Justiţia din statul australian Victoria: Fotografiile cu copii avortaţi sunt „indecente” şi „dezgustătoare”

city-405437_1920_980_653_80_s_c1_t_c_0_0_1

NewCityTimes, 7 aprilie 2017

Curtea Supremă a statului australian Victoria a confirmat de curând că este împotriva legii să expui public fotografii cu copii avortaţi.

O activistă pro-viaţă, Michelle Fraser, a fost arestată în 2013 în faţa unei Clinici de Controlul Fertilităţii, adică de avort din Melbourne. Ea a fost condamnată în 2014 la o amendă de 600 de dolari conform unui articol din Codul Penal care se referă la „expunerea unei imagini indecente sau obscene într-un loc public”.

Atunci, judecătoarea de la prima instanţă a susţinut că fotografiile cu copii avortaţi „pot fi atât de tulburătoare încât pot fi nocive”, iar expunerea lor este „dezgustătoare, respingătoare, repulsivă şi ofensivă în contextul standardelor contemporane”.

La recursul cerut de Fraser, Curtea Supremă a susţinut decizia primei instanţe. Judecătoarea de la Curtea Supremă şi-a argumentat decizia prin faptul că trecătorii, mai ales copiii, nu pot fi expuşi la astfel de imagini.

Din 2008, legea statului australian Victoria permite avortarea la cerere şi fără restricţie a copiilor până la 24 de săptămâni de sarcină, dar şi după această limită dacă doi medici îşi dau acordul. Legislatorii au refuzat să aprobe oferirea de sprijin şi consiliere femeilor în criză de sarcină, au refuzat să protejeze prin lege viaţa copiilor care se nasc vii în urma avorturilor nereuşite şi au respins alte multe amendamente care încercau să salveze sau să protejeze viaţa copiilor nenăscuţi. Medicii care nu vor să facă avorturi sunt obligaţi să trimită pacientele la un medic care nu are obiecţie de conştiinţă.

Conform legii, activiştii pro-viaţă nu mai pot face nimic pentru a le oferi alternative femeilor în criză de sarcină. Tot ce mai pot face este veghea paşnică în apropierea clinicilor de avort, expunând imagini cu copilaşi vii. Dar şi în acest caz guvernul statului Victoria a dat o lege care le interzice apropierea la mai puţin de 150 de metri de clinicile de avort. Cei care încalcă legea sunt arestaţi şi amendaţi cu sume cuprinse între 750 la 3.000 de dolari.

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.