dizabilităţi

Judoka Alex Bologa, complet nevăzător, a câștigat medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio

1alese-17

Sportivul Alex Bologa, primul reprezentant al României la judo nevăzători la Jocurile Paralimpice, a câștigat, joi, medalia de bronz la categoria 60 de kilograme.

Alex Bologa, antrenat la Centrul Olimpic Național de la Cluj-Napoca de Gianina Andreica și Tamas Gergely, a trecut în primul meci al categoriei 60 de kilograme de coreanul Min-Ja Lee, iar în a doua luptă l-a învins pe algerianul Noura Mouloud, campion paralimpic al categoriei la JO de la Beijing și medaliat cu bronz la JO de la Londra.

rio-untitled-project-1-setari-16-x-9-44802200_44802200

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În semifinale, sportivul tricolor a fost învins de japonezul Hirose Makoto, iar pentru medalia de bronz s-a confruntat cu Henry Borges (Uruguay), pe care l-a învins după nici un minut de luptă.

”Mă bucur mult pentru Alex, mai ales că în ultimii ani doi a avut un progress fulminant, mai ales că acum 3-4 ani nici nu practica judo. Fiind nevăzător, trebuie apreciat că a bătut orice barieră, nu doar că a luat o medalie, suntem fericiți pentru el, iar meritul este al Geaninei Andreica, ea l-a descoperit și l-a dus până acolo”, a declarat, pentru News.ro, antrenorul lotului olimpic feminin, Florin Bercean, cel care l-a văzut și ajutat în pregătiri la Cluj-Napoca, în aceeași sală, și pe Alex Bologa.

Alex Bologa (20 de ani) a participat în premieră la Jocurile Paralimpice, este total nevăzător de la vârsta de șase ani, iar în prezent este student la două facultăți.

La competiția de judo de la Jocurile Paralimpice participă 129 de sportivi (82 masculin, 47 feminin), reprezentând 36 de țări.

La JP de la Rio participă 12 sportivi români: Florentina Hriscu (aruncarea discului), Florin Cojoc (săritură înălțime), Mihaela Lulea (para-canoe), Iulian Șerban (para-canoe), Eduard Novak (ciclism), Olah Attila (ciclism), Alexandru Bologa (judo pentru nevăzători), Naomi Ciorap, Samuel Ciorap, Octavian Ilina (înot), Makszin Dacian (tenis de masă) și Bobi Simion (tenis de masă).

Obiectivul delegației României la JP de la Rio este câștigarea a una-două medalii. Prima a fost deja câștigată de Alex Bologa.

Jocurile Paralimpice din 2016 au loc în Brazilia, între 7și 18 septembrie, fiind cea mai importantă competiție pentru persoane cu dizabilități. La ediția din acest an vor participa sportivi din 176 de țări.

La ediția din 2004 a Jocurilor, România a participat cu doar doi sportivi, în 2008 cu patru, iar la Londra 2012 cu cinci sportivi.

Sursa: News.ro

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button