Evoluția atitudinii lui Nicușor Dan față de manifestarea homosexualității în spațiul public: în 2000 și în 2012

12994427_1009892659088347_4711669785733551860_n

Un articol publicat de B1.ro înaintea alegerilor locale din primăvară atrăgea atenția asupra evoluției atitudinii politicianului Nicușor Dan față de promovarea homosexualității în spațiul public.

În anul 2000, într-un emoționant articol de opinie publicat în revista de cultură Dilema, matematicianul de la USR se declara în favoarea valorilor tradiționale și românești:

nd

Naționalismul „meu” ideologic este sentimentul de identificare a membrilor comunității naționale cu valorile culturale tradiționale și opțiunea pentru primatul acestora în fața altor valori culturale.
Un exemplu la îndemână. Sînt împotriva acceptării comportamentului homosexual în spațiul public, în România. Consider că aceasta ultragiază valorile tradiționale și, astfel, identitatea mea colectivă, legitimă.
Cred în buna funcționare a unei societăți ne-contractualiste. Nu trebuie ca regulile să fie explicite, pentru ca ele să existe. Un călător în german în România este uimit că într-o țară aparent fără nicio regulă, nu există accidente feroviare.

Ulterior, în 2012, într-un interviu pentru Realitatea TV, Nicușor Dan a încercat să reducă importanța declarației sale din 2000.

În primul rând, e un articol scris în anul 2000, deci acum 12 ani. În al doilea rând, articolul nu era împotriva homosexualităţii, ci era o opinie între majoritate şi minoritate în spaţiul public, identică cu chestiunea icoanelor în şcoli. Mi-am schimbat însă între timp această opinie şi sunt deschis faţă de toate minorităţile.

În campania electorală pentru alegerile parlamentare, Nicușor Dan a refuzat să exprime o poziție oficială privind atitudinea USR cu privire la referendumul pentru familie – nici după ce Clotilde Armand, colega sa de platformă politică, s-a pronunțat public în favoarea organizării referendumului (nu și pro sau contra „căsătoriei” pentru persoane de același sex). Liderul USR a explicat atunci că părerile sunt împărțite în USR, sugerând că USR-iștii sunt diverși și nu pot cădea de acord cu privire la această chestiune, riscând să piardă susținerea politică a membrilor.

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.