droguri

Instalarea dependenței de droguri

Cea mai mare problemă a secolului al XXI-lea o reprezintă drogurile, aceste capcane nimicitoare ale diavolului care duc la pierzanie mii de tineri. Mai grav este faptul că majoritatea consumatorilor de droguri provin din rândul adolescenților care, influențați de anturaj sau de problemele tipic adolescentine, cred că-și vor regăsi fericirea maximă in droguri. Dar nu e așa! În acest fel, ei își adâncesc suferința mai tare, devenind prieteni cu drogurile.

Dorința de afirmare a tinerilor este tot mai puternică și nu exista metodă mai bună ca drogurile.Tinerii vor să fie plăcuți celor din jur, să fie mereu băgați în seamă și să simtă că sunt importanți pentru societate. De aceea, din ce în ce mai mulți tineri o iau pe calea de pe care cu greu se mai poate întoarce. Ceva îi îndeamnă să-și distrugă viitorul și să producă suferința adâncă celor apropiați.

Drogurile „de stimulare” (canabis, cocaină) le accelerează funcționarea sistemului nervos central, producând alertă și excitabilitate.Tinerii consumă aceste droguri din dorința de senzații tari, iar ca efect principal apare deformarea imaginii realității și scăderea percepției riscului.

Drogurile “de relaxare” (tranchilizante, sedative), încetinesc activitatea sistemului nervos central, produc o stare de relaxare și induc somnul. Tinerii care consumă aceste droguri se protejează de solicitările din mediu, evită confruntarea cu problemele din cauza unui sentiment de neputință.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Drogurile halucinogene (L.S.D., marijuana, ecstasy) produc tulburări ale funcționării intelectuale, inducând o stare psihologică cu iluzii și halucinații. Efectele posibile sunt percepția eronată a timpului și distanțelor, euforia și un comportament dezorientat.

Adolescenții de azi sunt firi rebele și sensibile, iar la cel mai mic necaz sau supărare se refugiază într-un iad de unde doar cei puternici și ambițioși reușesc să scape. Astfel că dependența de droguri nu apare dintr-o dată, ci pe o perioadă de cateva săptămâni sau luni, in funcție de imunitatea și de cerințele fiecărui organism. Până să ajungă consumatori înrăiți de droguri, tinerii se simt atrași și influențați de ele.

Dinamica instalării dependenței este următoarea:

1. consumul experimental, din curiozitate.

2. consumul regulat, în diverse întâlniri cu prietenii.

3. consumul devenit preocupare, în diverse situații, a căror căutare devine un scop în sine.

4. dependența, întreg comportamentul fiind controlat de nevoia organismului de a consuma droguri. Persoana nu mai este liberă, este controlată de substanțele halucinogene.

Se vorbește tot mai mult de o dublă dependență: trupească și sufletească. În cazul unei dependențe sufletești, persoana simte nevoia să consume drogul pentru a obține anumite stări sufletești. Dependența trupească  duce la apariția unor simptome (dureri de cap, de stomac, epuizare, depresive etc)., atunci când nu folosește substanțe toxice. Unele persoane sunt cuprinse de ambele tipuri de dependență, atât fizică cât și sufletească.

Influența grupului este extrem de puternică încât mulți nici nu mai gândesc când li se oferă droguri, ci le iau cu plăcere. Acest fapt arată cât de mare este influența celor din jur. Unii nu sunt stăpâni pe sine și nu sunt în stare să spună un”NU” hotărât, ceea ce demonstrează că nu au o personalitate puternică.

Cel mai important aspect este că drogurile nu au limite, fiind foarte ispititoare, mai ales in rândul tinerior. Unii tineri își spun în sinea lor: ”Încerc doar o dată să văd cum este,iar apoi dacă nu-mi place mă lipsesc”.Aceasta este fraza care duce la distrugere, la căderea în păcatul stupefiantelor, căci este de ajuns o singură injecție cu droguri, iar apoi nu mai este cale de întoarcere. De aici încolo putem spune că dependența de droguri începe să se instaleze, iar aceasta este devastatoare atât pentru trup, cât și pentru suflet. Cel care are un suflet bun, curat și devine consumator de droguri, sufletul aceluia se întunecă, devine negru și păcătos.

Sunt tineri care-și dau seama că merg la prăpăd, la moarte sigură, dar nu se pot opri. O putere vrăjmașă îi ține încătușați. Să nu fie oare demoni ai drogurilor? Nu se poate! Sunt tineri  care se droghează, devin dependenți, doctorii îi opresc și le spun să nu se mai drogheze, căci astfel se distrug singuri. Ei știu bine că sunt apucați în ghearele  pierzării, dar nu se pot opri…Sunt ca niște fluturi de noapte care-și pârlesc aripile la flacăra lumânării sau a lămpii și totuși dau buzna la flacără pănă cad morți. Sunt ca muștele care sorb din otravă și sunt atrase de dulceata acelei otrăvi și nu se pot îndepărta până nu mor lângă ea.

Cea mai gravă problemă a dependenței de droguri apare atunci când tinerii doresc să se drogheze, dar nu au cu ce. E perioada în care se văd adevăratele consecințe ale drogurilor,când apare în mintea dependenților imaginea lor, iar ei fac tot posibilul să le obțină. Recurg la injurii, la violență, la orice metodă de a dobândi ceea ce doresc. Sunt unii așa de furioși că sparg farfuriile cu mâncare, rod paharele în gură, dărâma mese, scaune și sunt in stare să facă chiar și omor, căci așa vrea nimicitorul, diavolul.

Și spun asta pentru că majoritatea tinerilor care cad în mrejele drogurilor sunt necredincioși, lipsiți de cel mai mic sentiment de religiozitate. Astfel, unde nu este Dumnezeu, se instalează diavolul  care se bucură că astfel își mai câstigă încă un aliat spre pierzare.

Pe lânga faptul că distrug trupul, consumul de droguri reprezintă și un mare păcat. Majoritatea tinerilor se duc la doctor cu speranța că vor putea să scape de acest calvar în care au intrat dar fără nici un rezultat. Și știți de ce? Pentru că în această privință este foarte importantă spovedania. O dată spovedit sufletul și curățat trupul se pregătesc să intre în etapa finală, a vindecării complete.

Așadar dragi tineri consumatori de droguri, nu mergeți numai la doctor, ci și la duhovnic, căci Dumnezeu Singur are antidotul bolii voastre. Rugați-vă la Dumnezeu și vă veți izbăvi! Credeți și vi se va da!

Autor: Marius Slabu


Sursă articol: Ortodoxia Tinerilor


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button