La sesizarea PNL şi USR, CCR consideră neconstituţională modificarea adusă de PSD, cu scop de clarificare, la legea de organizare a referendumului. Ce înseamnă aceasta

38 de senatori de la Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România au depus la Curtea Constituţională a României (CCR) o obiecţie de neconstituționalitate cu privire la Legea pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, pe care PSD o modificase cu scopul de a o clarifica înainte de organizarea referendumului pentru căsătorie. CCR a admis obiecţia de neconstituţionalitate.

Prezentăm în continuare o analiză mai amănunţită a motivelor şi implicaţiilor acestui fapt.

Rezultatul este că rămâne în vigoare forma actuală a legii, care presupune, separat de legea de aprobare a revizuirii Constituţiei, o lege de stabilire a datei şi obiectului referendumului, lege care trebuie la rândul său să treacă prin cele două camere, să fie aprobată şi promulgată.

…dat fiind că eventuala adoptare a revizuirii atrage obligaţia desfăşurării referendumului de aprobare în 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire (art. 151 alin. 3 din Constituţie), legea de stabilire a datei şi obiectului referendumului trebuie adoptată la rândul său în timp util pentru a se încadra în termenul constituţional.

(…)

În momentul de faţă, soluţia de deblocare ar fi adoptarea în procedură de urgenţă a legii de stabilire a datei referendumului imediat după adoptarea revizuirii.

(…)

„Mulţumim” PNL pentru obiecţia de neconstituţionalitate şi PSD pentru că nu a dat drumul procedurii pe legea în vigoare încă de la începutul sesiunii parlamentare. (E drept, PSD a încercat să înlăture nişte dispoziţii care se călcau un pic pe picioare unele cu altele şi să faciliteze procesul; PNL a considerat că este atacat rolul preşedintelui în promulgarea legii de stabilire a referendumului; eu nu am găsit vreun prejudiciu real adus preşedintelui în această simplificare, acesta putea oricum să exercite veto-ul pe însăşi legea de adoptare a revizuirii).

(…)

PS: Evident, speranţa este ca legea de revizuire să fie pusă în maxim o săptămână pe ordinea de zi a plenului Senatului şi să fie adoptată, iar Parlamentul să găsească o cale de a adopta cu urgenţă, în interiorul celor 30 de zile – de fapt, încă din prima săptămână ulterioară revizuirii –, legea privind data desfăşurării referendumului.

PPS: Un proiect de lege şi o lege de stabilire a datei şi obiectului referendumului anterioare aprobării revizuirii Constituției în Senat sunt lipsite de obiect (despre ce referendum poate fi vorba până e aprobată revizuirea?), iar un proiect de lege inițiat după aprobarea revizuirii de către Senat riscă să nu poată fi adoptat în timp util de către ambele camere, pentru a se încadra în cele 30 de zile în care trebuie, conform Constituției, organizat referendumul.

Sursa: Cristina Popescu

Citeşte şi:

Comitetul de iniţiativă al referendumului pentru căsătorie îi cere Preşedintelui Senatului să urgenteze votul pentru proiectul de lege de modificare a definiţiei căsătoriei din Constituţie

Cel mai anti-european gest pe care l-ar putea face Senatul României ar fi să blocheze revizuirea Constituţiei iniţiată de un număr semnificativ de români – circa 15% din populaţie


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.