valorile familiei

Interviu cu părintele Artemîi Șumbasov, coordonator social în eparhia Iskitimskaia din Mitropolia Novosibirsk, Rusia / Forumul Internațional „Familii numeroase și viitorul umanității”

artemii-shumbasov

de Știri pentru viață

Părinte, care este motivația dumneavoastră personală, interioară, pentru activitatea pe care o depuneți în cadrul Mitropoliei?

Istoria întoarcerii mele la Dumnezeu a fost foarte interesată. Odată, am zburat cu avionul din Moscova la Novosibirsk. Se întâmpla cu mult timp în urmă, când aveam 16 ani. Avionul a intrat într-o zonă cu turbulențe mari, era furtună. Zborul era dificil și am început să mă rog, să mă rog pentru prima dată. Să știți că mă rugam din tot sufletul. Și până atunci știusem că există „Cineva” în ceruri. Am simțit în această rugăciune însăși prezența lui Dumnezeu, o entitate care vorbește cu mine. Când zbori cu avionul și este întuneric, furtună, aripile avionului tremură, crezi că se vor rupe bucăți, iar avionul se va prăbuși. Iar când dimineața răsare soarele și bat razele prin hublou, simți o mare fericire că Dumnezeu te-a auzit. Hubloul a fost acoperit imediat, iar eu am întrebat de ce s-a făcut asta. Se pare că lumina incomoda pe cineva să doarmă.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Citește și: Forumul Internațional „Familia numeroasă și viitorul umanității” s-a încheiat ieri la Moscova

După aceea, am început să citesc, să mă interesez de Noul Testament din Biblie. Când am început să citesc, a avut loc a doua mea întâlnire cu Dumnezeu. Am înțeles cine este Dumnezeu. Dumnezeu este Sfânta Treime, Dumnezeu care s-a pogorât din cer pe pământ, care a fost ucis pe nedrept. De ce L-au omorât? Această nedreptate a zguduit sufletul meu atât de tare, încât eu, un adolescent de 16 ani, am plâns mult timp și m-am mirat.

După această întâmplare, am început să merg la biserică. Acolo a avut loc a treia mea întâlnire cu Dumnezeu. Dumnezeu te ridică la cer când ființa întreagă se concentrează în rugăciune, când nu-ți simți corpul, așa cum descriu Sfinții Părinți. Aceste întâlniri mi-au schimbat complet viața.

După aceea, am tot mers la biserică, am început să fac cunoștință cu teologia – am urmat seminarul, l-am absolvit. Dumnezeu nu M-a făcut imediat preot. Și acest lucru se întâmplă cu binecuvântare de Sus. Noi nu trebuie să-I cerem lui Dumnezeu o cruce pe care nu o putem duce.

Preoția a venit într-un mod minunat, nu am venit eu singur să cer punerea mâinilor. Mitropolitul, trecând pe alături, a văzut o biserică, a intrat și a întrebat: „Cine se ocupă de această biserică?” În acel moment, eram deja de opt ani paracliser și a trebuit să răspund că eu sunt acela. El a spus: „Pregătește actele și vino să te preoțim!” Trei săptămâni am fost diacon, după aceea am fost preoțit și sunt preot până azi.

Episcopul din Iskitim (eu sunt părțile Istikimului) m-a numit coordonator al serviciului social din eparhia Iskitimskaia. Consider această misiune ca venind de la Dumnezeu și, oricât de greu ne-ar fi să o ducem, trebuie să mergem mai departe, deoarece este de mare ajutor pentru cei suferinzi și săraci, de care încercăm să avem grijă în eparhia noastră.

Care sunt gândurile cu care ați venit la acest forum organizat în Rusia?

În Rusia, familiile cu mulți copii reprezintă o categorie deosebită, de care trebuie să avem grijă, pentru că ele nu sunt ocrotite social. Biserica, împreună cu statul, încearcă să rezolve această problemă. Familiile care trăiesc la oraș găsesc modalități de a se susține financiar, pot să se realizeze, deoarece există posibilități. În orașe găsești de lucru, sunt servicii sociale, dar în sate este foarte greu din acest punct de vedere.

De aceea, în principal, ne revine să lucrăm cu familiile numeroase din mediul rural. Ei muncesc din greu și așa supraviețuiesc în aceste timpuri tulburi. De aceea, aceste familii trebuie ajutate nu numai de stat, ci și de biserică. Acest forum este legat în mod direct de aceste probleme. Vor avea loc mese rotunde organizate de biserică, organizate de conducerea Federației Ruse, în cadrul cărora se va discuta exact despre modul de ajuta familiile cu mulți copii: indiferent că este vorba despre ajutor religios, psihologic, financiar.

Întrucât serviciul nostru este dedicat unor astfel de acțiuni, prezența mea astăzi aici are ca scop instruirea proprie, ca ulterior să putem ajuta și mai mult aceste familii.

Care este mesajul Sfinției voastre pentru familiile din România?

Aș vrea să le urez familiilor din România ca flagelul european să nu molipsească familiile, deoarece astăzi, în Europa, se transmite intens propaganda concubinajului, a homosexualității, a pornografiei, a contracepției. Este într-adevăr o mare problemă și această problemă poate fi depășită numai cu iubire. Această iubire trebuie să fie creștinească, nu egoistă.

Dacă iubirea va fi creștinească, o iubire jertfitoare, așa cum vorbește Hristos și cum a subliniat și Patriarhul la acest forum, atunci prin iubire totul e posibil. Și Apostolul Pavel spune că cea mai importantă este iubirea. Dintre cele trei: credința, nădejdea și iubirea, mai presus de toate este iubirea. Cu iubire adevărată, poți depăși orice eșecuri, neînțelegeri, greutăți – atât în familie, cât și în societate. Aveți mai multă răbdare unii cu alții, iubiți-vă, prețuiți-vă unii pe alții și Domnul să vă binecuvinteze!

Citește și:
John-Henry Westen, co-fondator LifeSiteNews.com: „Când familia devine instabilă, se destabilizează și societatea. Dacă vrem să menținem civilizația, trebuie să menținem familia”
Interviu cu Alexey Komov, Director de Programe Internaționale la Fundația Sf. Vasile cel Mare / Forumul Internațional „Familii numeroase și viitorul umanității”
Interviu cu Înaltpreasfințitul Michel, Arhiepiscopul Genevei (Elveția) și Europei Occidentale – Patriarhia Moscovei / Forumul Internațional „Familii numeroase și viitorul umanității”
Interviu cu John-Henry Westen, cofondator și redactor-șef la LifeSiteNews.com, Canada / Forumul Internațional „Familii numeroase și viitorul umanității”
„E nevoie de o alianță internațională pentru ocrotirea familiei”. Discursul Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk la Forumul Internațional „Familia numeroasă și viitorul umanității”
Declarația finală a Forumului Internațional „Familia Numeroasă și viitorul Umanității”, Moscova, 10-11 septembrie 2014
„Omenirea trebuie să facă o alegere morală conștientă, de care depinde întregul său viitor”
Forumul Internațional „Familia numeroasă și viitorul umanității” s-a încheiat ieri la Moscova

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button