familie

Unghiuldeabordare.ro: Partea întâi a interviului cu Sișu și Puya (La Familia): „Acum e «gangsta» să vorbești de Dumnezeu!”

Unghiuldeabordare.ro, 25 noiembrie 2017 – Am vrut să stăm de vorbă cu La Familia, formația care s-a aflat în urmă cu puțin timp în mijlocul unei adevărate furtuni în mediul online. Totul a pornit după ce au lansat Manifestul pentru Familie. Pentru cei care nu știu despre ce e vorba, puțini bănuiesc, îl aveți mai jos.

La două zile după izbucnirea scandalului le-am lăsat un mesaj pe pagina oficiala de facebook. Le-am scris acolo cine suntem si ce vrem să facem. Chiar glumeam între noi „văd mesajul peste o săptămână și peste o lună raspund”. Din fericire a doua zi am primit reply. „Lasă-mi numărul de telefon, mersi”. Și m-am trezit sunat chiar de Sișu, ce părea oarecum încântat de ideea unui interviu în care să-și expună părerile. Mie mi se părea din start ceva neobișnuit, crezând că între timp a fost asaltat de televiziuni și ziare să-și expună punctul de vedere la adresa comentariilor apărute după decizia lor. Unii chiar i-au acuzat de homofobie.

După o săptămână în care am comunicat prin intermediul whatsapp-ului am reușit să stabilim o întâlnire. Aceasta urma să aibă chiar la studioul lor de înregistrări din apropiere de metroul Republica. După ce am bătut la vreo 4-5 uși am nimerit și la cea care trebuia. Acolo se afla Puya împreună cu un coleg. Sișu încă nu-și făcuse apariția. Pe pereții camerei sunt tot felul de poze cu vechile albume, amintiri și chiar discuri de vinilin. După 10 minute a intrat în încăpere și al doilea membru al formației care a scos recent al nouălea său album „Codul bunelor maniere”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai grijă cu cine te pui!

Sișu: Aranjează-mi și mie șuvița! Eu tot o las că am văzut că Michael Jackson cu șuvița asta a făcut treabă.

Reporter: Săptămâna trecută ați surprins pe toată lumea cu Manifestul despre credință, neam, familie…

Sișu: Scuză-mă, înainte să ne pui întrebarea pe care o ai acolo sigur pregătită. Cum am putea să surprindem un neam românesc creștin, toți fac copii, care sunt toți căsătoriți…mă rog, nu toți sunt căsătoriți, dar…majoritatea.

Puya: Ne-am surprins. Eu am crezut că e așa o postare așa normală, n-am luat-o ca pe o…eu n-am vrut să fac vâlvă, eu o opream îți spun sincer.

Sișu: Dacă mă gândeam că cineva va vedea asta ca pe o mișcare de PR…nu, pur și simplu era o treabă…ne-am gândit să afirmăm și noi chestiile la care ne asociem.

Puya: Eu credeam că o să treacă neobservată. Adică am zis că …apa e udă, cerul e albastru. Nu mă gândeam că o să fie așa…eu am fost cel surprins. Am fost mai surprins ca toată lumea, am fost aproape șocat de ce s-a întâmplat după aia. Am început să primesc telefoane din toate părțile, toată lumea mă sfătuia să tac din gură că nu e bine, că ai grijă cu cine te pui! Băi dar ce am zis? Stăteam și mă gândeam, până și nevastă-mea mi-a zis „bă, ești nebun?” Dar ce am zis? Am stat așa și…

Sișu: Parcă erai în anii 80 și ai zis un banc cu Ceaușescu :))

Puya: La un moment dat m-am gândit, am început și eu să cred că am făcut ceva rău. Am stat și m-am gândit…la un moment dat am scris pe un album „Muie Circa 13” și n-a fost mare brânză, nu m-a arestat nimeni…

Sișu: Nimeni din jur nu ți-a atras atenția…

Puya: M-am gândit la versurile pe care le-am scris de-a lungul timpului și mi-am dat seama că asta e o nimica toată pe lângă ce am mai spus. Bă, am scris niște tâmpenii…îți spun sincer, eram puști.
Și acum, vorbeam și cu mama, când am zis și eu un lucru bun, am vrut să intru în rândul lumii să zic și eu ceva, n-am zis „muie garda”, am zis ceva bun și ia uite ce pățesc! Crede-mă că am rămas șocat și nu mi-a venit să cred…ce dracu s-a întâmplat?!

„Am spus că-mi iubesc țara și mi-a sărit lumea în cap!”

Reporter: Ați avut mai multe reacții negative sau pozitive?

Puya: Hai să îți spun ceva. Noi doi așa ne-am început cariera, cu reacții negative. Să nu îți închipui că atunci când am intrat prima oară într-un studio…ne-am dus la Kerestely, el compunea muzică ușoara…îți dai seama când a văzut că noi că începem să vorbim în loc să cântăm, și mai și înjurăm, am mai adus și doi-trei din cartier, făceam și interludii, a rămas șocat. E clar că tot timpul am fost priviți ca niște paria, unii nepoftiți la masă. Adică am ajuns în lumea muzicală nepoftiți

Sișu: Dar să zici că îți iubești țara și să-ți sară o lume întreagă în cap…

Puya: Deci noi suntem obișnuiți cu asta, tot timpul am fost priviți ca ….am fost acceptați de majoritatea lumii muzicale de nevoie.

Sișu: Da, că oamenilor le-a plăcut și știi cum e vorbește lumea cu tine, noroc…

Reporter: Câtă lume v-a sunat din mass-media ca să vă ia părerea după ce s-a întâmplat?

Puya: Pe mine nu m-a sunat nimeni.

Sișu: Doar Radu, dar el nu se pune că ne cunoaștem. Dar în rest nu m-a întrebat nimeni. Lumea a fost foarte inflamată mai ales persoane publice dar nu ne-a sunat nimeni să ne întrebe „bai, fratilor, care-i treaba?” Și vrei să-ți spun ceva, chiar unii cu care ne cunoaștem au luat atitudine, n-are rost să dăm nume, dar au luat unii atitudine proastă față de noi chiar dacă aveam o relație amicală.

Puya: Atitudinea nu e bună sau proastă, au luat atitudine.

Sișu: Dar știi care e chestia? Am auzit că am luat bani.

Puya: Stai un pic, oprește camera un pic, ai luat?

Sișu: Fratele meu, eu n-am luat, tu ai luat ceva? Că tu ai scris aia.

Puya: Pai da dar tu ai vorbit (râd amândoi)

Șișu: E foame de bani, am auzit. De la cine? Am fost acuzat că am luat bani de la PSD. Stai un pic, de când PSD are valorile astea, de când PSD își iubește țara?

Puya: N-avem nicio treabă cu politica, nu suntem nici PSD-iști, nici PNL-iști…

Reporter: Apropo de bani…

Sișu: Sunt alții care iau bani…

Reporter: Vi s-a anulat acum un concert, bănuiesc că ați pierdut ceva.

Puya: Nu s-a anulat, l-am mutat în alt club. Ei și-au dorit un fel de publicitate. L-am și sunat pe tip „ai făcut toată acțiunea asta, chiar vrei să dăm mailurile în public?” Iar el a spus că da. Atunci mi-am dat seama că e un PR foarte bun și normal că…

Sișu: Sau un scandalagiu…

Puya: I-a plăcut chestia asta și a vrut să-și facă promo. Acum toată lumea știe că e un club în Cluj care se numește nu știu cum.

Reporter: Și care are o direcție…

Puya: Nu știu dacă are o direcție dar cu siguranță trebuie să-ți promovezi numele clubului. Nu contează în ce direcție…

Sișu: Oricum e foarte complicat numele ăla, un nume mult mai simplu ar fi ajutat…

Reporter: Asta voiam să spun, voi chiar și pierdeți bani. Poate în viitor se gândește și altul astfel.

Sișu: Foarte bine, dar nici eu nu m-aș asocia cu ei.

Puya: Nu o lua așa, să nu te gândești că în muzică artistul tot timpul trebuie să se supună dorințelor publicului…

Sișu: Stai că nici măcar nu e publicul, stai puțin

Puya: Datoria artistului e să spună la un moment dat și ce crede indiferent că societatea civilă crede altceva.

Sișu: Stai un pic, care societate civilă? Societatea civilă e mama, tata, bunicu, mătușa…

Puya: Asta e alt nume…

Sișu: Aah, deci noi nu suntem societatea civilă, noi suntem societatea subterană. Societatea civilă sunt ăia cu cămășuțele alea și bărbițele alea? Aha, am înțeles… Și noi ce suntem, societate militară?

Puya: Nu știu, la marginea societății.

Reporter: Voi aveți un public destul de tânăr.

Sișu: Nu neapărat, e și o parte matură, găsesc la concerte și oameni de vârsta mea. Nu sunt chiar un puști nici eu, nici Dragoș, avem 5 copii amândoi, combinati.

Puya: Asta a fost urâtă, nu dă bine să zici așa… (râde)

Sișu: Adică…tu ai trei copii și eu am doi, combinată echipa noastră e de 5.

Puya: Ne mai numim și La Familia.

„Susținem familia normală!”

Reporter: Ați pus poza aceea din casă, nu știu dacă ați văzut reacțiile. Râdeau de ce erau acolo.

Sișu: Păi ce, râdeau de bunicii lor, de părinții lor, de ce râdeau?

Puya: E o tâmpenie, noi susținem o familie normală iar într-o familie normală se mănâncă sarmale, e o oală…

Sișu: Nu o familie bogată, care mănâncă….

Puya: Am făcut o referire la familia care era înainte de 89.

Sișu: Un mediu în care am crescut.

Puya: Un mediu de unde venim, în care familiile erau normale, chiar dacă erau comuniste.

Sișu: Da, regimul era comunist, era clar că comunismul nu a fost un lucru bun, deși unii îl plâng pe Ceaușescu. Nu, probabil fiind un om zgârcit a strâns bunuri, nu spune nimeni că n-a făcut asta, probabil că nu avea bunurile lui, dar regimul comunist ne-a lăsat fără seva intelectuală, ne-a lăsat fără niște valori care reprezentau inima acestui popor.

Reporter: Și cum am ajuns în societatea românească astăzi să fii văzut ca unul din Evul Mediu când vorbești de tradiție și Dumnezeu?

Sișu: Ajungem la libertatea de exprimare…

Puya: Eu m-am gândit la chestia asta. Păi unii spun că de ce nu mai vorbim de cartier, că tu cântai de cartier. Stai așa că a devenit asta să fie gangsta să vorbești de chestiile astea. Înainte când vorbeai de cartier se inflamau unii, acum se pare că asta este o răzvrătire.

Sișu: Dar noi mereu am vorbit de cartier. Lumea confundă o chestie, noi suntem oameni, indivizi cu păreri, cu vieți. E logic ca aceste lucruri să apară în muzica noastră. Întotdeauna versurile mele vor fi de cartier, nu voi fi alt om, dar astea nu înseamnă că nu am credintă, păreri, că nu am opinii, că nu văd anumite lucruri, ce se întâmplă.

Citește și UPDATED: De ce este importantă observația jurnalistului Radu Buzăianu despre anularea concertului La Familia de la Cluj pe motiv de diferență de valori: În noua ierarhie a valorilor, promovarea familiei naturale…

Citește și Teodor Baconschi despre anularea concertului trupei La Familia: „Ce poate fi mai moral decât să interzici ceva în numele toleranței? Nicicând, în istorie, buna intenție aparentă nu a dus la o poliție a gândirii atât de perversă”

Citește și Freamatul.ro: „Eu cred că LA FAMILIA are dreptul la exprimare”

Citește și Din ciclul „ne place non-conformismul, dar numai cel regulamentar”: un club din Cluj a anulat concertul La Familia după ce membrii acesteia s-au declarat în favoarea căsătoriei bărbat – femeie

Citește și Mii de Likes și distribuiri pe Facebook. Și ce i-au răspuns Sișu și Puya (trupa de hip-hop La Familia) unui fan care le-a cerut „relatări de la colțul străzii” în loc de valori conservatoare


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button