avort

Eroi împotriva politicii copilului unic din China (1). Yi Fuxian i-a expus inutilitatea: bazată pe minciună

de Redacția Stiripentruviata.ro

China a abandonat de curând sintagma „planificare familială” din documentele sale referitoare la următorul cincinal.

Aceasta înseamnă că Partidul Comunist Chinez va renunța la „politica copilului unic”, care în 2015 devenise „politica celor doi copii”. Politica de restricționare a nașterilor a fost implementată timp de patru decenii, deși se baza pe date eronate și ideologie.

În ciuda atmosferei din această țară, au fost câțiva oameni care au avut curajul să se opună sau să critice deschis politica Partidului Comunist Chinez, care își propunea să reglementeze numărul de copii născuți în China.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Primul care a făcut aceasta a fost medicul Yi Fuxian, autorul cărții „Big Country with an Empty Nest” („Țara mare, cuibul gol”).

Yi Fuxian a studiat la una din cele mai bune facultăți de medicină din China, Xiangya, din sudul provinciei sale natale, Hunan. În 1999 lucra deja la Departamentul de Obstetrică-Ginecologie al Universității Wisconsin-Madison din SUA, dovedindu-se unul din cei mai pricepuți cercetători și medici din domeniul său.

Yi avea o pasiune originală: studia demografia Chinei. A început prin anii 2000, când retorica și cercetarea în domeniu erau monopolizate de promotorii politicii copilului unic. Aceștia făceau afirmații absurde precum aceea că, fără această politică, populația Chinei avea să ajungă la 4 miliarde de locuitori în 2050.

Criticii occidentali ai politicii se referau la încălcarea drepturilor omului, dar toți pierdeau din vedere „elefantul din încăpere”: inutilitatea acestei politici; era exclusiv bazată pe minciuni; iar tipii care erau la butoane erau analfabeți în privința demografiei.

Yi a expus acest lucru. Respinsă cu dispreț de oficialii de la Beijing, cercetarea sa a fost publicată pe website-urile de limbă chineză, în condițiile în care Internetul era mai puțin controlat în acei ani. Informația s-a viralizat pe unele forumuri populare precum Tianya și a câștigat milioane de urmăritori.

A fost primul care a arătat că în China nu vor fi niciodată 4 miliarde de locuitori și că toate proiecțiile demografice ale regimului de la Beijing începând din anii 1970 fuseseră greșite.

Comisia Națională de Planificare Familială falsificase în mod deliberat statisticile de la mai multe recensăminte consecutive pentru a crește în mod artificial rata nașterilor și a continua panica suprapopulării.

Este posibil ca cifrele să fi fost umflate cu aproximativ 100 de milioane. Da, umflate. Aceasta înseamnă că politica draconică a copilului unic a fost inutilă.

Analiza lui Yi a fost confirmată în mod repetat ulterior, umilind politrucii de la Beijing. Dar cel mai îngrijorător aspect pentru oficiali a fost faptul că analizele lui au alimentat opoziția la politica copilului unic, opoziție care până la Yi fusese inexistentă, practic un tabu.

După publicarea cercetărilor sale, opoziția la politica copilului unic a beneficiat de voci mai multe și mai puternice care cereau reformarea acesteia.

Yi a fost supus unei cenzuri puternice. Ani de zile, nu a avut drept de intrare în China. Cartea sa foarte influentă, „Țara mare, cuibul gol”, nu a putut fi publicată decât în Hong Kong în 2007, când această fostă colonie britanică era încă un liman al liberei exprimări în limba chineză. Nici un editor din China Continentală nu a îndrăznit să se atingă de carte.

Timp de un deceniu, Yi Fuxian nu s-a putut întoarce în China, dar devenea tot mai popular.

Când China și-a relaxat politica demografică, permițând mai întâi cuplurilor să ceară permisul pentru al doilea copil, dacă unul din soți era copil unic.

Yi a fost invitat să se întoarcă în China, unde a susținut seminarii la mai multe universități și foruri academice. I s-a permis să vorbească și la prestigiosul Forum Bo’Ao Asia (versiunea Chineză a Forumul Economic de la Davos).

Cartea i-a fost reeditată la o editură care avea legături cu guvernul, iar contul său de pe platforma de blogging Weibo s-a bucurat de sute de mii de urmăritori. Yi a devenit o figură populară atât în rândurile puriștilor maoiști extremi, cât și în rândurile aripii reformatoare a Partidului Comunist Chinez.

Cartea i-a fost recomandată de celebrități diverse, de la Mao Yushi, economist pro-democrat, laureat al Premiului Milton Friedman Liberty Prize, și până la Kong Qingdong, un profesor maoist de la Universitatea din Beijing, care se pretinde descendent al lui Confucius.

Politica copilului unic din China era singurul lucru care mai unea aripa de extremă stângă și pe cea reformatoare din partid.

Dar Comisia Națională de Planificare Familială a ripostat. Când Yi a cerut abolirea totală a restricțiilor referitoare la numărul de nașteri și a declarat că populația Chinei a fost umflată de guvern cu cifre de ordinul zecilor de milioane și că s-a ajuns ca India să fie în prezent mai populată decât China, contul său de pe platforma Weibo a fost suspendat, iar toate articolele și cercetările publicate online pe Internetul de limbă chineză au fost șterse.

Yi s-a repliat pe Twitter și continuă să posteze online. Mai administrează grupuri de WeChat cu mii de fani.

Cercetările și scrierile lui au inspirat  numeroase familii să nască mai mulți copii. El le oferă acestor familii sfaturi referitoare la nașterea copiilor și metode de evitare a pedepsei pentru încălcarea restricțiilor încă în vigoare.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button