de la persoane a căror viață este o poveste de adopție. Imediat au susținut un recital cei trei membri ai grupului Sfântul Ștefan cel Mare al studenților teologi.

b11

Ulterior, atmosfera s-a încălzit și mai mult în prezența lui Bogdan Vlădău și Anthony Icuagu de la Vocea României.

b9

Vlad Stoia a fost extrem de simpatic și antrenant cu publicul, făcând duet cu Beatrice Vlădan, concurenta lui de la Vocea României. Între participanți, s-au aflat părintele Cristian Galeriu, împreună cu familia și cu enoriași din parohia Sf. Silvestru, părintele Victor Mihăilă de la biserica Sfinții Chiril și Metodiu – Paraclisul sudențesc din Agronomie și părintele american John Downey de la Biserica Rusă – Paraclis Universitar din București. Deși nu păreau fani ai muzicii pop și de club, chiar și aceștia au rezistat „eroic” alături de spectatorii mai tineri, care se mișcau în ritmurile artiștilor, printre care și melodiile de clubbing ale lui Caitlyn.

Iar răbdarea le-a fost răsplătită spre final, cu interpretarea lui Vlad Miriță, care nu a venit singur, ci însoțit de Iordache Basalic, solist al Operei Naționale București, alături de care a susținut câteva duete memorabile, dar și de o galerie întreagă de prieteni, printre care cei de la ONG-ul Neam Unit. Au existat și oameni politici printre participanți, unii chiar purtând pancarte. Pentru că sunt în campanie electorală, nu le vom da numele.

Printre familiile prezente au existat și părinți adoptivi, care însă s-au ferit să dea declarații. A fost încă un prilej de a constata lipsa în România a unei culturi a adopției. De exemplu, L., din București, ne-a declarat că s-a întors special din provincie mai devreme pentru marș, deoarece cunoaște direct problemele legate de adopție în România: se gândea să adopte al doilea copil, dar a renunțat, când și-a dat seama că trebuie să treacă prin furcile caudine ale sistemului.

O altă participantă la eveniment, profesoară la o școală din Capitală, care a venit împreună cu fiicele ei adolescente, ne-a vorbit despre tarele și traumele elevilor ei care provin din căminele de copii sau care au fost adoptați la vârste mai mari, după ce au stat în căminele de stat.

Asociația Studenți pentru viață tocmai vrea să promoveze o soluție pentru astfel de probleme. În cuvintele Alexandrei Nadane, președinte: „Este necesară legiferarea începerii demersului de încredințare spre adopție încă din perioada sarcinii. Aceasta va reduce abandonul și mortalitatea infantilă și, conform statisticilor din țările în care practica este aplicată cu succes de mulți ani, le va oferi mai multor copii șansa de a se bucura de grija iubitoare a unei adevărate familii — singurul mediu care le poate da aripi pentru a deveni oameni deplini”.

Și totuși au existat și oameni curajoși: o adolescentă de 13 ani care ieșise în parc la o plimbare alături de mama ei adoptivă. Văzând tema evenimentului, „Adopția, o alegere nobilă”, a venit la voluntarii asociației Studenți pentru viață și le-a zis: „Mă cheamă Ana Maria, am 13 ani, am fost adoptată și cred că e extraordinar ceea ce faceți! Vă mulțumesc.”

b00

Cineva a spus: doar pentru bucuria făcută acestei adolescente merita întregul efort organizatoric. A fost ca un semn de sus, căci uneori copiii sunt vocea lui Dumnezeu. O mărturie care, au declarat organizatorii, ne obligă o dată în plus să continuăm eforturile pentru a facilita cât mai mult accesul la adopție în cazul copiilor pe care familia lor naturală nu îi poate crește.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button