trafic de persoanevalorile familiei

Leo van Doesburg, ECPM: Majoritatea prostituatelor se prostituează fără a dori ​aceasta, iar legalizarea prostituției și extinderea UE au dus la creșterea traficului de persoane – cele mai multe victime, din România

de Știri pentru viață, aprilie 2014

Olandezul Leo van Doesburg, Director pentru Afaceri Europene la Mișcarea Politică Creștină Europeană (ECPM), este un bun cunoscător al limbii române și al României, unde activează din anii 1990 pe proiecte de afaceri și de responsabilitate socială. Ca  reprezentant al dreptei creștine la nivel european, se ocupă cu promovarea valorilor creștine în viața publică.

A susținut multe cursuri pe probleme de creștin-democrație, libertate religioasă și de conștiință, valorile familiei, demnitate umană, pace și reconciliere. În 2011 a primit Premiul Conscience and Freedom (Conștiință și Libertate) pentru promovarea libertății religioase în Europa, iar în 2013 a primit o distincție de la Uniunea Internațională a Romilor, care îi recunoștea contribuția la combaterea discriminării împotriva populației rome din Estul Europei.

Discursul domnului Leo van Doesburg la Conferința Internațională de la București, „Traficul de persoane: o amenințare la adresa valorilor familiei”, din 2 aprilie 2014 (intertitlurile aparțin redacției)

Legalizarea prostituției a dus la creșterea traficului de persoane

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Traficul de persoane este o problemă foarte actuală. Pe 24 februarie 2014, Parlamentul Europan a adoptat Raportul despre Exploatarea Sexuală și Prostituție și Impactul Acestora Asupra Egalității de Gen.

Pe 3 martie, grupul parlamentar pentru prostituție din parlamentul britanic a prezentat o anchetă referitoare la cadrul legal al prostituției în Anglia și Țara Galilor. Între timp, Franța și-a schimbat politicile legate de prostituție și la fel intenționează și Finlanda.

În Olanda, unele zone unde se practica prostituția au fost închise, iar Elveția a crescut vârsta minimă de practicare a prostituției.

O legătură pe care o au în comun aceste măsuri este faptul că s-a constatat o legătură între legalizarea prostituției și creșterea traficului de persoane. De aceea, traficul de persoane poate fi combătut doar împreună cu combaterea fenomenului prostituției.

Am fost implicat personal într-o inițiativă împreună cu prietenii de pe lângă Consiliul Europei, care-și propună să facă din achiziționarea de servicii sexuale o infracțiune. Aceasta va ajuta la combaterea traficului de persoane cu scopul de a fi transformate în sclave sexuale.

Pe 21 martie, raportorul european José Mendes Bota a prezentat în Parlamentul European raportul „Prostituție, trafic de persoane și sclavie modernă în Europa”.

Pe baza acestor rapoarte, se va adopta o rezoluție a Parlamentului European care să propună criminalizarea solicitării de servicii sexuale, dar nu și criminalizarea prostituatelor. În acest scop, ar fi bine ca membrii comitetului parlamentar român de combatere a traficului de persoane să îi contacteze pe europarlamentarii români și să îi roage să voteze în favoarea unei rezoluții care susține raportul. (Nota redacției: Aceasta s-a întâmplat întocmai, rezoluțiile au fost adoptate, să sperăm că țările membre UE își vor amenda politicile în funcție de ele.)

Statistici îngrijorătoare după extinderea UE

Rapoartele menționate  mai sus documentează diversele forme de prostituție din Europa și felul în care acestea afectează traficul de persoane. Concluzia este că fenomenul nu este doar larg răspândit, ci și în creștere ca intensitate. Ele sunt în concordanță și cu raportul făcut public în aprilie 2013 de Cecilia Malmstrom, Comisar UE pentru Afaceri Interne. Acesta arăta că traficul de persoane crescuse cu 18%, în timp ce condamnările legate de această infracțiune scăzuseră cu 13% în aceeași perioadă (n.red. – intre 2008 și 2010). În plus, conform aceluiași document, 61% din victimele traficului de persoane sunt cetățeni europeni.

Victimele traficului provin mai ales din România și Bulgaria

Mulți care lucrează în Olanda cu prostituate și victime ale traficului de persoane arată că extinderea UE a fost un punct de cotitură. În Germania se estimează că 85% din victimele traficului de persoane sunt românce și bulgăroaice.
Rapoartele menționate arată în mod clar că liberalizarea prostituției în Olanda și Germania a eșuat și, în loc să protejeze prostituatele și să le asigure condiții mai bune de muncă, a avut exact efectul contrar. Legalizarea (prostituției) a dus în multe locuri la creșterea criminalității, la dependența de prostituție și la sprijinul traficanților.

Marea majoritate a femeilor nu se prostituează de bunăvoie

Cu toate că Olanda încearcă o politică echilibrată, ca să combată traficul de persoane, prin legea prostituției nu face decât să pună gaz pe foc, deoarece pleacă de la ideea falsă că majoritatea femeilor fac aceasta de bună-voie. Aceasta e doar cu puțin mai mult decât un mit. Descrie doar o foarte mică minoritate a prostituatelor. Un raport KLPD, al Poliției Naționale Olandeze, din 2008, spunea că între 50% și 90% din prostituatele cu forme legale lucrează involuntar.

De aceea, dacă vrem să sacrificăm demnitatea și drepturile unei mari majorități a femeilor care sunt violate și abuzate prin protejarea unei mici minorități de femei care fac această meserie în mod voluntar, cred că Olanda trebuie să aleagă.

Din nefericire, victimele provin mai ales din România și Bulgaria. De aceea, e nevoie de o strânsă colaborare pentru a schimba situația din Olanda, dar și pentru a proteja cetățenii români.

Eforturile României în combaterea traficului de persoane sunt importante, dar cea mai eficientă ar fi  criminalizarea clientului

În ceea ce privește situația româncelor, Grupul de Experți pentru Acțiunea în vederea Combaterii Traficului de Persoane (GRETA), din cadrul Consiliului Europei, salută eforturile făcute de autoritățile române în anchetarea și trimiterea în justiție a cazurilor de trafic de persoane, precum și introducerea de prevederi legale specifice care să garanteze că victimele involuntare ale traficului nu vor fi urmărite penal.

Totuși, în ciuda legilor drastice, există în continuare destule cazuri trimise în justiție. Acestea apar în hoteluri, dar și în apartamente particulare. Printre canalele care ofer acces la servicii sexuale se numără personalul hotelier, șoferii de taxi și Internetul.

Cel mai bun model de combatere a traficului de persoane, este, în opinia mea, introducerea modelului nordic, de criminalizare a celor care solicită servicii sexuale. Un raport din Marea Britanie arată și el că distincția dintre prostituția voluntară și cea involuntară nu este relevantă. Prostituția se leagă de violența în mai multe moduri. În același timp, câteva elemente opresive – precum inegalitatea între sexe, discriminarea pe bază de sex și rasă, violența fizică și verbală a partenerilor masculini – s-au dovedit a crește probabilitatea ca fetele și femeile să ajungă să practice prostituția forțată.

Consolidarea familiilor prin politici publice, factor-cheie în combaterea traficului de persoane

În România, la fel ca în toate țările, dezvoltarea de familii puternice este importantă.

Dar mă tem că în România discuția a pornit într-o direcție greșită. În loc să se caute moduri de consolidare a familiilor ca problemă fundamentală și centrală a politicilor, se caută alte căi și se discută tot felul de alternative la familia naturală. Nu este numai o direcție care merge împotriva culturii (locale), ci și o inițiatică care deschide calea pentru destrămarea familiilor și ajungerea a tot mai multor persoane în mâinile traficanților și la prostituție.

Avem nevoie să dezvoltăm și să încurajăm o viață de familie robustă, bazată pe iubire, nu să stimulăm promiscuitatea, individualismul și sexualizarea societății.

Nu cred că problemele economice sunt singurele care le fac pe femei să cadă victime prostituției, ci familiile din care provin. În loc să încurajeze modelele alternative de familie, România are nevoie de politici puternice de sprijinire și promovarea a unei vieți de familie sănătoase. Acestea ar trebui promovate în presă și de către politicieni.

Traficul de persoane nu reprezintă o amenințare la adresa familiei. Ci familia ar trebui să fiecare care reprezintă o amenințare la adresa traficului de persoane.

Pe aceasta ar trebui să se bazeze manualele școlare, politicile publice, presa, cu toate că mă tem că și în România se va pune gaz pe foc.

În mod concret, fac apel la România să urmeze concluziile rapoartelor și anchetelor internaționale menționate și să încerce să urmeze modelul nordic introdus în Suedia, Islanda și Norvegia (și înțeleg că de curând și în Franța, posibil și în Finlanda).

Modelul la care mă refer a fost introdus cu succes în Suedia în 1999 și cred că exemplul va fi urmat și de alte țări. Nu numai că a dus la scăderea prostituției și a traficului de persoane, dar a și creat în țară o conștientizare că a cumpăra corpul unei femei este prin esența însuși a faptului o amenințare la demnitatea acesteia. De asemenea, a reușit să explice faptul că prostituția nu este o activitate de afaceri normală, ci o formă de violență continuă asupra femeii, ethosul libertății sexuale mergând aici prea departe și creând nu eliberarea femeii, ci o nouă formă de sclavie, după cum o dovedesc diverse rapoarte.

Să sperăm și să ne rugăm ca următorul pas în conștientizarea acestui fapt să repeta experiența suedeză. În 1999, la introducerea noii legi, care amendează doar clientul, a existat o rezistență la acest model. Dar acum, majoritatea populației sprijină pe deplin acest model de tratare a prostituției. Să sperăm și să ne rugăm ca următorul fapt să fie conștientizarea nu doar a efectelor prostituției, ci și a faptului că sprijinul unei familii puternice este singurul lucru care reprezintă o adevărată amenințare la traficul de persoane.

Mai jos găsiți extrase din lucrările conferinței:

Interviu exclusiv cu Antoine Renard, președintele FAFCE: „Tăierea investițiilor în politici familiale va avea costuri sociale mai mari în viitor”

Mesajul lui Antoine Renard, președinte FAFCE, pentru România: „Faceți asociații familiale și implicați-vă în crearea de politici favorabile familiei”

„Chestiunea căsătoriei și cea a filiației țin de realitate, nu de părerea personală”. Interviu exclusiv cu Ludovine de la Rochère, președinte La Manif pour Tous

Ludovine de la Rochère: Secretele succesului La Manif pour Tous, o mișcare în apărarea familiei

“Marriage and Filiation Are Factual Realities, Not A Matter of Opinion”. Exclusive Interview with Ludovine de la Rochère, President of French La Manif pour Tous Movement

„Familia, încotro?” – discursul Georgetei Gavrilă, fost prefect al Capitalei, la conferința dedicată traficului de persoane și valorilor familiei

“What to Do with Today’s Family?” – Speech Held by Georgeta Gavrila, Former Prefect of Bucharest, Romania’s Capital City, at the International Conference “Human Trafficking: a Threat to Family Values”

Anthony Steen: Victimele traficului de persoane provin exclusiv din familii disfuncționale

Antoine Renard, președinte FAFCE: „Leagăn al demnității, familia este cea mai bună organizație pentru apărarea drepturilor omului pe care o cunosc”

Leo van Doesburg, ECPM: Majoritatea prostituatelor se prostituează fără a dori aceasta, iar legalizarea prostituției și extinderea UE au dus la creșterea traficului de persoane – cele mai multe victime, din România

Raport European despre Exploatarea Sexuală și Prostituție și Impactul Acestora Asupra Egalității de Gen


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button