Legea care penalizează clienții prostituatelor s-a votat și în Franța

CfV_4hPXEAA0VaI

La 6 aprilie 2016, Adunarea Națională a Franței a votat o lege la care se lucra din 2013 și care penalizează clienții prostituatelor. Aceștia sunt amendați cu 1.500 de euro dacă apelează la servicii sexuale, iar la recidivă primesc amendă dublă, de 3.000 de euro și sunt obligați să urmeze un curs despre pericolele pe care le implică prostituția.

Legea mai prevede sprijin și programe speciale pentru prostituatele care vor să se reconvertească profesional și să renunțe la această ocupație.

Deși există și voci care, mai mult din motive ideologice, pretind că aceasta nu ajută, ba dimpotrivă, o recentă rezoluţie europeană care se bazează pe un raport despre exploatarea sexuală arată că realitatea testată în cele mai „progresiste” ţări UE este cu totul alta:

Acolo unde prostituţia şi solicitarea de servicii sexuale sunt legale, există tot mai multe dovezi referitoare la neajunsurile acestui sistem. În 2007, guvernul german a recunoscut că legalizarea prostituţiei a redus pe hârtie infracţionalitate, dar aceasta pentru că de fapt peste o treime din procurorii nemţi au observat că legalizarea „le-a făcut mai dificilă munca de investigare a traficului de persoane şi a  exploatării sexuale”. În Olanda, în 2003, primarul Amsterdamului a declarat că legalizarea prostituţiei eşuase să prevină traficul de persoane, afirmând că părea „imposibil de creat o zonă sigură şi controlabilă care să nu fie vulnerabilă la crima organizată”. Conform Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate, Olanda este la ora actuală cea mai importantă destinaţie pentru victimele traficului de persoane.

Modelul care presupune penalizarea clientului și nu a prostituatei este unul de succes în țări nordice precum Islanda, Norvegia și Suedia. Raportul european citat mai sus arată:

Impactul acestei legi în Suedia a fost dramatic. Numărul de prostituate din Suedia s-a redus la o zecime din cel al prostituatelor daneze, o ţară vecină cu mai puţini locuitori. Legea a determinat şi o schimbare în opinia publică. În 1996, 45% din femei şi 20% din bărbaţi se pronunţau în favoarea criminalizării bărbaţilor care plăteau pentru astfel de servicii. În 2008, 79% din femei şi 60% din bărbaţi erau în favoarea legii. În plus, poliţia suedeză a confirmat că Modelul Nordic a avut efect inhibitor asupra traficului de persoane cu scopul exploatării sexuale.

Într-un articol publicat de Ziarul de Gardă din Moldova, Kajsa Wahl­berg, rapor­toa­rea naţio­nală pen­tru pro­bleme de tra­fic de fiinţe umane, explica:

75% din­tre pros­ti­tu­ate au fost abu­zate sexual în copi­lă­rie sau au fost supuse altor forme de abuz, inclu­siv negli­jă­rii de către părinţi. Majo­ri­ta­tea din­tre aceste femei intră în rân­dul pros­ti­tu­a­te­lor la vâr­sta de 14-15 ani, atunci când încă nu au carac­te­rul for­mat şi sunt domi­nate de traume sufle­teşti. Ulte­rior, chiar dacă sunt majore şi pres­tează ser­vi­cii sexu­ale de bună voie, ele ajung să fie atrase în con­sum sau tra­fic de dro­guri, în acţiuni de spă­lare de bani sau alte crime.

Aflat în 2014 la București la o conferință despre traficul de persoane, Leo van Doesburg, Director pentru Afaceri Europene la Mişcarea Politică Creştină Europeană (ECPM), a confirmat:

S-a constatat o legătură între legalizarea prostituţiei şi creşterea traficului de persoane. De aceea, traficul de persoane poate fi combătut doar împreună cu combaterea fenomenului prostituţiei. (…)

În Germania se estimează că 85% din victimele traficului de persoane sunt românce şi bulgăroaice.
Rapoartele menţionate arată în mod clar că liberalizarea prostituţiei în Olanda şi Germania a eşuat şi, în loc să protejeze prostituatele şi să le asigure condiţii mai bune de muncă, a avut exact efectul contrar. Legalizarea (prostituţiei) a dus în multe locuri la creşterea criminalităţii, la dependenţa de prostituţie şi la sprijinul traficanţilor.

Sursa: Euronews.com

Citește și Meryl Streep, Kate Winslet şi Emma Thompson: „Amnesty International, pătată ireparabil”, fiindcă susţine dezincriminarea prostituţiei

Citește și Practică de succes: În Țările Nordice sunt penalizați doar clienții prostituatelor

Citește și Leo van Doesburg: Legalizarea prostituţiei şi extinderea UE au dus la creşterea traficului de persoane – cele mai multe din România

Citește și Raport European despre Exploatarea Sexuală şi Prostituţie şi Impactul Acestora Asupra Egalităţii de Gen

Citește și Anthony Steen: Victimele traficului de persoane provin exclusiv din familii disfuncţionale

Citește și Criminalizing the buying of sex in Nordic countries: a model for Romania

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , ,


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.