Legislativul Quebecului votează eutanasia sub titulatura „ajutor medical pentru a muri”

eutanasie

de Peter Baklinski, LifeSiteNews.com, 5 iunie 2014

Pe 5 iunie, 2014, Quebec a devenit prima provincie canadiană care a legalizat eutanasia, Adunarea Naţională votând cu 94 de voturi pentru şi 22 contra pentru ca doctorii să-şi poată ucide pacienţii sub forma „ajutorului medical pentru a muri”.

Legea 52 a fost propusă anul trecut de către fostul partid de guvernământ al lui Pauline Marois, reintrodusă acum o lună de noul premier liberal al provinciei, Philippe Couillard, şi fiind susţinută de toate partidele. Intitulată „Legea pentru respectarea îngrijirii sfârşitului vieţii”, actul legislativ permite celor cu „o boală gravă şi incurabilă”, printre alte criterii, să solicite moartea prin intermediul unui doctor.

Codul Penal al Canadei interzice în prezent eutanasia şi suicidul asistat, iar susţinătorii vieţii umane acuză guvernul de la Quebec de a încerca să „păcălească” codul prin definirea eutanasiei ca „tratament medical”. Guvernul federal a declarat, la rândul său, că este conştient de conflictul dintre legea 52 şi legea federală şi că ar putea să ia măsuri dacă legea trece. Dar dacă guvernul federal nu acţionează, această nouă lege va crea un precedent pentru ca eutanasia să devină o parte normală a sistemului de îngrijire a sănătăţii de-a lungul Canadei.

O alianţă a medicilor din Quebec s-a opus actului legislativ, aceştia spunând că nu vor administra moartea pacienţilor şi numind eutanasia prin injecţie letală „nu o formă de îngrijire, ci mai degrabă încetarea definitivă a oricărei îngrijiri”. Medicii canadieni în general se opun legalizării eutanasiei, numai 16 procente declarând că îşi vor eutanasia pacienţii dacă practica devine legală.

Un sondaj din octombrie anul trecut arată că susţinerea eutanasiei a scăzut de la 72 de procente la 35 de procente după ce respondenţii au fost informaţi de abuzurile săvârşite în ţări precum Belgia.

Alex Schadenberg, preşedintele Coaliţiei pentru Prevenirea Eutansiei, se aşteaptă ca noua lege a Quebec-ului să deschidă uşa pentru aceleaşi abuzuri care au loc actualmente în Belgia, unde studiile arată că oamenii sunt eutanasiaţi fără să solicite aceasta iar categoriile celor eligibili pentru eutanasie continuă să se extindă.

foto: www.freedigitalphotos.ne

******************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.