FOTO & VIDEO. Luna pentru Viaţă 2017 la Bucureşti: Reportaj Trinitas TV de la lansarea cărţii „O poveste despre Sindromul Down”

pag-12-13-lansare

Ilustraţie de Veronica Iani

În după-amiaza zilei de 15 martie 2017, la Librăria Mihail Sadoveanu din Bucureşti (Str. Edgar Quinet nr. 10), în prezenţa autoarei Veronica Iani, s-a lansat cartea IOANA. O poveste despre Sindromul Down.

cover sd

În carte, Luca, în vârstă de 6 ani, așteaptă deja nerăbdător – și protector – venirea pe lume a unei surioare diagnosticate cu Sindrom Down. Cu umorul tandru care caracterizează cărțile autoarei, ni se spune adevărul pe care familiile care au astfel de copii îl cunosc deja: că aceștia vin pe lume nu cu ceva în minus, ci cu ceva în plus. Luca află ce este acel ceva. Și noi împreună cu el.

Sindromul Down nu este o sentință definitivă, ci o provocare. Depinde de fiecare părinte cum vede acel cromozom în plus. Soțul meu și cu mine îl vedem ca o cheie care poate deschide niște dimensiuni la care noi, cei tipici, nu avem acces. Felul în care cei cu Sindrom Down știu să iubească și să dăruiască este de pe altă planetă. Unii oameni se nasc pentru a iubi și nu au nevoie sa fie savanți.
— Cristina Bălan, Vocea României şi mamă de gemeni cu Sindrom Down

Autoarea a explicat că a ţinut legătura îndeaproape cu familiile persoanelor cu Sindrom Down, care au ajutat-o să îşi definitiveze cartea. Părinţii au fost extrem de emoţionaţi de rezultat, deoarece cartea oglindeşte cu fidelitate şi emoţiile, ezitările şi teama lor după primirea diagnosticului care le-a schimbat viaţa.

Copiii şi tinerii cu Sindrom Down prezenţi la lansare au manifestat numai bucurie şi bună creştere. Anca Răducănoiu, mama lui Mihai, un băieţel cu Sindrom Down care merge la o şcoală obişnuită, şi preşedinta Asociaţiei Mihai, a explicat: „Aceşti copii doar se bucură să fie. Ei nu sunt conştienţi de diferenţa lor şi de faptul că societatea este reticentă în ceea ce îi priveşte”.

Persoanele cu Sindrom Down şi familiile lor care au fost prezente la lansare au apreciat seara de lectură din carte oferită de autoarea Veronica Iani în cadrul Lunii pentru Viaţă la Bucureşti. Publicul a fost extrem de generos, ascultând povestea cu bucurie şi multă afecţiune faţă de autoare. La final, toţi copiii au luat autografe şi au primit o carte în dar, mulţumind – cu mai multă recunoştinţă decât ştim să o facem mulţi dintre noi.

VIDEO: Reportaj Trinitas TV de la lansare:

FOTO de la lansare:

Book_009 - Copy Book_010 - Copy Book_018 Book_023

Book_028

Una dintre adolescentele prezente la eveniment, care avea Sindrom Down, se numea chiar… Ioana (foto sus)!

Book_030 Book_031 Book_032 Book_034 Book_035 Book_036 Book_040 Book_042 Book_044 Book_045

17361814_1953214764899436_2501946498798993139_n

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , , ,


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.