studii şi cercetări ştiinţifice

Legătură puternică descoperită între deținerea de pisici și bolile mintale

cat-757843_1280
foto: Firelong/Pixabay

Un nou studiu alarmant publicat în publicația Schizophrenia Research a descoperit că deținerea unei pisici în copilărie crește riscul de a fi diagnosticat mai târziu cu schizofrenie. Motivul: expunerea la Toxoplasma gondii, un parazit prezent în excrementele pisicii.

Cercetătorii au comparat un chestionar nepublicat despre boli mintale din 1982 și două alte studii ulterioare, care au găsit o relație între expunerea pe termen lung în copilărie la pisici și dezvoltarea de boli mintale grave, incluzând schizofrenia și tulburarea bipolară.

Toxoplasma gondii poate infecta orice animal cu sânge cald, inclusiv oamenii. Deși cei mai mulți expuși parazitului nu arată simptome, oamenii cu sistem imunitar slab pot fi serios afectați. Parazitul poate cauza o boală numită toxoplasmoză, care poate da simptome asemănătoare gripei, orbire, avort și dezvoltare fetală anormală, spune un raport al Medical Daily.

Conform estimărilor, Centrului de Control și Prevenire a Bolilor, peste 60 de milioane de oameni din Statele Unite ar putea fi infectați.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Concluziile studiului sunt confirmate și de unii cercetători de la Centrul Medical Academic din Amsterdam, care au confirmat legătura dintre infecția cu Toxoplasma gondii și dezvoltarea de boli mintale.

Aceasta nu înseamnă totuși că pisicile trebuie ținute departe de copii. Aceștia pot fi protejați, dacă pisicile stau numai în casă, iar vasul cu nisip este acoperit când nu este folosit. De asemenea, nisipul trebuie schimbat zilnic, parazitul nefiind infecțios între 1-5 zile de la excreție.

Sursă:www.sciencerecorder.com

Traducere și prelucrare: Liliana Puescu

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button