opinii

IVONA BOITAN despre Mihai Șora în campania Emag.ro: „Vom muri și vom fi liberi” versus libertatea ca bun de consum

de Ivona Boitan, Facebook

Pe vremea copilăriei mele comunistoide erau două expresii pe care le foloseam fără să le dibuim sensul adânc. Una era: „N-are nimic sfânt”, cealaltă, cu sens apropiat: „Nu are nici un Dumnezeu”. E interesant cum o lume care nu avea habar de ce e aceea sfințenie, sau sfânt, sau Dumnezeu îi pomenea ca etalon, ca limită, ca raportare ultimă. Fiindcă atunci când spuneai despre cineva asta era semnul decăderii maxime, repet, fără să se știe exact ce înseamnă limita de sus.

Folosirea acestor expresii mi-a fost amintită de campania cu Mihai Șora și compania. Campania prin care EMAG vrea să-și atragă asupra sieși ideea de libertate. Înțeleg ce a vrut compania, înțeleg și ce a vrut copywriterul, ceea ce nu înțeleg este cum au acceptat protagoniștii, în speță venerabilul, prin vârstă domn Șora. M-am gândit că are copii, nepoți, că are nevoie de bani, că probabil i-au făcu o ofertă pe care nu o putea refuza. Dar are 102 ani. E limpede că ușa e cel puțin întredeschisă.

De ce să vrei să să-ți dai sufletul lăsând în urmă o campanie publicitară care transformă libertatea în bun de consum? Eu fac parte din generația celor de pe străzi. N-am fost o curajoasă, nu am fost în prima linie dar am trăit acel moment în care s-au născut în cer o grămadă de mucenici. Ei au spus: „Vom muri și vom fi liberi” și ăsta nu e un slogan, e un strigăt de disperare.

Oamenii nu au murit pentru curent electric, cum ne arată reclama, au murit pentru lumina credinței. N-au murit din cauza frigului din case ci din oase, era frigul minciunii și al pervertirii celor mai mărunte gesturi, de la salut până la zâmbet. Și iată cum această pervertire ne este prezentată cu fundă mare roșie și diagonală de 110 cm. Nu s-a murit pentru asta. S-a murit pentru demnitate și verticalitate. S-a murit pentru înviere, pentru re-naștere nu re-moarte.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Dar uite că noi ne chinuim să murim iar și iară, și refuzăm să înviem. De ce? Simplu. Pentru că nu avem nici un Dumnezeu. Nu avem nimic sfânt. Să ne ajute Dumnezeu să ne revenim! Și poate CNA se sesizează că nu e ok să folosești imagini din Revoluție ca reclamă. Încă mai trăiesc unii din părinții copiilor uciși atunci…

Citește mai multe opinii de Ivona Boitan


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button